Buah mangga yang telah masak ranum, memang sedap dibuat pulut mangga. Gabungan buah mangga yang manis, dimakan dengan pulut dan dicurahkan santan lemak masin memang padu rasanya.
Untuk membuat pulut mangga yang sedap, ikuti perkongsian resipi daripada Iza Abu Bakar untuk menghasilkan pulut mangga bersantan yang sangat sedap. Jom kita buat. Alang-alang tengah musim buah mangga ni kan. Memang mudah nak dapatkan buah mangga yang manis.
PULUT MANGGA
BAHAN-BAHAN:
3 biji mangga (potong ikut suka)
2 cawan beras pulut (rendam semalaman atau 4 jam) – Boleh beli online di sini
½ cawan santan pekat + air secukupnya + ¼ sudu kecil garam
2 helai daun pandan – carikkan (stok daun pandan tak ada, jadi saya tak letak)
CARA MEMASAK:
Toskan pulut dan masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
Kemudian, tuang santan yang digaul bersama garam. Gaul bersama santan hingga rata. Tuang santan sedikit sedikit sehingga pulut lembut.
Masukkan kembali pulut ke dalam pengukus bersama daun pandan dan kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.
(KUAH SANTAN)
BAHAN-BAHAN:
½ cawan santan kotak – Boleh beli online di sini
1 cawan air
1 sudu kecil garam (mesti ada rasa masin) – Boleh beli online di sini
1 helai daun pandan
1 sudu kecil tepung jagung (larutkan dengan sedikit air) – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak hingga hampir mendidih.
Kena kacau dengan agak kerap supaya santan tidak berketul. Guna api yang kecil.
Kemudian, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan masak hingga kuah nampak agak pekat.
Siap, boleh tutup api. Dah boleh dihidangkan bersama pulut dan mangga tadi.
NOTA: Pastikan kuah mempunyai rasa yang agak masin supaya dapat seimbangkan rasa manis buah dan pulut.
Angkat dan sejukkan. Hidangkan pulut bersama mangga dan kuah santan.
Selamat mencuba.
Kredit: Iza Abu Bakar
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Ayam Goreng Bawang Putih, Goreng Sampai Garing, Wangi Aromanya
Enaknya Kacang Kuda Rebus dan Versi Sambal, Mudah Je Buat Sendiri
Pati Sirap Fanta Hijau, Ingat Lagi Air Popular Satu Ketika Dulu?
Rai Hari Kegembiraan Tanda Syukur Dengan Bubur Merah Bubur Putih
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Keria Bersira Buat Hidangan Berbuka
KUIH KERIA
Bahan-bahan: 600gm keledek putih atau merah 1 1/4 cawan tepung gandum 1 sudu teh garam
Bahan untuk sira: 1/2 cawan gula 1 cawan air
Cara membuat:
1.Potong keledek kepada 2 atau 3 bahagian.
2.Rebus keledek bersama garam sehingga masak empuk.
3.Sejukkan dan buang bahagian kulit keledek.
4.Lenyek sehingga menjadi lembut dan tidak berketul.
5.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli menjadi bentuk bulat.
6.Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
7.Goreng sehingga kekuningan.
Cara memasak sira gula:
1.Masukkan gula dan air di dalam periuk.
2.Masak sehingga pekat dan gaulkan dengan keledek supaya semua permukaan disaluti gula.
3.Sejukkan dan hidang.
Tip: Pastikan tepung dimasukkan sedikit demi sedikit supaya adunan tidak terlajak menjadi keras kerana terlebih tepung.
Kredit:Rozelkitchen
Idea Bakeri & Pastri Enak
Kali ini RASA menampilkan lima lagi idea bakeri dan pastri dari Kolej Yayasan Felda, Pahang. Team chefnya diketuai oleh Chef Mohahamad Rizam Hussin dari Kuala Lumpur bersama tenaga pengajar muda kolej,Chef Nik Norshaziati Pauzi dan Chef Mohamad Saizi Awang.Nikmati keenakan muffin cranberi, pastri lapis gebu, biskut rangup dan quiche lemak berkrim yang sedap dijamu bila-bila masa. Jom semak resipi sajian bakeri dan pastri kesukaan ramai.
