Muffin memang sesuai dibuat untuk minum petang ataupun dihidangkan untuk acara jamuan. Bukan sahaja kanak-kanak, malah dewasa pun turut menyukainya. Chocolate Heaven Muffin ini kaya dengan rasa koko dan cip coklat. Memang sedap.
Kali ini, Fainda Farahin Fainda Farahin sudi berkongsikan resipi untuk membuat Chocolate Heaven Muffin yang mudah dan sedap ini. Sesuai dihidangkan buat tetamu pada musim perayaan mahupun untuk acara jamuan kelas anak-anak. Jom kita buat.
CHOCOLATE HEAVEN MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
(Bahan A)
2 biji telur
100gm minyak jagung – Boleh beli online di sini
150gm gula perang – Boleh beli online di sini
130gm susu segar – Boleh beli online di sini
Esen vanila
(Bahan B)
200gm tepung gandum – Boleh beli online di sini
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar serbuk koko
Chocolate chip – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua Bahan A. Gaul dengan menggunakan whisk sehingga gula larut.
Masukkan Bahan B. Gaul sehingga rata, tapi jangan terlalu lama.
Masukkan sedikit chocolate chip dan selebihnya letak di atas muffin.
Sendukkan 3/4 ke dalam muffin cup, taburkan chocolate chip mengikut cita rasa anda.
Bakar dengan suhu 200°C selama 30 minit atau sehingga masak mengikut jenis oven masing-masing.
Selamat mencuba.
Kredit: Fainda Farahin Fainda Farahin
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cuaca Panas Begini, Nikmatnya Dapat Air Longan Herbs Tanpa Soda
Paprik Ayam, Satu Lauk Dah Cukup Buat Makan Bertambah-Tambah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Buat Kek Paddle Pop Viral, Warni Warni Buat Teruja Nak Makan
Tengok warnanya yang pelbagai buat teruja nak makan. Inilah kek Paddle pop viral. Kalau ada yang nak buat sambutan hari jadi untuk anak, kek inilah patut jadi pilihan. Pasti jadi rebutan nanti khasnya anak-anak.
Kek Paddle Pop Viral
Kek Vanila untuk 10 bekas
5 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu besar ovalate-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar creamy vanila(perisa ikut selera masing-masing)
-adun sebati sampai gebu
sementara itu ayak
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI
1sudu kecil soda bikarbonat
Cara buat:
1.Masuk dalam adunan telur sikit-sikit sampai habis.
2.Matikan mixer dan tambah 1/2 cawan minyak jagung.
Kacau rata
3.Jika guna bekas SQ450, kukus 8-10 minit.
4.Belahkan 3 kek untuk letak di bekas yang akan di transfer.Warna jangan lebih empat nanti jadi caca marba. Sama ada nak letak dalam adunan cheese perasa creamy vanilla, 1 sudu besar kisar sekali atau bahagikan warna baru letak perisa yang berbeza. Contoh: ungu yam atau bluebery,pink strawberi,kuning pisang,biru laici,plain cheese.Boleh je ikut kreativiti masing-masing.
Ingat masa letak pewarna biar setitis-setitis sebab tak nak warna terlalu pekat.
Resipi Cheese
500g cream cheese
1 cawan susu pekat @1/2 tin
1 1/2 cawan whipping dairy
1 cawan susu segar (ikut cawan jadi tambah 1/2 cawan dulu blend kalau pekat baru tambah lagi)
Adun sebati atau blender
Kalau blend tercair boleh masuk chiller 1 jam nanti dia pekat atau kalau terpekat boleh tambah susu segar.
*Nota untuk jenama bahan-bahan yang diguna
Cream Cheese – Dairyland / Royal Victoria / Tatura
Susu Pekat – Dairy Champ
Susu Segar – Dutch Lady
Whipping Cream – Royal Victoria / Emborg
Kredit : Azlina Ina
ADA YANG NAK MEMBELI MIXER BARU? BOLEH LIHAT DI SINI.
