![Untitled design - 2022-05-11T093823.626](https://cdn.rasa.my/2022/05/Untitled-design-2022-05-11T093823.626.jpg)
Dah muak dengan rasa kek ising, boleh buat kek butter ni yang pastinya disukai ramai. Buatnya pun mudah saja.
Kek Butter
Bahan-bahan:
180g pure butter cairkan
Bahan-bahan lain:
6 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 sudu besar ovalatte
2 cawan tepung self rising
1/4 cawan susu tepung
1 sudu besar esen vanilla
Adun sampai gebu
Tambah susu segar 5-6 sudu besar, gaulkan
Masukkan butter tadi kaup balik saja
Masuk loyang lapik baking paper
Set oven 180 masa 45-55 minit
Kredit : Azlina Ina Fans
Resipi Daging Malbari Sukatan 1 Kg, Daging Lembut & Sedap Dalam Setiap Suapan
Rahsia Pulut Tanak Cantik Berkilat, Basuh 3-4 Kali Lepas Itu Masak Guna Periuk Nasi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
12 Biskut Gerenti Rangup & Sedap dari Nor Shahidah. Gerenti Laku Sangat Ni…
![12 Biskut Gerenti Rangup & Sedap dari Nor Shahidah. Gerenti Laku Sangat Ni…](https://cdn.rasa.my/2019/03/Untitled-design-26.jpg)
Biskut pelbagai rasa dan rupa yang menarik ni memang sedap dinikamati bila-bila masa pun. Ambil sebalang kunyah sambal menonton tv tau-tau licin aje balang tu. Yang pasti hiasan dan corak biskut tu boleh membangkit selera sesiapa jua.
Nah ni 12 aneka biskut@cookies dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin, Yummilicios Cakes n Cookies sudi berkongsi 12 resipi biskut bersama RASA. Laku keras ni kalau buat jualan lagi pulak secara online.
1. CEREAL & SUNFLOWER SEED COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 85 gm mentega
- 85 gm gula kastor
- ½ biji telur
- ½ sudu teh esen vanilla
- 142 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 30 gm biji bunga matahari
- 30 gm campuran ceri hijau dan merah
Bahan hiasan :
- Serbuk nestum secukupnya
- Biji bunga matahari panggang secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
- Masukkan esen vanilla, telur, pukul rata
- Masukkan tepung gandum,dan baking powder.
- Masukkan biji bunga mata dan ceri.
- Gaul rata hingga terbentuk doh.
- Jemput sedikit dan salut dengan serbuk nestum, dan hiaskan kuaci di atasnya.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan kuaci atau biji labu
2. MELTING MOMENTS COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 85 gm mentega
- 85 gm gula kastor
- 1/2 biji telur
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 142 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 30 gm corn flakes | dihancur
Bahan hiasan:
Cornflakes hancur secukupnya untuk hiasan.
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan esen vanilla dan telur, pukul rata.
- Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik, gaulkan.
- Masukkan cornflakes hancur, gaul rata hingga jadi doh
- Jemput sedikit doh dan golekkan ke dalam cornflakes hancur.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan bahan campuran lain seperti biskut Marie hancur. Adunan ini sangat lembut.
3. PANDAN SNOW COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 85 gm mentega
- 85 gm gula kastor
- 1/2 biji telur
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 142 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 2 sudu teh perisa pandan
- Beberapa titik pewarna hijau
Bahan hiasan:
- Kelapa parut kering
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan esen perisa pandan, pewarna hijau dan telur, kemudian pukul rata.
- Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik
- Kemudian masukkan doh ke dalam beg piping.
- Bentukkan ikut bentuk kegemaran, dan taburkan kelapa parut kering.
- Panaskan oven dan bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF: Gunakan kelapa parut yang dijual dalam tin.
4. TRIPLE M & M COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 100 gm mentega
- 1 sudu makan susu tepung
- 50 gm gula aising
- ½ biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 230 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan hiasan :
- Coklat M & M secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
- Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung, gaul rata.
- Masukkan tepung gandum, dan hingga membentuk doh.
- Simpankan sebentar di dalam peti ais lebih kurang 10 – 15 minit.
- Bentukkan bulat dan tekan dengan garfu.
- Susunkan coklat M & M diatasnya. Susun di atas dulang pembakar yang sudah digriskan dengan mentega.
- Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Susun biskut jarak jauh sedikit kerana ia akan mengembang. Dohnya agak lembut.
5. HAPPINESS SHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 100 gm mentega
- 1 sudu makan susu tepung
- 50 gm gula aising
- ½ biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 230 gm tepung gandum gandum | diayak
- 30 gm badam | dihancurkan kasar
Bahan hiasan :
- Kacang badam, buah-buahan campuran dan coklat urai warna warni secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
- Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung.
- Masukkan tepung gandum dan masukkan badam hingga menjadi doh.
- Simpankan doh sebentar di dalam peti ais selama 10 minit.
- Bentukkan dengan acuan bentuk kapal.
- Hiaskan dengan kacang badam, buah-buahan campuran dan taburkan coklat urai.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius dan perang keemasan.
