Buah mangga yang telah masak ranum, memang sedap dibuat pulut mangga. Gabungan buah mangga yang manis, dimakan dengan pulut dan dicurahkan santan lemak masin memang padu rasanya.

Untuk membuat pulut mangga yang sedap, ikuti perkongsian resipi daripada Iza Abu Bakar untuk menghasilkan pulut mangga bersantan yang sangat sedap. Jom kita buat. Alang-alang tengah musim buah mangga ni kan. Memang mudah nak dapatkan buah mangga yang manis.

PULUT MANGGA

BAHAN-BAHAN:

3 biji mangga (potong ikut suka)

2 cawan beras pulut  (rendam semalaman atau 4 jam) – Boleh beli online di sini

½ cawan santan pekat + air secukupnya + ¼ sudu kecil garam

2 helai daun pandan – carikkan (stok daun pandan tak ada, jadi saya tak letak)

Tengah Musim Buah Mangga, Sedap Buat Pulut Mangga Bersantan

CARA MEMASAK:

Toskan pulut dan masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.

Kemudian, tuang santan yang digaul bersama garam. Gaul bersama santan hingga rata. Tuang santan sedikit sedikit sehingga pulut lembut.

Tengah Musim Buah Mangga, Sedap Buat Pulut Mangga Bersantan

Masukkan kembali pulut ke dalam pengukus bersama daun pandan dan kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.

(KUAH SANTAN)

BAHAN-BAHAN:

IKLAN

½ cawan santan kotak – Boleh beli online di sini

1 cawan air

1 sudu kecil garam (mesti ada rasa masin) – Boleh beli online di sini

1 helai daun pandan

1 sudu kecil tepung jagung (larutkan dengan sedikit air) – Boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak hingga hampir mendidih.

Kena kacau dengan agak kerap supaya santan tidak berketul. Guna api yang kecil.

Tengah Musim Buah Mangga, Sedap Buat Pulut Mangga Bersantan

Kemudian, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan masak hingga kuah nampak agak pekat.

IKLAN

Siap, boleh tutup api. Dah boleh dihidangkan bersama pulut dan mangga tadi.

Tengah Musim Buah Mangga, Sedap Buat Pulut Mangga Bersantan

NOTA: Pastikan kuah mempunyai rasa yang agak masin supaya dapat seimbangkan rasa manis buah dan pulut.

Angkat dan sejukkan. Hidangkan pulut bersama mangga dan kuah santan.

Tengah Musim Buah Mangga, Sedap Buat Pulut Mangga Bersantan

Selamat mencuba.

Kredit: Iza Abu Bakar

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Penangan Laksa Johor. Berseni Makan Guna Jari, Rasa Pun Ori

IKLAN

Ayam Goreng Bawang Putih, Goreng Sampai Garing, Wangi Aromanya

Enaknya Kacang Kuda Rebus dan Versi Sambal, Mudah Je Buat Sendiri

Pati Sirap Fanta Hijau, Ingat Lagi Air Popular Satu Ketika Dulu?

Rai Hari Kegembiraan Tanda Syukur Dengan Bubur Merah Bubur Putih

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI