Jom buat Pengat Pisang & Sagu yang sangat enak ini untuk sajian keluarga. Manis pisang dimakan pula dengan kuh santn yang berlemak, bila kunyah ada teras kenyal-kenyal sagu. Nikmatnya! Jom cuba resipi perkongsian saudari Marina Ismail ni. Pasti berselera makan. Nak masak pun mudah.
1. Rendam biji sagu hingga kembang. Lebih kurang dalam 15 minit.
2. Buang kulit pisang tanduk dan hiris setebal 1-2 cm.
Ads
3. Basuh dan masukkan ke dalam periuk. Masak pisang dengan air, santan, gula melaka, daun pandan dan garam secukup rasa atas api yang perlahan.
4. Sentiasa kacau dengan perlahan supaya santan tak berketul.
5. Bila dah mendidih, masukkan biji sagu yang kita dah rendam tadi dan garam. Kacau lagi.
6. Masak lagi hingga biji sagu menjadi jernih dan pisang lembut elok.
7. Kalau kuah terlebih pekat, boleh tambah air panas ya sebab bila dah sejuk kuah akan jadi lebih pekat.
8. Sesuaikan rasa dan bolehlah tutup api.
TIP: Sagu boleh jugak masukkan dengan masak dia dulu. Dengan cara ni, kita boleh agak kepekatan kuah pengat.
Caranya ialah sagu dimasak sehingga menjadi jernih. Angkat dan tuang ke dalam bekas penapis. Lalukan bawah air paip dan kacau rata untuk buang kanjinya. Tinggal biji sagu sahaja.
Cara buat pulut serunding kelapa, kuih ini memang antara juadah tradisi yang tak pernah lapuk ditelan zaman. Walaupun ringkas, kombinasi pulut yang lembut bersama serunding kelapa yang pedas manis beraroma memang membuka selera. Lagi satu kuih ini memang cepat kenyang, makan dua biji pun dah puas.
Menariknya resipi serunding kelapanya tak gunakan bawang merah, jadi rasa kelapa lebih menyerlah dengan gabungan udang kering, serai dan lada kering.
Cara Buat Pulut Serunding Kelapa
Bahan untuk serunding kelapa
2 biji kelapa tua – ambil bahagian putih sahaja
1 senduk gula pasir
1 paket udang kering (RM5) – bilas dan kisar
1 sudu teh serbuk perasa
3 sudu teh garam
Bahan Kisar
10–15 biji lada kering (ikut tahap kepedasan)
1 inci halia tua
1 labu bawang putih
4 batang serai
Bahan Pulut
Pulut secukupnya – ditanak hingga masak (tanpa santan)
Garam
Sedikit minyak masak
Air secukupnya
Cara Penyediaan Pulut Serunding Kelapa
1. Tanak pulut seperti biasa hingga lembut, ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai garing dan naik bau.
3. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
4. Masukkan kelapa parut. Kacau sentiasa dengan api perlahan supaya tidak hangit.
5. Terus kacau hingga kelapa ringan, kering dan bercerai. Tutup api.
6. Ambil pulut yang sudah masak, bentukkan bulat, masukkan serunding kelapa sebagai inti atau gaulkan terus dengan pulut hingga rata.
TIP
Gunakan kelapa tua bahagian putih sahaja supaya hasil serunding lebih cantik dan tidak terlalu berminyak.
Api mesti perlahan semasa menumis kelapa, kalau hangit rasa serunding akan pahit.
Serunding boleh juga dijadikan inti cucur badak, nasi ambeng dan sebagainya.
Minum petang dengan Cinnamon Raisin Danish. Makan panas-panas memang best! Ada rasa kayu manis bersama manis kastard dan kismis.
BAHAN-BAHAN:
2gm roti improver
7gm yis segera
500gm tepung tinggi protien
75gm gula
50gm susu tepung
32gm butter
1 biji telur
6gm garam
225gm air
370gm pastri margerin
20gm premix kastard
Kismis secukupnya
Gula perang secukupnya
Serbuk kayu manis sedikit
CARA MEMASAK:
Campurkan bahan-bahan kering di dalam mixer, putar sampai sebati.
Kemudian masukkan bahan basah, uli sehingga 2 hingga 3 minit.
Balut doh dan dibiarkan 1 jam di dalam suhu bilik.
Kemudian, keluarkan doh dan tepuk untuk mengeluarkan angin di dalam doh, selepas itu, masukkan doh ke dalam peti sejuk beku selama 30 minit.
Roll doh 46cm x 15cm dan letakkan pastri margerin di tengah-tengah doh, balut pasteri margerin.
Masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
Keluarkan doh dan uli doh hingga memanjang. Lipat 1 hujung doh hingga separuh bahagian doh, kemudian lipat 1 lagi hujung bahagian doh ke atas bahagian doh yang telah di lipat tadi. Letakkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
Ulang proses 7 dua kali.
Keluarkan doh, roll doh 36cm x 14cm. Sapu nipis premix kastard dan taburkan sedikit gula perang dan sedikit sebuk kayu manis. Kemudian gulungkan doh dan potong 2 doh sebesar 3 inci.
Tapai adalah beras pulut yang sudah mengalami proses penapaian. Cuba resepi tapai pulut yang mudah dan ringkas ini.
TAPAI PULUT
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut
Ragi
Daun pisang (boleh gantikan dengan daun getah)
Plastic Wrap
Lidi
CARA MEMASAK:
1. Cuci beras pulut hingga bersih. Rendam sebentar.
2. Masukkan pulut dalam kukusan (bekas pengukus).
3. Selepas dikukus masukkan dalam bekas/besen tuk diuli.
4. Lepas tu masukkan dalam kukusan sekali lagi.
5. Kukus untuk kedua kali.
6. Sepas tu angkat dan letakkan di dalam bekas/talam biarkan pulut sejuk.
7. Selepas setengah atau 1 jam (pastikan pulut betul-betul sejuk) masukkan ragi. Ragi kena tapis atau dan tabur di semua permukaan pulut.
8. Selepas itu terbalikkan pulut untuk tabur ragi di bahagian yang belum ditabur lagi.
9. Daun pisang mestilah dilap terlebih dahulu dengan kain bersih.
10. Ambik sudu dan letak atas daun terpulang letak berapa banyak.
11. Selepas itu bungkus tapai tu dan ketipkan dengan lidi.
12. Gunting bahagian hujung tapai untuk lebih rapi.
13. Daun getah jugak boleh dipakai.
14. Akhir sekali masukkan tapai ke dalam bekas/besen besar dan tutupkan dengan lebihan2 daun pisang sebelum diikat dengan kain sarung/selimut/pelikat/selendang. Biarkan sehari semalam tanpa diganggu dan lihat hsilnya.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.