Bagi penggemar Tat Telur, resipi perkongsian saudari Siti Suhaida Mohd Sani pasti memenuhi cita rasa anda. Mudah, sedap dan tidak menggunakan banyak bahan. Sesuai sangat kalau dijadikan sajian istimewa untuk keluarga. Bila makan, pasti puas hati. Memang terbaik. Sekali buat, dapat 20-24 biji.
CARA MEMASAK: 1. Canai nipis puff pastri tapi jangan nipis sangat. Potong kepada 2 bahagian. Jadi sekeping puff akan dapat dua biji tat telur nanti. Buat sampai habis untuk setiap keping puff.
Ads
2. Tekan puff pastri dalam loyang muffin.
3. Campur susu, air, telur, gula kastor, esen vanilla dan tepung jagung dalam mangkuk. Pukul sebati dengan pemukul. 4. Tapis adunan dan tuang sampai penuh dalam puff pastri yang sudah ditekan dalam loyang muffin tadi. 5. Bakar suhu 200C selama 40 minit atau sehingga permukaan tat jadi sedikit garing kehitaman.
Ayam goreng adalah antara makanan yang paling mudah nak dibuat. Orang ramai pun suka. Tapi macam mana nak buat ayam goreng yang sedap? Lagi-lagi ayam berempah. Nah, kami kongsikan resipinya.
AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
Bahan kisar
3 batang serai
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Halia sebesar ibu jari
Bahan Lain:
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk cili. Jika nak pedas boleh tambah lagi.
2 sudu makan rempah kari daging
Sedikit perasa dan garam
1 tangkai daun kari.
1 sudu makan tepung jagung.
Cara membuat
1. Masukkan semua bahan dalam bekas berisi ayam dan gaul sebati.
2. Perap 1 jam dan boleh digoreng.
3. Tabur daun kari yang digoreng sekali.
Pelbagai jenis hidangan boleh dihasilkan dengan menggunakan kuey teow.. Siapa penggemar kuey teow bolehlah cuba resipi-resipi ni! Selamat mencuba!
KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE
BAHAN(A)
1/2 kg kuey teow
3 biji telur – pukul hancur sahaja
BAHAN (B)
5-7 ulas bawang putih – cincang halus
Udang dan sotong jika suka
Minyak secukupnya untuk menumis
BAHAN (C)
1/2 sdm sos tiram
1/2 sdt kicap cair
1sdt kicap pekat manis
1/2 sdt kicap pekat – untuk warna sahaja
1/2 sdt pitis otak udang
1 sdm sos cili *Satukan sebati*
Tauge secukupnya
Daun kucai jika suka
CARA PENYEDIAAN
Tumis bahan (B), bawang dahulu sehinnga kuning dan masukkan udang. Biarkan sekejap sehingga udang bertukar warna.
Kemudian masukan bahan (A) kuey teow terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukkan telur. Biarkan sekejap sehingga telur kering.
Kemudian masukkan bahan (C) dan goreng lagi sehingga sebati pada mee dan akhir sekali masukkan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api.
*Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teow tidak hancur*
Kicap pekat secukupnya (untuk digaul bersama kuew teow)
1 bungkus kuey teow
2 ulas bawang putih | ketuk
4 biji cili padi | ketuk
1 biji kiub ayam
Sotong/ udang/ayam secukupnya
Sawi, lobak merah, putik jagung, bunga kobis (sawi asingkan batang)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil tepung jagung (tambahkan air untuk pekatkan kuah)
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN
Gaul kuey teow dengan sedikit kicap. Panaskan minyak sedikit dalam kuali, masukkan kuey teow gorengkan sekejap anggaran 2 minit. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau.
Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, lobak merah, putik jagung, bunga kobis, ayam, batang sawi dan sotong. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
Masukkan garam, sawi dan udang. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biarkan sedikit pekat.
2 cawan stok ayam (resipi ni guna 2 cawan air + 1 kiub ayam)
BANCUHAN TEPUNG JAGUNG
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
CARA PENYEDIAAN
Perap ayam yang telah dipotong kecil dengan kicap soya dan sedikit lada sulah. Biarkan sekejap.
Panaskan kuali dan letak 1 sudu besar minyak. Masukkan satu sudu besar kicap soya dan kemudian masukkan kuey teow. Balik-balikkan sehingga keperangan. Angkat.
Panaskan kuali dan letakkan 1 sudu besar minyak. Tumis bawang putih sehingga keperangan dan naik bau. Masukkan ayam yang telah diperap dan kacau rata. Masukkan udang. Biarkan seminit dan kemudian masukkan bahan B.
Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sayur paksoy dan bancuhan tepung. Kacau dan rasa kuah secukup rasa. Padamkan api. Masukkan telur yang telah dipukul.
Kacau kuah dengan laju dan curahkan kuah di atas kuey teow. Sedia untuk dimakan.
Sambal Bilis Garingmemang jadi kegemaran ramai. Dimasak pula dengan sambal pekat begini, lagilah menambah selera. Menurut empunya resipi, saudari Mariana Zainal, sambal ini sesuai dinikmati pada bila-bila masa dan boleh menjadi lauk ‘penyelamat’ dikala tidak sempat memasak lauk pauk yang lain. Makan dengan nasi sahaja dah cukup. Ia juga sesuai dibawa semasa mengembara, sebagai bekalan anak-anak di asrama dan bermacam-macam lagi. Nampak sedap kan? Makan dengan Nasi Lemak pun sesuai ni. Jom cuba!
BAHAN KISAR: 40 tangkai cili kering – beli online disini 3 biji bawang besar – beli online disini 10 ulas bawang putih – beli online disini 3 sudu besar ikan bilis yang sudah dikopek 1 1/2 cawan minyak masak (boleh lebihkan. Nanti siap masak, boleh ceduk buang lebihan minyak)
CARA MEMASAK: 1.Ikan bilis digoreng sampai garing kemudian toskan. Biarkan sejuk. 2. Masukkan bahan kisar dan asam keping ke dalam kuali. Masak guna api sederhana. 3. Bila sambal sudah mula mendidih, naik minyak elok dan bertukar warna, masukkan gula, garam dan bahan perasa. 4. Masak hingga sambal berbuih kecil, berwarna gelap dan pekat. Tutup api. Biarkan sambal betul-betul sejuk.
5. Bila sambal sudah sejuk, boleh masukkan ikan bilis yang telah digoreng garing tadi. 6. Cedok @ buang lebihan minyak. 7. Boleh simpan Sambal Bilis Garing Sambal Pekat dalam bekas bersesuaian dan sedia untuk dinikmati.