Bila tiba raya, Biskut Dahlia antara salah satu biskut raya klasik kegemaran ramai yang wajib ada. Tak lengkap Syawal tanpanya. Ia ibarat salah satu biskut klasik yang mengimbau kenangan indah waktu raya lebih-lebih lagi dikala kecil dulu. Jika anda bercadang nak buat biskut ini untuk raya nanti, saudari Suey Harriz Sue ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
CARA MEMBUAT BISKUT DAHLIA KLASIK GUNA SUKATAN CAWAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega – boleh guna marjerin – beli online disini
- 1 cawan gula kastor – beli online disini
- 1 cawan tepung jagung – beli online disini
- 1 cawan tepung kastard – beli online disini
- 1 biji kuning telur
- 2 cawan tepung gandum – beli online disini
- 2 titik esen vanilla – beli online disini
- Ceri secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Pukul mentega dan gula kastor hingga putih.
2.Kemudian masukkan kuning telur dan juga esen vanilla. Pukul sekejap.
3.Masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum yang telah diayak. Kaup balikkan hingga sebati dan jadi doh yang sempurna.
4.Ambil doh biskut, masukkan ke dalam acuan dan terap atas loyang yang telah dioles mentega. Boleh juga alas loyang dengan baking paper.
5.Letakkan potongan ceri di atas biskut.
6.Bakar biskut pada suhu 160-170c selama 25-30 minit.
7.Bila biskut masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Suey Harriz Sue
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Oren Mentega Yang Enak & Harum Baunya
Resipi Kek Oren Mentega yang cukup istimewa. Teksturnya yang lembut dan gebu menjadikan kek ini sangat enak. Bau harum dan segar dari parutan kulit oren dan mentega yang sangat menyelerakan. Pastikan anda guna Anchor Unsalted Butter untuk mendapatkan kek yang lebih enak dan wangi. Langsung tak terasa muak. Percayalah, sekejap je mesti kek ini habis licin dimakan. Wajib cuba!
KEK OREN MENTEGA
Bahan-Bahan:
- 280gram tepung gandum – ayak
- 230gram Anchor – suhu bilik
- 120ml Fernleaf Susu UHT
- 180gram gula kastor
- 3 biji telur – gred A
- 2 sudu makan jus oren
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu makan parutan kulit oren
- ¼ sudu teh garam halus
Cara Memasak:
- Di dalam mangkuk pengadun; pukul Anchor Unsalted Butter bersama gula kastor hingga kembang dan ringan.
- Masukkan telur satu persatu lalu pukul lagi hingga sebati. Masukkan jus oren dan parutan kulit oren.
- Masukkan tepung gandum, baking powder, garam dan Fernleaf Susu UHT lalu kacau adunan hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan yang telah disapu sedikit mentega dan dialas dengan kertas parchment.
- Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 50-60 minit atau hingga kek masak. Sejukkan kek dan hias mengikut cita rasa.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Pasta Goreng Cili Padi Berkeju, Gabungan Rasa Pedas & Keju Yang Enak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official:
Resipi Mudah Buat Kek Hokkaido Creamy Custard Honey Yang Sedap
Sedapnya kalau boleh menikmati Hokkaido Creamy Custard Honey ni. Jika sejuk, lagi nikmat rasanya. Bagi anda yang suka ‘baking’ dan nak cuba buat Hokkaido Creamy Custard Honey ni, saudari Dhia Aqilah ada kongsikan cara-caranya. Selamat mencuba!
CARA MEMBUAT HOKKAIDO CREAMY CUSTARD HONEY
BAHAN A:
3 biji kuning telur gred A
20gm gula kastor @ gula halus (beli online disini)
35gm minyak canola @ minyak jagung @ minyak masak (beli online disini)
60ml susu segar
15gm tepung jagung @ tepung kastad – ayak (beli online disini)
55gm tepung gandum/tepung kek – ayak (beli online disini)
1 sudu teh creamy vanilla
1 sudu teh baking powder – ayak (beli online disini)
BAHAN B:
3 biji putih telur gred A
30gm gula kastor (beli online disini)
1/2 sudu teh cream of tartar – optional (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan oven suhu 170C
2. Ayak bahan-bahan yang perlu diayak. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk, satukan kuning telur dan gula kastor/gula halus dan pukul sehingga berkrim.
