Minyak bawang putih ni memang banyak guna dalam masakan. Selain boleh digunakan untuk menumis, ia juga sangat enak jika dimakan bersama sup. Kalau nak masak apa-apa menu, hanya perlu ceduk dan terus masak. Tak perlu dah susah-susah tumbuk dan panaskan minyak. Resipi yang dikongsi oleh saudari Sharinaz Redwan memang sangat mudah. Puan-puan boleh cuba.

 

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • 3-4 labu bawang putih – jumlah bergantung kepada banyak mana anda nak buat.
  • Minyak masak secukupnya

 

CARA MEMASAK:

IKLAN

1. Kupas bawang putih, bersihkan dan keringkan dengan tisu.

Cara-Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

2. Masukkan ke dalam pengisar makanan ( food processor) dan cincang tanpa guna air.

Cara-Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

IKLAN

3. Panaskan minyak dengan banyak menggunakan api sederhana.

Cara-Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

4. Tumis bawang putih tadi hingga garing dan keperangan. Angkat.

Cara-Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

IKLAN

5. Bila minyak dah sejuk, boleh masukkan ke dalam bekas bersesuaian dan sedia digunakan dalam masakan.

Cara-Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

6. Minyak ini tidak perlu disimpan dalam peti sejuk. Cukup disimpan di ruang biasa sahaja.

Cara-Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

Kredit resipi & foto: Sharinaz Redwan