Ramai peminat kek perisa pandan. Kek keju pula memang sedap dan disukai ramai. Kali ini RASA kongsikan resipi kek pandan cheese leleh daripada Iyana Razali. Melalui gambar yang dikongsikan nampak sedap sungguh kek ini. Boleh cuba buat. Resipinya pun tak susah sangat.

KEK PANDAN CHEESE LELEH


.

BAHAN AYAK
2 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
1 sudu kecil baking powder (BELI DI SINI)

IKLAN

BAHAN KISAR
4 biji telur ayam gred B
1/2 cawan gula kastor (BELI DI SINI)
1/2 cawan susu pekat manis (BELI DI SINI)
1 sudu kecil ovalette (BELI DI SINI)
Secubit garam (BELI DI SINI)
1 sudu kecil esen vanila (BELI DI SINI)
2@3 titik esen pandan
1 sudu kecil pewarna hijau
1 cawan santan pandan (6 helai daun pandan + 1 cawan santan sederhana pekat dikisar dan ditapis)

BAHAN LAIN
1/2 cawan minyak jagung (BELI DI SINI)

IKLAN

CARA MEMBUAT KEK
1. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
2. Campur semua bahan kisar dan kisar sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam satu bekas.
3. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder tadi.
4. Gaul sebati. Kemudian masukkan minyak masak. Kacau secara kaup balik sahaja.
5. Panaskan oven 160°C. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dialas dengan baking paper dan bakar selama 50-60 minit atau sehingga masak.

BAHAN TOPPING
250 gram cream cheese
1/2 cawan susu pekat manis (BELI DI SINI)
1/4 cawan susu cair

IKLAN

CARA MEMBUAT TOPPING
1. Campur sebati semua bahan.
2. Tuang ke atas kek dan tabur cheese parut.

Kredit Resipi Iyana Razali