Nak Buat Kek Gula Hangus Bersarang Elok Tanpa Peram? Begini Caranya
Resipi Kek Coklat Sedap, Cair Di Mulut. Memang Ketagih Nak Makan
Cara Buat Kek Tornado Viral Sedap Melekat. Pertama Kali Buat, Dah Menjadi
5 Kek Dari Koko @ Coklat Tanpa Oven. Lembab Dan Lembut
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Kek berasaskan coklat dan koko juga amat sedap bila dikukus.
Ni min kongsikan 5 resipi kek dan brownies berasaskan koko dan coklat ni yang disediakan oleh penulis buku Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21, Norbaini Rahwi.
1. BROWNIES KUKUS KEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
- 115 gm putih telur
- 10 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalet
Bahan B :
- 80gm tepung gandum | diayak
- 20gm serbuk koko | diayak
- ½ sudu teh serbuk penaik
- 50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
- 70 ml minyak jagung/masak
- ½ sudu teh esen vanilla
- 4 keping keju cheddar
- 50 gm cip coklat
- Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak.
8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm
Waktu memasak: 30 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
2. KEK KUKUS COKLAT BADAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan A
- 5 biji kuning telur
- 1 biji putih telur
- 75 gm gula kastor
Bahan B:
- 65 gm tepung gandum | diayak
- 25gm serbuk badam | diayak
- 15gm serbuk koko | diayak
- ¼ sudu teh serbuk penaik | diayak
- 65 gm coklat gelap compound/ coklat masakan | dicairkan
- 50 ml susu segar
- 25 ml minyak jagung/masak
Bahan topping :
- 400 gm whipping cream/fresh cream
- 20 gm gula aising
- 50 gm Nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping.
Topping :
2. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
3. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
4. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 20-25 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 75 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 60 gm tepung gandum
- 20 gm tepung jagung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
- 30 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
- 30 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
- 200gm whipping cream/fresh cream
- 20gm gula aising
- 30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
- 9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
7. Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
8. Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3. Siap untuk di hiding.
Saiz hidangan: 1 tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
4. KEK KUKUS GULUNG OPERA
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 200 gm putih telur
- 80 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalet
Bahan B:
- 65 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk badam
- ¼ sudu kecil baking powder | diayak
Bahan C :
- 25 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping/sapuan:
- 200 gm whipping cream/fresh cream
- 20gm gula aising
- 40gm nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
1 Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2 Pukul bahan Ahingga kembang
3 Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati
4 Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit.
5 Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3.S iap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF : Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
5. KEK KUKUS KEJU COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 3 biji telur
- 260 gm gula kastor
- ½ sudu teh ovalet
Bahan B:
- 180 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 1 sudu teh baking soda
Bahan C :
- 1 cawan susu segar
125 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
- 250 gm krim keju
- 20 gm gula aising
- 1 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit.
7. Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10
8. Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hiding.
Krim keju keju :
1. Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut.
2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap.
3. Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm
Waktu memasak: 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.
Cara Mudah Buat Brownies Kedut Yang Sedap & Tahan Lama.
Brownies antara manisan paling mudah, guna bahan yang senang dan sedap! Namun ada kalanya resipi yang dicuba tidak menjadi. Bagi anda yang teringin sangat nak buat brownies ni, resipi mudah perkongsian saudari Nur Amira ni boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI BROWNIES KEDUT
BAHAN-BAHAN:
- 130gm mentega/margerin
- 450gm dark chocolate compound
- 3 biji telur gred B
- 150gm gula perang
- 100gm tepung naik sendiri ( self raising flour)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega dan dark chocolate compaund. Masak guna kaedah double boiler hingga semua bahan cair.
2. Dalam bekas berlainan, kacau telur dan gula menggunakan whisk / pemukul. Pukul manja-manja dan sekejap sahaja.
3. Rupa telur dan gula yang telah siap dipukul.
4. Campur adunan mentega coklat tadi ke dalam bekas yang mengandungi adunan telur dan gula. Gaul rata hingga sebati.
5. Seterusnya masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati. Jika tiada tepung naik sendiri, boleh juga guna tepung gandum biasa yang telah diayak bersama 1 1/3 sudu teh baking powder.
6. Ambil loyang bersaiz 9×9 dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan brownies tadi.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 5 minit. Kemudian turunkan kepada suhu 150C dan bakar adunan menggunakan api atas bawah selama 50-55 minit.
8. Brownies kedut siap dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nur Amira