Jom buat Apam Cornetto Mini perkongsian saudari Nora Syikin Azmi untuk hidangan keluarga. Kalau nak buat untuk niaga pun boleh sebab bentuk dan warnanya yang comel. Pasti menambat selera kanak-kanak. Bahan-bahannya pun mudah didapati. Pastinya tidak ada masalah kalau nak cuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan dan juga cara-cara membuat kuih ini agak hasilnya jadi sempurna.
Fuchuk goreng berinti atau Fried Fuchuk Roll ni memang penuh khasiat. Inti yang sama ni boleh aje jadi inti popia sebenarnya.
.
Tapi inti sedap campuran ayam dan ikan cincang makin berganda sedapnya bila digulung atau dilipat dalam tauhu kering atau perut tauhu ini. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Ria Razali ni.
FU CHUK GORENG BERINTI
.
BAHAN-BAHAN :
.
500gm isi ayam cincang
250gm isi udang cincang
1 biji telur A
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk 5 rempah (5 spice powder)
1/2 cawan parutan carrot
1/2 cawan bawang cincang
1/2 cawan daun ketumbar cincang
1/2 cawan daun bawang cincang
1/2 cawan cendawan hitam – cincang (black fungus)
1/2 cawan sengkuang cincang
2 sudu besar tepung jagung
10 keping Fucuk – rendam sebentar bila boleh di lentur, potong kepada 2 atau 3 bahagian. *Toskan di atas kain dapur, usah rendam terlalu lama
Pelekat : 2 sudu besar tepung gandum + sedikit air (kacau rata, jgn terlalu cair atau pekat)
.
CARA MEMASAK : 1. Gaul kesemua bahan, masukkan telur dan tepung, sos,minyak bijan dan garam. Gaul hingga sebati. 2. Ambil sekeping fucuk, letak inti di tengahnya tinggalkan 1sm bahagian tepi untuk mengulung. 3. Lipat kedua bahagian tepi, gulung hingga ke depan. Lekatkan bahagian dalam lipatan dengan bancuhan tepung dan hujung tepi supaya tidak terbuka.
.
4. Buat hingga habis. Atur di dalam pengukus dan kukus dengan api besar selama 10 minit. 5. Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. 6. Hidang bersama sos cili.
Kredit : Ria Razali FB :KONGSI RESEPI MASAKAN DAN PETUA
Petang-petang macam ni, memang enak kalau makan aneka pengat. Bukan guna bahan yang sukar pun. Asasnya hanyalah santan, gula melaka, sagu dan daun pandan yang dimasak bersama ubi kayu, labu, keladi dan nangka. Jom cuba!
1. PENGAT UBI KAYU BERSAGU
BAHAN-BAHAN:
300gm ubi kayu
1 liter air
200gm santan pekat
1 ketul gula Melaka
2 sudu besar gula pasir atau secukupnya
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Masukkan air di dalam periuk, rebus ubi kayu bersama daun pandan hingga empuk.
Setelah itu, masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. Kacau sebati dan masak sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Untuk kuah pengat yang cantik, sentiasa kacau agar santan tidak berketul.
2. PENGAT LABU
BAHAN-BAHAN:
300gm labu
1 liter air
200gm santan pekat
1 ketul gula Melaka
2 sudu besar gula pasir atau secukup nya
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus labu bersama air secukupnya, gula melaka dan daun pandan hingga labu empuk.
Setelah itu, masukkan gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Jangan masak labu terlalu lama untuk menggelakkan ia terlebih lembik.
3. PENGAT KELADI
BAHAN-BAHAN:
300gm Keladi
1 liter air
200gm santan pekat
1 ketul gula Melaka
2 sudu makan gula pasir atau secukupnya
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Di dalam periuk, masukkan air bersama keladi. Rebus Keladi bersama daun pandan hingga empuk.
Masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam secukup rasa dan santan. Kacau sebati.
Masak sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Rendam sagu mata ikan sehingga kembang dengan sedikit air untuk menghasilkan sagu mata ikan yang benar-benar jernih apabila masak.
4. PENGAT NANGKA
BAHAN-BAHAN:
6 ulas nangka yang dihiris
1 liter air
100gm gula pasir atau mengikut selera
200gm santan pekat
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Masak air, nangka, gula, daun pandan hingga menggelegak.
Setelah itu masukkan sagu mata ikan, garam dan santan. Masak selama 5 minit atau sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Manis bubur terpulang kepada selera masing-masing. Jika mahu kurang manis, ubahsuai jumlah gula mengikut citarasa.
Penggemar Kek Keju Jepun kena cuba resipi yang satu ni. Dijamin menjadi walaupun pertama kali mencubanya.
Menurut saudari AiLa, sebelum ini beliau telah mencuba beberapa resipi Kek Keju Jepun. Dalam banyak-banyak yang dicuba, resipi yang ini adalah yang terbaik hasilnya. Elok rupanya. Paling pentig ada ketuhar dan mixer. Pasti puas hati bila menikmati kek yang dimasak sendiri ini.
Tak sabar nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasaknya. Let’s cooking!
CARA MEMBUAT KEK KEJU JEPUN YANG SEDAP & GERENTI JADI
BAHAN B:
4 biji telur gred A – asingkan putih dan kuningnya
½ sudu teh cream of tartar
75gm gula kastor
75gm tepung naik sendiri
Esen vanilla – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Untuk bahan A, panaskan susu mengguakan teknik double boiler.
2. Koyakkan keju dan masukkan ke dalam susu.
3.Kacau sebati dan masukkan mentega hingga cair.
4. Untuk bahan B, pukul putih telur sampai kembang.
5.Masukkan cream of tartar dan gula kastor. Pukul lagi sampai kembang & bila telungkup adunan tidak jatuh.
6. Dalam bekas berasingan, pukul juga kuning telur. Letak sedikit esen vanila.
7.Masukkan bahan A ke dalam kuning telur. Pastikan ia ditapis.
8. Kacau guna senduk hingga sebati.
9. Bila adunan sudah sebati, masukkan tepung. Sebatikan.
10. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi sedikit demi sedikit.
11. Kacau manja menggunakan senduk hingga sebati.
12. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak dibawahnya. Nak letak kertas minyak di bahagian tepi loyang pun boleh tapi jangan oles acuan dengan minyak atau mentega.
13. Bakar kek guna kaedah water bath pada suhu 160C selama lebih kurang 1 jam. Namun masa mungkin berbeza mengikut oven masing-masing.
14. Bila kek telah sejuk, hiaskan dengan topping dan parutan keju cheddar.
15. Sedia untuk dinikmati.