4. Masukkan creamy vanila, susu segar dan minyak. Kacau sebati.
5. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil gaul mesra dan tidak berbiji-biji. Ketepikan.
6. Pukul bahan B hingga bertanduk @ menjadi meringue (tanda meringue menjadi bila bekas diterbalikkan, adunan tak jatuh ).
7. Ambil 1/3 adunan putih telur dan kaup balikkan dengan adunan kuning telur. Kemudian masukkan baki dan kaup balik hingga rata.
8. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas hingga 3/4 penuh. Bakar selama 20 minit atau sehingga kek masak.
RESIPI CREAM CUSTARD HONEY
BAHAN-BAHAN:
1 sudu makan tepung gandum (beli online disini)
1 sudu makan tepung kastad (beli online disini)
4 sudu makan gula (beli online disini)
200ml susu segar
1 biji telur (saiz L)
1 sudu makan mentega (beli online disini)
1 sudu teh creamy vanilla
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
2. Kacau sehingga tidak berketul dan pekat menggunakan api perlahan. Padamkan api.
3. Bila sudah sejuk, paipkan adunan ke dalam kek hokkaido menggunakan pipping beg. Siap dihidang.
Kredit resipi & foto: Dhia Aqilah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kentang Putar Sedap Ala KFC. Simple & Tak Guna Banyak Bahan
Buat Puding Sedap Guna Biskut Lemak. Makan Sejuk Memang Best!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
5 Aneka Lauk Utama Dan ‘Dessert’ Dari Jepun, Boleh Buat Kat Rumah…
Sajian negara Matahari Terbit, Jepun memang terkenal di merata dunia. Di Malaysia pun ada banyak terdapat sajian Jepun dek hangatnya sambutan dari pelanggan. Hidangan Jepun terkenal dengan sajiannya yang lazat serta mementingkan bahan ramuan yang segar dan berkualiti.
Suka makan makanan Jepun, nah, Min kongsikan 5 sajian dari negara Matahari Terbit. Konnichiwa…
1. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
- 2 sudu makan kicap soya
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh gula
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan mentega
- 2 sudu makan sos teppanyaki
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya:
1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter.
2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau
rata.
3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit.
4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris.
5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu
mentega dan bawang putih goreng.
6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan.
7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun
Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
2. MATCHA KASUTERA
BAHAN-BAHAN :
- 8 biji telur
- 300 gm gula kaster
- 200 gm tepung roti | diayak tiga kali
- 1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
- 100ml susu
- 4 sudu makan madu CARA MEMASAK :
1. Sediakan loyang segi empat tepat.
2. Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
4. Panaskan susu dan madu.
5. Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
6. Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
7. Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
8. Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
9. Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
10. Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
11. Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
12. Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
3. SABA SHIOYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 160 gm ikan saba (*sejenis ikan tenggiri di lautan sejuk)
- 50 gm lemon | dikupas baji
- 20 gm lobak (radish) | diparut
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Taburkan garam di atas ikan saba dan panggang hingga masak.
2. Panggang ikan dengan menyalakan pembakarnya di bahagian atas gril bahagian dalam ikan, kemudian baru bahagian kulitnya.
3. Hidangkan di atas pinggan bersama lemon, parutan lobak dan serbuk cili Jepun mengikut stail hidangan Jepun.
Saiz hidangan : 1 orang
Masa penyediaan : 10 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Sajian Jepun Tradisional
Keistimewaan : Kesegaran dan kemanisan ikan sabo lautan sejuk
Info Chef : Ikan ini kaya dengan omega 3. Sajiannya begitu ringkas kerana orang Jepun gemar menikmati kemanisan dan kesegaran ikan asli tanpa ramuan lain .
4. GREEN TEA PASSION YUZU DOME
BAHAN-BAHAN :
Bahan span vanila (acuan bulat 20 sm) :
- 3 biji telur
- 80gm gula
- 100gm tepung
- 8gm ovelet
- 25ml air
- 20ml minyak jagung
Bahan mousse teh hijau:
- 14gm gelatin
- 45ml air
- 2 biji kuning telur
- 20gm gula
- 125ml susu
- 60gm coklat putih
- 250gm krim putar semi
- 15gm serbuk teh hijau
- 45gm air suam
Bahan passion yuzu curd :
- 100gm puri buah markisa
- 33 gm puri yuzu *sejenis buah citrus seakan lemon yang ditanam di Jepun
- 90 gm gula
- 2 biji telur
- 2gm tepung jagung
- 2gm gelatin + 6 ml air ( campuran ini dipanggil water-boom)
- 90gm mentega lembut
Bahan choc feullatine :
- 70gm coklat putih
- 26gm mentega koko
- 70 gm wafer feullantine (biskut wafer feullantine hancur)
Bahan Green Mirorr Glaze:
- 100ml air
- 200gm gula
- 200gm glukos
- 165ml susu pekat manis
- 24gm gelatin
- 96ml air
- 100gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara masak span vanilla:
1. Campurkan kesemua bahan span vanilla di dalam mangkuk kecuali minyak jagung.
2. Pukul hingga gebu. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati.
3. Bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
Cara masak mousse teh hijau :
4. Boom gelatin, didihkan susu dan campurkan ke dalam kuning telur bersama gula, kacau hingga sebati.
5. Campurkan boom gelatin dan tuang ke dalam coklat putih, kacau sebati.
6. Kemudian tambahkan campuran teh hijau dan kaup balik di dalam krim putar bersuhu 35 darjah celcius.
Cara masak choc feullatine :
7. Cairkan mentega koko dengan coklat putih berasingan, kemudian campurkan bersama dan masukkan wafer feullatine.
8. Rata dan padatkan feullatine dan potong saiz 5 sm , untuk ditebarkan atas potongan span vanilla. Bekukan.
Cara masak passion yuzu curd :
9. Didihkan buah markisa dan puri yuzu. Campurkan dengan gula, telur dan tepung jagung.
10. Masakkan sebentar, padamkan api dan masukkan boom gelatin dan pekatkan dengan memasukkan mentega dalam suhu 45 celcius.
11. Paipkan ke dalam acuan bentuk sfera bersaiz 4 sm dan biarkan beku di dalam ruang peti beku dalam peti sejuk.
Cara masak green mirror glaze :
12. Masak gula, air, glukos di atas api dengan suhu 103 darjah celcius. Campurkan boom gelatin dan kemudian campurkan ke dalam susu pekat manis dan coklat putih.
13. Masukkan beberapa titik pewarna (hijau dan kuning). Biarkan ia menjadi pekat dan masukkan dalam peti sejuk.
Penyediaan akhir :
14. Ambil acuan silikon bentuk sfera bersaiz 6 sm dan penuhkan sebanyak 75% dengan mousse teh hijau.
15. Tekankan sekeping passion yuzu curd beku dan tutupkan dengan span vanilla
16. Biarkan sejuk, tanggalkan dari acuan dan cairkan ‘glaze’ (menjadikan kilat) ke suhu 35 darjah celcius dan salutkan mousse berbentuk sfera tadi.
17. Hidangkan yuzu mousse di atas pinggan dan hiaskan bersama buah raspberi dan ais krim vanilla.
Saiz hidangan : 24 ketul
Masa penyediaan : 40 minit
Cara memasak : Sejuk beku dan dinginkan
Jenis masakan : Sajian pencuci mulut Jepun dengan pengaruh Barat.
Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk dan lembut.
Info Chef : Sajian pencuci mulut ini menggunakan bahan asas buah markisa dan yuzu (buah citrus seakan lemon) menjadikan ia kaya dengan vitamin A dan C dan berserat.
5. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2 Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) yang dimasak sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake
.Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.