Pani Puriatau nama lainnya Gol Gappa adalah salah satu makanan jalanan atau ‘street food’ popular masyarakat India. Enak dan sangat mudah cara penyediaannya. Ia sesuai dinikmati bila-bila masa. Memang kenalah dengan selera orang Malaysia yang berbilang kaum ni. Ada yang nak cuba? Saudari Nazuhaini Azu ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba.
1.INTI PANI PURI: Untuk menyediakan inti, satukan semua bahan kemudian gaul sebati. Ketepikan.
2. SOS HIJAU:Untuk menyediakan sos hijau, satukan semua bahan dan kisar halus. Jumlah bahan boleh disesuaikan ikut cita rasa. Siap dan ketepikan.
3. SOS PUTIH:Bagi menyediakan sos putih pula, satukan semua bahan dan gaul sebati. Resipi asal, menggunakan tairu @ yogurt. Tapi jika tiada, boleh sahaja menggunakan mayones.
4. AIR ASAM:Untuk air asam, satukan semua bahan mengikut jumlah yang disukai. Masak hingga sedikit pekat. Siap.
5. Ini rupa Pani Puri yang belum digoreng.
6. Untuk memasaknya, pani puri ini goreng tidak perlu lama. Masak guna api kecil sahaja. Masukkan dalam minyak panas, balik-baikkan dan angkat bila sudah kembang dan keperangan.
7. Rupa Pani Puri selepas digoreng beberapa saat dalam minyak panas.
8. CARA MAKAN:Pecahkan sedikit Pani Puri macam dalam gambar ni, masukkan inti kentang. 9. Sudukan sos hijau, sos asam dan sos putih. Tabur sedikit daun ketumbar. 9. Kemudian boleh terus masuk sebiji-sebiji ke dalam mulut. Nikmatnya terasa semasa pastri pecah di dalam mulut. Sedap! Selamat mencuba.
Aneka resipi makanan viral, buat sendiri lagi berbaloi. Setiap kali ada makanan viral, mesti semua orang berpusu-pusu hendak membeli. Kadang kala, ada juga harga makanan yang tak setanding dengan kualiti.
Kalau buat sendiri di rumah, lagi berbaloi. Boleh makan sepuasnya. Jom kita cuba resipi makanan viral yang RASA sediakan ni!
JELLY BALL VIRAL
BAHAN-BAHAN:
1 paket serbuk jeli
1 paket serbuk agar-agar
Sebiji gula batu
1 liter air
5 sudu besar gula
1 helai daun pandan
Blueberi
Nanas
Buah naga
1 sudu pewarna merah
1 sudu pewarna kuning
Lidi sate
KUAH KASTARD:
1 sudu besar tepung kastard
1 cawan susu cair
½ cawan air
3 sudu besar gula pasir
Sedikit garam
Cara memasak tonton di dalam video. Selamat mencuba!
POPIA BIG MAC
BAHAN-BAHAN INTI:
1 biji bawang holland | dicincang
400gm daging kisar
Sedikit garam
1 sudu besar lada hitam
BAHAN-BAHAN SOS:
1 cawan mayones
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil mustard
1-2 biji jeruk timun | dicincang
BAHAN-BAHAN LAIN:
Kulit popiah
Kepingan keju
Minyak masak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHA BANG ANG LUMUT
BAHAN-BAHAN:
1 tiub cincau
1 cawan susu full cream
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
Secubit garam
1/2 paket biji selasih
2 sudu besar air gula merah
Ais
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SOFT COOKIES
BAHAN-BAHAN:
1/2 buku salted butter
3/4 cawan gula perang
1/4 cawan gula pasir
1 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu kecil baking soda
1 cawan milk chocolate chips
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KEK TAPAK KUDA
BAHAN-BAHAN:
1/3 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula icing
1/2 cawan salted butter | dicairkan
3 biji telur | gred A
2 biji telur kuning
2 sudu kecil coklat emulco
1 penutup esen vanilla
1/2 sudu makan ovelette
Sapuan coklat
Nestum
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CLOUD BREAD
BAHAN-BAHAN:
3 biji putih telur
2 1/2 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu besar tepung jagung
Pewarna kegemaran (guna setitis sahaja setiap satu warna)
1 sudu teh esen Vanilla
Cara membuat boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
Kalau terasa lapar boleh masak lauk yang paling simple tapi mengenyangkan sekeluarga. Buatnya pun mudah dengan bahan -bahan sedia ada. Anak pun boleh bantu buat.
Sup Ayam Telur Kacau
Hidangan untuk 4-5 orang
Bahan:
2 isi dada ayam
seinci halia – hiris – BELI ONLINE DI SINI
segenggam daun sup
1 sudu besar lada putih biji -BELI ONLINE DI SINI
3 cawan air / stok
4 biji telur – kacau rata
1 sudu besar tepung jagung dilarutkan dengan 3 sudu besar air
1 sudu besar minyak bijan – BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Goreng isi dada ayam dengan sedikit minyak sehingga keperangan. Kemudian masukkan air/stok tadi, daun sup, hirisan halia dan biji lada putih. Renehkan 30 minit atau ayam masak.
2.Keluarkan isi dada ayam tadi, siatkan dan ketepikan.
3.Tapis sup renehan tadi untuk dapatkan sup yang jernih dan buang daun sup, hirisan halia dan biji lada putih kerana tidak akan digunakan lagi.
4.Reneh semula sup dengan api perlahan dan tuangkan telur yang telah dipukul sambil dikacau perlahan untuk dapatkan tekstur seperti reben. Habiskan kesemua telur tadi. Masukkan sebahagian siatan isi dada ayam tadi.
5.Masukkan tepung yang telah dilarutkan tadi untuk memekatlan sedikit sup sambil dikacau perlahan.
6.Perasakan garam dan lada sulah. Tutup api dan akhir sekali taburkan sedikit minyak bijan. 7.Hias dengan daun sup dan lebihan siatan isi ayam. Sedia untuk dihidang.
Kredit: fb Nor Aishah
ANDA SEDANG MENCARI PETI SEJUK TERBARU, JOM BELI DI SINI
Jom cuba buat meatball sedap macam Ikea. Seperti yang ramai tahu, makanan segera sejuk beku kurang baik untuk kesihatan kerana mengandungi kandungan lemak, garam yang tinggi serta pengawet. Oleh itu, anda boleh cuba hasilkan makanan-makanan secara homemade untuk sajian keluarga. Salah satu yang boleh dicuba ialah meatball homemade yang sedap, resipi perkongsian saudari Nor Izzatie Mardu. Jom cuba!
Cara buat putu kacang hijau ini tak ramai yang tahu sekarang. Sebab itu kuih tradisional ini semakin jarang kita jumpa waktu raya. Hanya orang-orang...