1. DRY CRANBERRY ORANGE MUFFIN
BAHAN-BAHAN :
- 130gm tepung gandum
- 1 ½ sudu teh baking powder
- ½ sudu teh garam
- 85gm cranberi kering
- 110gm mentega
- 200gm gula kastor
- 2 biji telur
- 2 sudu teh esen vanila
- 1 biji buah oren | diparut kulit sahaja
- 125ml susu segar
CARA MEMASAK :
1. Satukan kesemua bahan kering dalam satu bekas termasuk dengan cranberi kering
parutan kulit oren dan sebatikan.
2. Pukul gula kastor dan mentega hingga kembang, kemudian masukkan telur dan esen vanilla kacau sebati.
3. Kemudian masukkan kesemua bahan kering ke dalam bancuhan adunan tadi selang selikan dengan susu segar dan kacau sebati.
4. Sapukan loyang muffin dengan sedikit mentega dan tuangkan adunan muffin tadi kedalam acuan hingga separa penuh sahaja.
5. Bakar adunan didalam oven dengan suhu 180c lebih kurang 25 minit atau sehingga masak.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Muffin yang kaya dengan rasa cranberi serta lembab dan lembut
Jenis masakan : Muffin
Anggaran kos : RM 20.00
Info chef : Adunan muffin usah dibakar terlalu lama bagi mengelakkannya daripada berderai
2. ALMOND ICE-BOX COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 250gm mentega
- 150gm gula aising
- ½ sudu teh ezen vanila
Bahan B :
- 300gm tepung gandum
- 3gm serbuk penaik
BAHAN C
- 70gm badam keping
Bahan hiasan :
- 500gm coklat putih
- 500gm coklat gelap
CARA-CARA :
1. Bakar badam terlebih dahulu
2. Kacau bahan (A) sehingga sebati
3. Campurkan bahan (A) dan bahan (B) seterusnya gaul dan ramas doh sehingga sebati
4. Kemudian masukkan bahan ( C )
5. Timbang keseluruhan adunan dan bahagi kepada 3
6. Letakkan di atas kertas minyak
7. Gulung dan padatkan adunan menggunakan pembaris dan membentuk panjang
8. Bekukan selama 4 jam atau semalaman
9. Potong adunan yang telah disejukkan
10. Bakar dengan suhu 150 c selama 15 minit
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : bakar
Keistimewaan : Rasanya yang ranggup dan rapuh bila dimakan
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 13.00
INFO CHEF : Kacang badam perlulah dibakar terlebih dahulu untuk mendapatkan biskut yang rangup.
3. CHEEZY CHICKEN QUICHE
BAHAN -BAHAN :
Bahan kulit pai :
- 250gm tepung gandum
- 150gm mentega
- Secubit garam
- 60-80ml air
Bahan inti quiche :
Bahan A :
- 160gm bawang holand | dihiris
- 3 sudu besar minyak masak
Bahan B :
- 80gm daging ayam | didadu
- 80gm keju parmesan | diparut
Bahan C:
- 3 biji telur
Bahan D :
- 200gm susu segar
- 150gm whipping krim
- 20gm tepung gandum
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
- 2gm serbuk kulit kayu manis
CARA MEMASAK :
Cara membuat kulit pai :
1. Potong dadu mentega menjadi potongan kecil dan gaulkan dengan tepung menjadi seperti serbuk roti
2. Tambah dan adun menjadi doh. Bentukkan ia menjadi bebola dan leperkan. Balut dengan pembalut plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit
3. Canaikan doh di antara 2 helai pembalut plastik menjadi 3mm tebal dan sedia digunakan di dalam acuan pie.
4. Canaikan doh pastri tadi dan masukan dalam acuan pie tusukkan pastri dengan garfu dan bakar didalam oven dengan suhu 190 C selama 15 minit
Cara membuat inti :
1. Tumiskan bahan (A) sehingga bawang menjadi perang dan lembut biarkan sehingga sejuk
3. Masukkan bahan (A) yang telah sejuk ke dalam kulit pastri, masukkan bahan(B) dan (C) di atas
4. Pukul bhn (D) hingga rata dan tapiskan , tuangkan ke dalam kulit pastri yang sudah siap dibakar tadi
5. Bakar pada suhu 200oc selama 15 minit
6. Keluarkan dan siap untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Kulitnya yang rapuh dan sedap dengan inti ayam berkrim penuh berperisa
Jenis masakan : Pai
Anggaran kos : RM 29.00
INFO CHEF : Pastri akan menjadi retak jika pai dibakar terlalu lama. Untuk inti jangan terlalu lama masak setelah krim whipping dimasukkan
4.VOL-AU-VENT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 100ml air sejuk
- 250gm tepung roti
- 20gm gula kastor
- 5gm garam
- 1 biji telur
- 10gm mentega
- 125gm pastri majerin
Bahan inti :
- 50gm mentega
- 40gm tepung gandum
- 500ml susu segar
- 1 helai daun bay
- 1 biji lada benggala kuning
- 1 biji lada benggala merah
- 200gm udang saiz M | dibuang kulit
- 150gm cendawan butang
- 2 sudu kecil daun parsli segar
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK :
Cara membuat doh :
1. Masukkan tepung roti,dan gaul rata,kemudian masukkan garam dan telur,gaul hingga sebati
2. Seterusnya masukkan marjerin dan gaul pastri.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan menjadi elastik(buat ujian membrance)
