
Sedapnya Kuey Teow Sup Chinese Style ni. Nak masak pun sangat mudah. Dalam masa 30 minit dah boleh siap masak. Tak ada kuey teow dekat rumah? Jangan susah hati. Boleh sahaja gantikan dengan bihun, suhun, mi kuning atau mi kering. Memang sedap dan layan habis! Resipi yang dikongsi oleh saudari Nurul Afidah Catalyst ini sesuai dijadikan sajian keluarga pada bila-bila masa. Pasti kena dengan selera. Jadi selamat mencuba!
CARA MASAK KUEY TEOW SUP CHINESE STYLE YANG SEDAP
BAHAN SUP:
Ayam bahagian dada
1 inci halia – potong nipis
Bebola ikan secukupnya
1/2 kiub pati ayam – beli online disini
1/2 kiub pati bilis – beli online disini
2 sudu makan minyak zaitun – boleh abaikan jika tiada
Garam & air secukupnya
BAHAN-BAHAN LAIN:
Kuetiau – basuh bawah air mengalir @ bihun dicelur
Sayur Pak Choy – belah 4 bahagian (cuci bersih dan celur dalam sup sekejap)
Daun sup & daun bawang secukupnya – potong kecil
2-3 keping kek ikan (fish cake) – goreng & potong nipis
Isi ayam yang dicarik
Minyak bawang putih (tumbuk halus bawang putih & goreng api perlahan) – resipi MINYAK BAWANG PUTIH
Cili potong + kicap (nak lagi sedap cili tu potong dan goreng sekejap baru masukkan kicap masin & manis)
CARA MEMASAK:
1.Masak ayam bersama halia dan air. Paras air menutupi ayam dan masak sehingga air mendidih dan ayam separuh masak.
2.Masukkan kiub pati ayam, kiub pati bilis, minyak zaitun dan bebola ikan.
3. Tambah air dengan secukupnya dan perasakan dengan garam dengan secukup rasa.
4. Teruskan masak sehingga air mendidih dan ayam betul-betul masak.
5. Semasa kuah sup mendidih, celup sayur Pak Choy dan celur sekejap. Angkat dan toskan.
6. Bila sudah siap mencelur sayur, keluarkan isi ayam dan toskan. Kemudian carik hingga halus.
7. Isi kuetiau di dalam mangkuk, tambahkan bahan-bahan lain dan tuang kuah sup. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nurul Afidah Catalyst
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sos Perapan BBQ Untuk Buat Kambing Perap Yang Sangat Sedap
Buat Sendiri Pani Puri Sedap & Paling ‘Simple’ Guna Resipi Mudah Ni
Goreng Dulu Baru Tumbuk – Rahsia Inti Tauhu Bergedil Jadi Lebih Sedap
Tambah Tepung Jagung. Ini Rahsia Buat Dadih Sedap Tanpa Guna Serbuk Segera
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.youtube.com/watch?v=2X3xRDein78
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedap & Sangat Mudah, 6 Resipi Lauk Ni Memang Wajib Cuba

Menjadi rutin bagi ibu-ibu terutamanya yang berkerjaya untuk mencari seleksi resipi yang mudah dan cepat masak. Paling penting ia sedap serta digemari suami serta anak-anak.
Masakan rakyat Malaysia banyak menggunakan kicap dan sos. Ayam Masak Kicap, Daging Dendeng, Nasi Ayam, Mi Goreng Mamak, Char Kuetiau, Sizzling Yee Mee dan Nasi Goreng adalah antara sajian popular dan menduduki carta teratas dalam senarai menu kegemaran ramai.
Terdapat pelbagai pilihan rangkaian jenama kicap dan sos di pasaran. Tapi tahukah anda jenama mana yang halal dan 100% dimiliki bumiputera? Rangkaian produk Jalen adalah jawapannya.
SEJARAH JALEN
Jalen Sdn. Bhd. mula menyertai industri kicap pada tahun 1981. Dikenali sebagai Jalil Enterprise, perniagaan ini beroperasi di Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru hanya dengan 40 orang pekerja sahaja.
Produk permulaan hanyalah Kicap Manis, Kicap Masin, Sos Cili A, Sos Cili B dan Sos Tomato yang diedarkan ke kedai-kedai runcit.
Masa silih berganti dan syarikat Jalil Enterprise semakin dikenali ramai. Maka pada tahun 1990, nama perniagaan telah ditukar kepada Jalen Sdn. Bhd. untuk memenuhi keperluan entiti perniagaan yang lebih besar dan lebih maju.
Tahun itu juga menyaksikan penguasaan pasaran Jalen dimana kilang telah berpindah ke lokasi yang lebih luas di Kempas Lama. Sejak itu Jalen terus berkembang dengan lebih pesat dengan penambahan beberapa produk baharu seperti cuka, taucho dan sos tiram.
Kini Jalen berdiri megah dan bangga dengan barisan produk kicap (kicap manis, kicap, kicap berkualiti premium, kicap masin dan kicap masin), produk sos ( sos cili, sos tomato, sos tiram, sos lada hitam, sos cili thai, dan sos cili bawang putih) serta kordial berperisa seperti Sarsi, Mangga, Oren, Barli, Laici, Mawar, dan Anggur yang memenuhi rak pasar raya besar ternama di seluruh Malaysia bahkan menembusi pasaran luar negara seperti Singapura, Brunei, Mauritius dan Maldives.
SELEKSI PRODUK TERBAIK
Jalen menawarkan produk berkualiti pada harga mampu milik yang sesuai digunakan rakyat Malaysia di semua peringkat. Antara pilihan produk Jalen yang menjadi pilihan para suri rumah di Malaysia adalah:
• Jalen Kicap Manis
• Jalen Kicap Lemak
• Kicap Lemak Manis (Premium Soy Sauce)
• Jalen Kicap Pekat
• Jalen Sos Cili
• Jalen Sos Tiram
Malah Jalen juga mengeluarkan produk terbaharu iaitu Jalen Kicap Istimewa, Jalen Sos Cili Bawang Putih dan juga seleksi Minuman Sedia Minum (ready to drink) yang tentunya membantu para ibu menyediakan sajian enak persis air tangan chef ternama dengan lebih mudah dan cepat.
Tidak perlu berasa ragu untuk menggunakan produk Jalen setiap hari dalam masakan anda kerana kesemua produk Jalen adalah:
• Halal
• Diperbuat daripada bahan organik
• Mudah didapati
• Memiliki jangka hayat yang panjang
Masak apa pun pasti enak dengan Jalen. Istimewa buat anda, RASA ingin berkongsi seleksi resipi sedap, mudah dan cepat masak yang boleh dihasilkan menggunakan seleksi produk Jalen. Cubalah. Pasti anda dan keluarga sukakannya.
1. DAGING GULAI KICAP
BAHAN-BAHAN:
• 2kg daging
• 2 biji bawang besar | dihiris
• 20 sudu makan Jalen Kicap Lemak Manis
• 2 sudu makan Jalen Sos Cili
• 2 susu makan Jalen Sos Tiram
• 4 gelas air
• Garam dan gula secukup rasa
• Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
• 24 biji bawang merah
• 12 ulas bawang putih
• 8cm halia
• 30 tangkai cili kering
BAHAN TUMIS:
• 2 batang kulit kayu manis
• 6 kuntum bunga lawing
• 6 kuntum bunga cengkih
• 8 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan masak bahan tumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar. Biar hingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan daging, Jalen Sos Cili dan Jalen Sos Tiram. Gaul sebati.
4. Bila daging hampir 1/2 masak, masukkan Jalen Kicap Lemak Manis. Biar selama 5-10 minit supaya daging menyerap rasa kicap.
5. Masukkan air. Jika perlu, tambahkan gula dan garam secukup rasa. Biar daging empuk.
6. Akhir sekali, masukkan hirisan bawang dan gaul sekata hingga semua bahan sebati.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan dikala berbuka.
2. DAGING GORENG REMPAH KERING
BAHAN-BAHAN:
• 1kg daging – hiris nipis
• 1 biji bawang Holland – hiris bulat
• 1 batang seleri – hiris serong
• 3 tangkai daun kari – lurutkan dari tangkai
• 2 sudu makan rempah kari daging
• 2 sudu makan Jalen Kicap Manis
• 1 sudu makan Jalen Sos Cili
• 1 sudu teh serbuk kunyit
• Garam secukup rasa
• 1 sudu makan yogurt
• 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
BAHAN REMPAH PENUMIS:
• 1 batang kulit kayu manis
• 3 kuntum bunya lawang
• 5 biji buah pelaga
BAHAN KISAR:
• 6 ulas bawang merah
• 5 ulas bawang putih
• 3 cm halia
• 2 batang serai
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan rempah penumis, daun kari, diikuti bahan kisar. Tumis hingga wangi.