INFO CHEF : Coklat M & M ini juga boleh dimasukkan dalam adunan jika suka, anggaran 30 gm
6. MILKY ALIEN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 125 mentega
- ½ tin susu pekat manis
- 400 gm tepung jagung | diayak
- 4 sudu makan susu tepung | diayak
Bahan hiasan :
- Cip coklat dan coklat urai
CARA MEMASAK :
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan.
- Adunkan semua bahan hingga menjadi doh.
- Bentukkan menjadi seperti choc kiss.
- Hiaskan dengan cip coklat dan coklat urai.
- Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius, bakar api bawah sehingga 25 minit hingga di bawahnya perang keemasan.
INFO CHEF : Hanya dengan menggunakan empat bahan anda boleh membuat biskut alien yang sedap ini.
7. LEMON & CHERRY BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan mentega
- 1 ½ cawan gula kastor
- 2 biji telur
- 2/3 cawan jus lemon
- 4 cawan tepung naik sendiri | diayak
- ½ sudu teh garam halus
- 3 sudu makan parutan kulit lemon
- 1 sudu teh baking soda | diayak
Bahan hiasan :
- Ceri merah dan ceri hijau
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus lemon dan telur, pukul rata
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan kulit lemon, gaul dana adun hingga membentuk doh
6, Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit.
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan buah ceri
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Kaya dengan rasa lemon yang masam dan manis. Biskut ini tidak muak dimakan.
8. TANGY ORANGE BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan mentega
- 1 ½ cawan gula kastor
- 2 biji telur
- 2/3 cawan jus oren
- 4 cawan tepung naik sendiri | diayak
- ½ sudu teh garam halus
- 1 sudu teh baking soda | diayak
- 2 sudu makan parutan kulit oren
Bahan hiasan :
- Parutan kulit oren secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus oren dan telur dan pukul rata.
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren
6. Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan kulit oren yang diparut
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Boleh tambah pewarna oren untuk warna lebih menyerlah. Gunakan oren Sunkist atau jenama berkualiti untuk rasa lebih sedap.
9. ROSE VELVET COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 30gm shortening
- 220gm gula kastor
- 1 biji telur
- 1 sudu teh cuka makan
- 300gm tepung gandum | diayak
- 30gm tepung koko | diayak
- 50gm tepung jagung | diayak
- ¾ sudu teh serbuk penaik | diayak
- ¾ sudu teh baking soda | diayak
- ¼ sudu teh garam halus
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1sudu makan pewarna merah
Bahan hiasan :
- Biji manik warna perak saiz sederhana secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega danshortening dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan cuka makan,vanilla,pewarna merah serta, telur, pukul rata
3. Masukkan tepung gandum,serbuk penaik,garam,tepung jagung dan tepung koko
4. Masukkan garam halus dan baking soda, gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam piping beg dengan nozzle bunga
6, Hiaskan dengan manik
7. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar lebih kurang 15-20min.
INFO CHEF : Adunannya agak lembut, jadi ia lebih sesuai dibentukkan secara piping.
10. CAPPUCINO BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 240gm mentega
- 4sudu teh pes serbuk kopi
- 80gm gula aising
- 220gm tepung naik sendiri | diayak
- 80gm tepung jagung | diayak
- 25gm serbuk badam
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan:
- Gula berbentuk hati warna merah secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Pukul mentega, gula aising hingga kembang.
2.Masukkan pes kopi,vanilla dan telur, pukul rata
3.Masukkan tepung naik sendiri,tepung jagung dan serbuk badam
4.Masukkan kedalam piping beg, dan paipkan seperti semperit.
5. Hiaskan dengan gula hati warna merah
6. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Serbuk kopi dijadikan pes dengan mencampurkan dengan air secukupnya hingga menjadi pes.
11. COFFEE AND CEREAL COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 50 gm mentega
- 1 biji telur | kuning sahaja
- 20 gm gula aising
- 80 gm tepung naik sendiri | diayak
- 30 gm instant coffee | diayak
- ½ sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan :
- Corn flakes hancur dan cip coklat putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
- Masukkan vanilla dan kuning telur dan pukul rata.
- Masukkan tepung naik sendiri serta pes serbuk kopi segera.
- Adun menjadi doh hingga boleh diterap dengan acuan biskut @ cookie cutter
- Hiaskan dengan corn flakes hancur dan cip coklat putih.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh memasukkan sedikit corn flakes untuk rasa yang lebih rangup
12. RAINBOW RING COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 200gm mentega
- 80gm gula aising
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm gajus | dikisar
Bahan hiasan:
- Manik biji warna warni @ thousand sprinkles, secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega, gula icing hingga kembang.
- Masukkan gajus kisar dan tepung gandum
- Terapkan dengan acuan pemotong biskut
- Hiaskan dengan thousand sprinkles.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan jenis kacang yang lain seperti walnut dan pistachio.
RESEPI : NOR SHAHIDAH MOHD MAHAYADIN
Terima kasih : D’Kayangan , Seksyen 13, Shah Alam. Ig : shidamahayadin fb : Yummilicious cakes n cookies
Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
![Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!](https://cdn.rasa.my/2021/07/386027.jpeg)
Kek ribut atau nama popularnya, Kek Tornado memang sangat sedap. Lengkap dengan rasa coklat dan cheese bersama bila makan.
Bila beli, tak cukup makan satu bekas saja. Jadi apa kata buat sendiri lagi puas hati? Menerusi perkongsian daripada Ariana Sofia Ahmad ini, mungkin nampak macam susah nak buat tapi berbaloi bila dah masuk dalma mulut.
RESIPI CARA BUAT KEK TORNADO
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur gred A
3/4 cawan @ 190g gula – beli online di sini
3/4 cawan @ 180g susu pekat manis – beli online di sini
2 cawan @ 220g tepung gandum – beli online di sini
3/4 cawan @ 60g serbuk koko
1 cawan @ 180g minyak masak – beli online di sini
1 cawan @ 200ml air panas
1 sudu kecil soda bikarbonat – beli online di sini
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovallete – beli online di sini
TONTON Dapur Rasa Live: Kek Berries Selembut Kapas
TONTON Dapur Rasa Live: Mango Baked Cheesecake
BAHAN CHEESE
350g cream cheese
1 cawan @ 200ml whipping cream
1/4 cawan @ 60g susu pekat manis
BAHAN CHOCOLATE GANACHE
300g dark compound coins (beryl’s)
250ml whipping cream
2 sudu besar susu full cream – beli online di sini
1 sudu besar mentega – beli online di sini
BAHAN HIASAN
Coklat flakes@ coklat chip@ coklat rice
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1.Masukkan telur dan ovalette. Pukul hingga kembang.
2. Bila dah kembang, masukkan gula dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
3. Dah sebati, masukkan susu pekat manis. Kacau hingga sebati.
4. Kemudian, masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder. Kacau sebati.
5. Masukkan pula minyak masak dan kacau lagi. Akhir sekali, masukkan air panas. Kacau rata.
6. Bahagikan adunan kepada empat bekas saiz RC-750 (seperti di dalam gambar).
7. Sebelum kukus, pastikan tutup bekas supaya air kukusan tidak menitik. Kukus selama 25 hingga 30 minit atau hingga masak.
8. Dah masak, terbalikkan kek selama 5-10 minit supaya kek tak mendap.
9. Untuk bahagian topping cheese pula, masukkan cream cheese, whipping cream dan susu pekat manis. Putar sehingga sebati dan licin. Jangan putar terlalu lama nanti jadi cair.
10. Letak dalam piping bag supaya senang nak letak atas kek.
11. Kek coklat tadi belah di tengah-tengah. Lepas tu, pipingkan cheese dalam bekas macam dalam gambar.
12. Kemudian, letak pula kek coklat di bahagian atas. Pipingkan pula cheese di bahagian atas tadi. Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit bagi cheese lagi pejal.
13. Untuk chocolate ganache pula, masukkan coklat dark compound, susu full cream dan mentega dalam mangkuk.
14. Sementara itu, panaskan whipping cream hingga sedikit mendidih. Tuang ke dalam mangkuk tadi. Kacau hingga sebati dan coklat menjadi cair. Kalau pekat, boleh tambah susu full cream atau susu segar.
15. Tuang chocolate ganache pada bahagian atas kek tadi dan pastikan coklat pada ketika ini sejuk atau suam. Taburkan chocolate chip atau chocolate flakes.
Kredit: Ariana Sofia Ahmad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kek Pisang Paling Senang Nak Buat. Lagi Sedap Tambah Bahan Special
Wadai Kipeng Menu Orang Banjar, Boleh Buat Untuk Minum Petang
Resipi Burasak. Sajian Tradisi Orang Bugis Yang Sangat Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Cornflakes Crunchy Chocolate Chips Tanpa Acuan, Sedap & Rangup.
![Cornflakes Crunchy Chocolate Chips Tanpa Acuan, Sedap & Rangup.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2021/04/361788.jpeg)
Lagi satu biskut senang buat dan tak perlu acuan, adun rata bahan kemudian sudukan je atas dulang pembakar. Kandungan bahan mudah diperolehi dan sudah serasi dengan tekak. Hasil kejadiannya juga rangup. Apa lagi bolehlah ajak-anak cuba membuat sama barulah rasa tak jemu menunggu berbuka puasa dan seronok menanti raya. Macam biasa resipi dikongsikan di sini ye.
CORNFLAKES CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS
BAHAN-BAHAN:
250g buttercup atau boleh guna planta
1 cawan gula aicing
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
Cornflakes secukupnya ( dalam 3 cawan, kasi ramas sikit ye)
Chocolate chips
Chocolate rice | tambahan sahaja
Almond cincang | tambahan sahaja
CARA MEMBUAT:
- Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
- Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak perlu ayak. Kacau sebati.
- Adunan memang lembik ye, jangan panik. Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
- Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari pun boleh. Lepas tu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun boleh. Ikut suka.
- Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
- Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
- Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepas itu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
kredit: annur lawi