4. Rehatkan doh selama 20minit.
5. Selepas 20 minit,canai doh dengan penggelek (rolling pin) dengan ketebalan 6mm.
6. Kemudian letakkan pastri majerin ke atas doh dan buat “lipatan english” dan canai
dengan ketebalan 6mm , kemudian buat lipatan “book fold” dan simpan dalam chiller selama 20 minit.
7. Keluarkan doh dari chiller dan canaikan doh dengan ketebalan 6mm dan buat lipatan “single fold” dan simpan sekali lagi selama 20 minit. Kemudiankan keluarkan doh dari chiller dan canaikan doh dengan ketebalan 6mm dan buatkan lipatan “single fold” sekali lagi.
8. Keluarkan dari chiller, biarkan doh sementara di luar,biarkan doh menjadi lembut, setelah itu barulah dicanaikan kembali dengan ketebalan 4mm. Tekap doh dengan menggunakan cutter.
10. Kemudian bakar pada suhu 180°c selama 12 minit atau sehingga masak.
Cara masak inti :
1. Cairkan mentega dan gaulkan dengan tepung, kacau selama 30 saat dan masukkan susu segar dengan perlahan-lahan kacau sehingga rata.
2. Kemudian masukkan daun bay,udang , cendawan butang, daun parsli dan masak dengan api yang sederhana sehingga menjadi pekat. Akhir sekali tambahkan perasa secukupnya.
3. Isikan kulit pastri yang telah masak dengan inti tadi sehingga penuh. Hiaskan dan sedia dihidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam 30 minit
Cara memasak : bakar
Keistimewaan : Rasai kenikmatan makanan laut segar yang dimasak bersama dengan puff pastri yang ranggup.
Jenis masakan : Pastri lapis
Anggaran kos : RM 25.00
INFO CHEF : Inti udang boleh digantikan dengan daging ayam atau sayuran.
5. RED BEAN CROISSANT
BAHAN-BAHAN :
- 100ml air sejuk
- 250gm tepung roti
- 20gm gula kastor
- 5gm garam
- 1 biji telur
- 8gm yis segera
- 10gm mentega
- 125gm pastri majerin
- Pes kacang merah secukupnya | ada dijual di pasaraya
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung roti,yis, dan gaul rata,kemudian masukkan garam dan telur,gaul hingga sebati
2. Seterusnya masukkan marjerin dan gaul pastri
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh dan menjadi elastik.
4. Rehatkan doh selama 20 minit.
5. Selepas 20 minit,canai doh dengan ketebalan 6mm.
6. Kemudian letakkan pastri majerin ke atas doh dan buat “lipatan english” dan canai dengan ketebalan 6mm , kumudian buat lipatan “book fold” (lipat kanan dan kiri) dan simpan kedalam chiller selama 20 minit.
7. Keluarkan doh dari chiller dan canaikan doh dengan ketebalan 6mm dan buat lipatan “single fold” dan simpan sekali lagi selama 20 minit. Kemudiankan keluarkan doh dari chiller dan canaikan doh dengan ketebalan 6mm dan buatkan lipatan “single fold” sekali lagi.
8. Keluarkan dari chiller, biarkan doh sementara di luar biarkan doh menjadi lembut., setelah itu barulah dicanaikan kembali dengan ketebalan 4mm. dan masukkan inti kacang merah dan ratakan sebelum digulung dalam bentuk croissant.