2. Kemudian masukkan bancuhan rempah kari. Kacau rata hingga timbul minyak.
3. Masukkan daging, terus kacau hingga daging layu dan empuk.
4. Apabila daging layu masukkan yogurt, Jalen Kicap Manis, Jalen Sos Cili, hirisan batang seleri dan bawang Holland.
5. Apabila air daging kering, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Angkat dan hidangkan panas-panas.
3. DAGING KICAP PEDAS
BAHAN-BAHAN:
1/2kg daging batang pinang
1 biji bawang besar – hiris
5 ulas bawang putih – diketuk
1 inci halia – dititik
2 sudu besar cili kering kisar
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 keping kulit kayu manis
1 sudu teh lada hitam – ditumbuk
1 sudu kecil serbuk rempah sup
2 sudu besar Jalen Sos Tiram
2 sudu besar Jalen Kicap Manis
2 sudu makan Jalen Sos Cili
Sedikit hirisan daun bawang
1 biji tomato – buang biji
10 biji cili padi
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Daging dicuci bersih, hiris nipis. Perap bersama garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng kilas daging dalam minyak yang betul-betul panas sehingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
3. Dengan guna kuali yang sama, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
4. Masukkan bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan rempah sup. Masak guna api perlahan.
5. Seterusnya masukkan cili kisar. Masak lagi hingga pecah minyak.
6. Masukkan daging yang telah digoreng dan juga serbuk lada hitam. Gaul sebati.
7. Kemudian masukkan Jalen Sos Tiram Jalen, sedikit air, Jalen Kicap Manis, Jalen Sos Cili dan cili padi. Renihkan selama 20 minit.
8. Sekiranya kuah kurang pekat, boleh tambah sedikit lagi Jalen Sos Tiram dan juga Jalen Kicap Manis.
9. Akhir sekali masukkan daun bawang dan hirisan tomato. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
4. SEMUR DAGING
BAHAN-BAHAN:
• 800gm daging batang pinang – hiris nipis
• 6 ulas bawang merah – hiris
• 1 helai daun salam
• 2 biji cili merah – hiris
• 1/2 cawan Jalen Kicap Manis
• 1/2 sudu makan Jalen Kicap Pekat
• 1/2 cawan minyak masak
• 1/2 sudu makan gula
• Garam secukup rasa
BAHAN KISAR:
• 1 1/2 sudu teh lada hitam
• 1 sudu teh jintan manis
• 1 sudu teh jintan putih
• 3 kuntum bunga cengkih
• 1 batang kulit kayu manis
• 4 biji buah pelaga
• 6 ulas bawang putih
• 4cm halia
CARA MEMASAK:
1. Perap bahan kisar dengan daging selama sejam.
2. Panaskan minyak dan goreng bawang merah untuk dijadikan bawang goreng. Angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan dalam 3 sudu makan minyak dan goreng daging sehingga airnya betul-betul keluar.
4. Boleh tambah sedikit air jika daging belum empuk.
5. Masukkan Jalen Kicap Manis, Jalen Kicap Pekat, gula dan garam. Gaul rata.
6. Akhir sekali masukkan bawang goreng dan sedikit air.
7. Kuantiti air bergantung kepada kelikatan kuah yang anda suka.
5. DAGING DENDENG
BAHAN-BAHAN:
• 1/2 kg daging – potong besar-besar
• 1/2 cawan Jalen Kicap Manis
• 2 sudu makan Jalen Kicap Pekat
BAHAN A – SEDIAKAN BAHAN GORENG:
• 5 ulas bawang merah (bawang kecil) – hiris
• 4 ulas bawang putih – hiris
• 1 inci halia – hiris
BAHAN B (BAHAN TUMIS):
• 1 keping kulit kayu manis
• 3 kuntum bunga lawang
• 1 senduk cili kering kisar
• 3 ulas bawang merah (kecil) – kisar
• 2 ulas bawang putih – kisar
• 1 biji bawang besar – kisar
• 1 inci halia – kisar
BAHAN-BAHAN LAIN:
• 3 batang serai – dititik
• 4 helai daun limau purut (buang urat tengah)
• Jalen Kicap Manis
• Jalen Kicap Pekat
• 1 keping asam gelugur saiz kecil
CARA MEMASAK:
1. Masak air sampai menggelegak, masukkan daging. Rebus dalam 30 minit.
2. Keluarkan daging, hiris nipis dan tumbuk. Air rebusan daging jangan dibuang.
3. Gaulkan daging dengan ½ cawan Jalen Kicap Manis dan juga 2 sudu makan Jalen Kicap Pekat. Perap dalam 15 minit.
4. Goreng daging yang telah diperap tadi. Jangan garing. Hanya goreng sekejap sahaja. Angkat dan ketepikan.
5. Goreng separuh garing semua bahan A dan ketepikan.
6. Panaskan minyak, masukkan serai, kayu manis dan bunga lawang. Tumis sekejap.
7. Masukkan semua bahan tumis yang dikisar tadi. Tumis sampai pecah minyak.
8. Masukkan daging, kacau. Seterusnya masukkan juga air rebusan daging. Jumlahnya agak-agak dalam semanguk. Tujuannya untuk renehkan daging.
9. Masukkan daun limau purut dan asam keping.
10. Tambahkan Jalen Kicap Manis dan Jalen Kicap Pekat dengan secukupnya. Jangan banyak. Tuang sedikit demi sedikit sambil dirasa. Bimbang terlebih masin.
11. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
12. Masukkan bahan goreng (bahan A) dan masak sehingga daging betul-betul sebati dengan bahan lain.
13. Jika suda Daging Dendeng yang berkuah, jangan masak hingga pekat.
14. Perasakan jika perlu. Tidak perlu letak garam kerana kicap sudah memberikan rasa masin.
15. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
6. DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
• ½ kg daging – hiris
• 1 biji tomato – kisar
• 4 sudu makan Jalen Kicap Manis
• 4 sudu makan Jalen Kicap Lemak
• 2 sudu makan Jalen Kicap Pekat
• Gula melaka secukupnya
• Sedikit santan pekat
BAHAN TUMIS:
• 2 helai daun pandan
• 1 batang serai
• Rempah 4 sekawan
• Sedikit daun kari
• Minyak masak
BAHAN KISAR:
• 1 biji bawang besar
• 3-4 biji bawang merah
• 2-3 ulas bawang putih
• 1 batang serai
• 1cm lengkuas
• 2cm halia
BAHAN SANGAI & KISAR KERING:
• 1 sudu teh biji ketumbar
• ½ sudu teh jintan manis
• ½ sudu teh jintan putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis daun pandan, serai, dau kari dan rempah 4 sekawan terlebih dahulu.
2. Kemudian masukkan bahan kisar. Kalau suka pedas,boleh tambah cili kisar sekali.
3. Kacau sebati. Tumis sampai pecah minyak.
4. Sementara tu sangai Ketumbar, Jintan manis dan Jintan putih. Guna api perlahan jangan sampai hangus. Bila warna sedikit gelap, tutup api.
5. Kisar kering bahan sangai tadi. Boleh juga guna rempah serbuk tapi lagi sedap guna rempah biji.
6. Kisar sebiji buah tomato. Bijinya buang terlebih dahulu.
7. Bila bahan tumisan sudah pecah minyak, masukkan bahan sangai dan tomato kisar.
8. Perap hirisan daging dengan Jalen Kicap Manis dan Jalen Kicap Lemak. Sukatan kicap sampai agak tenggelam separuh daging. Biarkan minimum selama 30 minit. Kemudian masukkan daging dalam bahan tumis tadi.
9. Masukkan 2 sudu besar Jalen Kicap Pekat.
10. Masak sampai daging empuk. Guna api kecil sahaja.
11. Kemudian masukkan gula melaka dengan secukupnya. Jangan banyak kerana sudah guna kicap manis.
12. Bila daging sudah betul-betul empuk, akhir sekali letak sedikit santan pekat untuk memberikan rasa lemak pada kuah. Kacau sebati dan tutup api. Siap.
Selamat mencuba!
Resipi Puding Nanas, Rasa Masam-Masam Manis Buat Lagi Sedap Makan

Nanas selain enak dijadikan jus, bahan masakan dan inti biskut tart, sesuai juga dijadikan masakan puding. Rasa masam-masam manis pada buah nanas menjadikan Puding Nanas begitu enak dinikmati. Ini resipi Puding Nanas yang dikongsikan oleh Chefobie Untold. Sesuai sangat dihidangkan pada tetamu terutama ketika cuaca panas sekarang. Memang jadi penyejuk tekak.
RESIPI PUDING NANAS
BAHAN-BAHAN:
BAHAN 1:
1 mangkuk nanas Josephine @ Morris @ sebarang jenis nanas
500 ml air
1 cawan gula – beli online
Secubit garam – beli online
3 sudu besar tepung jagung – beli online
1 paket serbuk agar-agar
BAHAN 2:
1 tin susu evaporated Ideal (susu sejat) – beli online
1 cawan air
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar tepung jagung
1 paket serbuk agar-agar – beli online
Esen vanilla (jika suka) – beli online
CARA MEMBUAT:
1. Kisar nanas dalam mesin pengisar.
2. Sediakan 2 pot berasingan. Setiap pot mewakili bahan 1 juga bahan 2.
3. Masukkan kesemua bahan dalam pot kecuali tepung jagung. Masak bahan pada api sederhana dan kacau perlahan-lahan.
4. Apabila mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung (letak sedikit air) ke dalam pot 1 dan pot 2. Kacau sehingga pekat dan bolehlah matikan api.
5. Gunakan loyang 8’inci atau 7’inci yang telah dibasahkan. Sudukan adunan secara bertindih sehingga selesai. Biar seketika di luar kemudian simpan di dalam peti sejuk. Enak dinikmati ketika sejuk.
Sumber kredit: Chefobie Untold
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Sotong Dengan Ramuan Daun Limau & Daun Kunyit, Semerbak Harum Baunya
Resipi Daging Goreng Berlada / Daging Masak Cili Mudah & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Ikan Percik Terengganu Hidangan Popular Bulan Puasa

Isi Kandungan
ToggleIkan percik Terengganu atau ada yang panggil ikan golek, merupakan antara menu popular masa bulan puasa di Terengganu.
Teringin nak cuba? Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Encik Muliadi Ramli ini ye. Selamat mencuba!
Resipi Ikan Percik Terenganu
Bahan-Bahan:
Ikan kembung saiz besar 4 ekor (siang bersih dan dilumur kunyit dan garam)
1 biji kelapa (diambil santan perahan pertama sahaja)
½ sudu besar halba – boleh beli online di sini
½ keping nisang/Gula Melaka
Serbuk perasa
3 keping asam gelugur – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Bahan Kuah Percik:
4 biji bawang merah – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
1 inci kunyit hidup
½ halia – boleh beli online di sini
6 tangkai cili kering (dibuang biji dan direndam dengan air panas) – boleh beli online di sini
3 batang serai (2 batang diketuk dan 1 batang dimayang nipis untuk dikisar)
Sedikit belacan (sebesar hujung jari) – boleh beli online di sini
5 biji cili api ( kalau suka pedas) – boleh beli online di sini
½ sudu besar tepung ubi ( supaya kuah percik melekat cantik kat ikan)
Cara Memasak:
Mula-mula, kisar semua bahan untuk kuah percik (termasuk tepung ubi) kecuali serai yang diketuk. Ketepikan.
Untuk sediakan kuah percik; masukkan santan pekat, panaskan hingga mendidih. Masukkan serai yang diketuk. Kena sentiasa kacau.
Apabila mendidih masukkan bahan kisar, kacau bagi sebati. Tunggu hingga kuah percik menjadi sedikit pekat.
Masukkan garam, gula Melaka, asam keping dan serbuk perasa. Didihkan kuah tersebut dengan api yang paling kecil sehingga kuah pekat (kena selalu kacau ya). Kemudian masukkan halba, kacau seketika dan tutup api.
Bakar ikan kembung ( nak wangi guna sabut dan tempurung kelapa). Biar ia setengah masak.
Kemudian kita sapukan dengan kuah percik (selalu kena balik-balikkan pemanggang untuk elak ikan hangus).
Bakar hingga ikan masak (boleh diulang sapu kuah 2 ke 3 kali).
Siap. Bila nak hidangkan boleh masukkan ikan dalam kuah percik.Terpulang cara masing-masing.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Ikan Celup Tepung Sedap. Resipi Mudah, Boleh Makan Lepas Terawih
Kari Ikan Kembung Stail Mamak. Ini Resipi Kuah Cantik, Rasa Pun Umph!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official