9. Setelah itu, rehatkan croissant selama 10 minit sebelum dibakar,sapukan egg wash ke atas permukaan croissant dan bakar pada suhu 200°c selama 12 minit atau sehingga masak.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam 30 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Tekstur croissant yang lembut dan dan gebu dengan inti kacang yang sedap
Jenis masakan : Pastri lapis
Anggaran kos : RM 30.00
INFO CHEF : Pastikan yis jangan bercampur dengan garam supaya yis tidak mati
Resipi Lengkap Roti Naan Cheese, Ayam Tandoori & Keema Daging
Anda penggemar roti naan cheese dan ayam tandoori? Rindu nak makan sama macam di kedai mamak?
Nah, anda boleh cuba resipi lengkap daripada Tahrunnisah Jali ini. Bukan saja boleh buat naan cheese dan ayam tandoori sendiri di rumah, tetapi juga hidangan sampingan lain seperti timun yogurt dan keema daging.
RESIPI CARA BUAT ROTI NAAN CHEESE
BAHAN ROTI NAAN:
300gm tepung gandum – beli online di sini
1 ½ sudu kecil yis – beli online di sini
2 sudu besar gula – beli online di sini
Sedikit garam – beli online di sini
2 sudu besar yogurt (natural)*
1 sudu kecil baking powder – beli online di sini
80-100 ml susu segar suam
3 sudu besar minyak jagung – beli online di sini
Cheese mozarella | diparut
TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung
TONTON Dapur Rasa Live: Daging Kerutuk
CARA-CARA:
1. Campurkan yis +1 sudu besar gula dari resepi di atas. Bakinya nanti masukkan dalam tepung dan sedikit saja air suam. Kacau biarkan selama 5 minit. *jika yis aktif. Campuran tersebut akan mengembang seperti dalam gambar.
2. Masukkan adunan tepung, lebihan gula, garam, yogurt, baking powder dan minyak jagung. Aduk hingga menjadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan campuran yis tadi ke dalam adunan tepung. Aduk sebati, kemudian baru masukkan susu segar tadi sedikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan. Uli sehingga adunan licin 10-15 minit.
4. Biarkan adunan naik sekali ganda. Tutup adunan dengan kain lembap selama 45 minit suhu agak suam-suam panas (seperti dalam ketuhar suhu 35c atau kawasan yang agak-agak panas untuk mempercepatkan proses kenaikan doh).
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Adunan dah naik, bahagikan adunan seberat 80gm. Taburkan dengan sedikit tepung. Bulat-bulatkan seperti dalam gambar sehingga habis. Biarkan seketika dalam 10 minit tutup dengan kain.
6. Ambil sebiji guna roller (penggelek) kemudian leperkan doh tadi dan masukkan mozarella parut di tengah-tengah doh dan tutup semula (macam buat pau).
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
7. Kemudian leperkan balik guna roller tadi secara perlahan-lahan supaya cheese tadi tak terkeluar.
8. Panaskan non stick pan, tak perlu letak minyak ye. Api jangan kuat, sederhana sahaja atau perlahan.
9. Letak roti tadi atas non stick pan. Tutup kejap dengan penutup. Balik-balikkan roti tadi. Bila ia menggelembung, leperkan ia.
10. Siap angkat, boleh dihidang dengan kari pekat atau keema daging, ayam tandoori dan timun yogurt.
** Jika yogurt takde tak mengapa, abaikan. Cuma nanti lebihkan cecair susu segar ye.
** susu segar tu jangan curah sampai habis, nanti terlembik pula. Masukkan sedikit demi sedikit. Adunan ni tak keras dan tak lembik, erti kata lain tak lekat di tangan.
** jika anda suka letak madu, siap masak layang-layangkan madu atas roti naan tadi.
RESIPI AYAM TANDOORI MAMAK HAJI
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
6 atau 8 ketul ayam yang disingkirkan lemak-lemak yang berlebihan
½ cawan atau 125 gm yoghurt asli / Greek-Style (nestle cawan kecil)
2 sudu besar rempah tandoori
2 sudu besar pes halia bawang putih | dilulurkan kesemua ketulan ayam
2 sudu besar jus limau nipis.
1 sudu garam masala (saya tak letak sebab takde)
½ sudu kecil serbuk jintan putih – beli online di sini
2 sudu besar daun ketumbar segar | dicincang halus
2 sudu besar minyak masak (minyak ini bukan untuk apa, tak bagi melekat bila goreng dengan minyak sedikit)
½ sudu kecil serbuk pewarna oren merah (kalau tak ada, tambah serbuk kunyit sedikit tapi saya tak letak)
1 biji bawang labu bersaiz besar | dihiris bulat
Garam dan perasa makanan (aji) secukup rasa (tak mahu aji, guna gula sikit)
CARA-CARA:
1. PENYEDIAAN PES TANDOORI – 4 sudu besar air stok ayam atau air biasa dengan adun serbuk tandoori, garam masala, serbuk jintan putih, lada putih dan minyak. Masak di atas dapur dengan api kecil dan jadikan pes.
2. Masukkan yoghurt, daun ketumbar dan pes tandoori (telah sediakan) dan garam secukup rasa. Kalau nak warna tandoori ayam berwarna merah menyala, masukkan pewarna kalau suka. Gaul sebati adunan ini.
3. Ketulan ayam bahagian tebal daging, kelar sedikit dan tekan sedikit dan masukkan pes campuran garam + serbuk cili dan jus limau nipis. Ini untuk daging yang tebal cepat masak dan juga bahagian dalam daging itu berasa.
4. Masukkan semua ketulan ayam dalam pes tandoori yang telah sediakan. Pastikan ketulan ayam disalut dengan baik.
5. Peram selama lebih dari sejam atau yang terbaik semalaman dalam peti sejuk bahagian dingin.
6. Panaskan kuali leper tak melekat kalau ada. Kalau tak ada, kuali biasa pun boleh. Masukkan sedikit minyak masak dalam 1/4 bahagian ketulan ayam dan goreng dengan api dapur yang sederhana. Jangan hangus, kita cuma nak keluarkan air ayam yang berlebihan. Goreng dalam 50 peratus masak.
7. Sementara itu, panaskan ketuhar dalam suhu 180C bersama chargrill plate (plate bakar). Sapukan minyak selaput nipis di permukaan chargrill.
8. Susun hirisan bawang yang dipotong bulat di atas. Hirisan bawang ini bukan saja memberi haruman kepada ayam, tetapi ia menentukan pengudaraan baik di bawah ketulan ayam dengan permukaan plate chargrill itu. Kadangkala permukaan ketulan ayam akan berair sangat dan bila sejat isi ayam akan melekat. Kalau bakar ayam penuh buat begini.
9. Masa pembakaran awal adalah 30-40 minit, selepas itu terbalikkan ketulan ayam dengan sapukan pes yang berlebihan itu di permukaan ketulan ayam.
10. Bakar kembali dalam 40 minit lagi dan sapukan minyak sekali kala pada ketulan ayam supaya permukaannya tidak kering. Tunggu hingga ketulan daging ayam bertukar kepada warna keemasan, ambil seketul cuba potong dan pastikan ia masak dengan sempurna.
RESIPI TIMUN YOGURT
2 batang timun | diracik halus
2 cawan plain yogurt
Sedikit garam
Sedikit dry mint
CARA-CARA:
Campurkan kesemuanya dalam satu bekas.
RESIPI KEEMA DAGING
1/2 kg daging | dipotong kecil & dibersihkan
Sedikit halia – beli online di sini
3 biji bawang putih | dicincang halus – beli online di sini
2 biji bawang besar saiz sederhana | dicincang halus
2 sudu kecik serbuk ketumbar | ditumbuk
1 sudu kecil serbuk jintan putih – beli online di sini
2 sudu besar cili kisar
1 batang kayu manis – beli online di sini
3 biji bunga lawang – beli online di sini
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1@2 biji tomato | dipotong dadu
Kacang peas
Sedikit minyak (untuk menumis)
2 sudu yogurt plain
1 sudu besar garam masala
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih, dan halia. Biar ia naik bau dan masukkan cili kisar.
2. Masukkan rempah 4 beradik (kayu manis, lawang, cengkih,pelaga), kemudian masukkan rempah serbuk ketumbar dan jintan putih dan garam masala.
3. Kemudian masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga empuk.
4. Masukkan sedikit air lagi. Jangan terlalu cair sangat ye sebab ia tak guna santan. Masukkan tomato, kacang peas, yogurt dan perasakan dengan garam.
Kredit resipi: Tahrunnisah Jali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sedapnya Tauhu Bergedil Ketam, Setiap Gigitan Terasa Isi Ketam!
Rupa Tak Cantik, Tapi Bila Makan Karipap Jerawat Ni Memang Tak Cukup Satu
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: