Comelnya kek pops ni. Dihiasi dengan butiran coklat urai pelbagai warna menjadikan ia kelihatan lebih menarik. Malah kanak-kanak pasti sukakannya. Jika anda merancang untuk mengadakan majlis harijadi atau keraian, Kek ‘Pops’ Kaya ini antara hidangan pemanis mulut yang boleh disajikan. Ia mudah, senang dan cepat disediakan. Malah menggunakan bahan-bahan yang ringkas sahaja. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
BAHAN-BAHAN:
- 250gm kek mentega
- 80gm Jem Seri Kaya Madu AGROMAS
- 100gm coklat urai
- 20 batang lolipop stick
- 500gm coklat masakan
- 150gm krim keju
CARA PENYEDIAAN:
- Hancurkan kek mentega dan masukkan Jem Seri Kaya Madu AGROMAS berserta krim keju. Gaul rata adunan sehingga menjadi doh.
- Bulatkan doh sebesar ibu jari, ambil lolipop stick dan celupkan sebahagiannya ke dalam coklat masakan lalu dicucukkan pada bebola doh tadi.
- Simpan bebola yang telah siap dicucuk ke dalam peti sejuk selama 1 jam.
- Cairkan coklat masakan dan celupkan kek pops tadi.
- Hiaskan mengikut citarasa anda dan siap untuk dihidangkan.
http://www.dailymotion.com/video/x68i8xf
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Paling Mudah Untuk Buat Kek Marble Sedap.
Nak belajar buat Kek Marble? Ini ada resipi mudah dan sedap perkongsian saudari Eita EMi yang boleh dicuba. Memang tak renyah. Pendek kata, kalau anda baru nak berjinak-jinak dalam bidang baking ni, kek jenis ni antara yang mudah dicuba. Malah rasanya pun tidak mengecewakan. Jom cuba!
CARA MUDAH BUAT KEK MARBLE SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan marjerin
- 1 cawan gula halus (empunya resipi guna 3/4 cawan)
- 1 sudu makan ovalette
- 1 sudu makan baking powder
- 1 penutup esen vanilla
- 2 sudu makan serbuk coklat @ serbuk koko
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 4 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Pukul marjerin, gula dan ovalette sampai putih dan kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu sebiji demi sebiji, esen vanilla dan susu pekat manis. Pukul dalam 5 minit. Hentikan mixer.
3. Masukkan tepung gandum yang telah dicampur dengan baking powder. Kaup balikkan hingga rata.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan satu bahagian dicampur dengan serbuk coklat.
5. Sediakan loyang bersaiz 8 inci. Sapukan marjerin dan tuang adunan berselang seli sehingga habis. Diatas adunan, boleh tabur cip coklat (jika suka).
6. Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40 minit. Waktu membakar mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
7. Setelah masak, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Eita EMi
3 Resipi Biskut Raya Lejen Wajib Ada, Mudah & Sedap
Raya semakin dekat, kemeriahan makin terasa. Pastinya kuih raya menjadi tumpuan. Sama ada buat sendiri atau beli, memang kuih raya menjadi hidangan wajib ada atas meja.
Jom kita buat 3 resipi biskut raya lejen iaitu biskut Arab atau biskut Makmur, biskut tart nenas dan biskut dam.
BISKUT ARAB @ MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
*800gm -1kg tepung gandum (sangai kejap 5 minit) – beli online di sini
*1 ½ cawan gula aising (½ cawan untuk salut) – beli online di sini
*1 cawan susu tepung (½ cawan untuk salut)
*400gm minyak sapi (apa-apa jenama pun okay) – beli online di sini
TONTON Rasa Nostalgia Ramadan Balik Kampung Bersama Dynas Mokhtar dan Achong
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan, gaul (jangan lupa asingkan ½ cawan gula dan ½ cawan susu untuk salutan).
2. Uli hingga sebati menjadi doh dan bulat-bulatkan. Bakar api atas bawah 150°C selama 20 minit atau hingga masak.
3. Sejukkan dulu, ingat tu sejukkan dulu dan bolehlah salutkan dengan gula+susu, siap.
p/s: kalau rajin boleh letak inti kacang tumbuk/isi kurma
Kredit resipi: MakUda Intan Intanniah Ismail
BISKUT TART NANAS
BAHAN-BAHAN: (dapat lebih kurang 70 biji)
250gm mentega (saya guna Anchor) – beli online di sini
300gm tepung gandum
50gm gula kastor – beli online di sini
40gm tepung jagung – beli online di sini
1 sudu kecil esen vanilla
Jem nenas ready made
TONTON Kek Batik Milky Cheese Horlick
UNTUK SAPUAN:
kuning telur + sedikit air + pewarna kuning
CARA-CARA:
1. Masukkan semua dalam mangkuk besar, gaul sebati hingga menjadi doh. Rehatkan doh dalam peti ais selama ½ jam.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Kemudian bolehlah terap. Untuk inti nenas, saya sukat guna 1 sudu teh.
3. Sapukan sedikit kuning telur. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 minit. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing.
Resipi asal: Azie Kitchen
Diolah oleh : Fatimah Ghazali
BISKUT DAM
BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin -beli online di sini
1 cawan gula ising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
Serbuk koko (agak-agak sendiri)
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1. Pukul marjerin dan gula ising hingga sebati. Kemudian, masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau lagi.
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder yang sudah diayak. Masukkan sedikit demi sedikit. Kacau adunan sehingga menjadi doh.
3. Bahagikan doh kepada 2, satu bahagian letak serbuk koko yang sudah diayak dan satu bahagian lagi biarkan warna asal.
4. Doh kedua-dua warna dicanai panjang. Lepas dah canai, potong seperti dalam gambar. Nak panjang boleh, nak pendek macam ni pun boleh.
5. Kemudian, hiris panjang-panjang doh. Susun mengikut warna kuning coklat atau coklat kuning. Ni susunan dia, boleh jadi kuning coklat kuning atau coklat kuning coklat. Ulang untuk tiga lapisan.
6. Lepas dah siap, balut dengan plastik. Dah siap semua macam ni letak dalam peti ais untuk bagi dia keras, nanti senang nak potong.
7. Ni dah potong siap-siap pakai scrapper. Nanti susun je dalam loyang. Sementara tunggu yang dalam ketuhar tu masak, boleh je simpan sementara dalam peti ais semula sebab nanti dia lembik.
Kredit resipi: Myra Latif
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Guna Resipi Sama 30 Tahun, Memang Menjadi Buat Biskut Almond Chocolate Chip
Crispy Di Luar Cair Di Dalam, Kuih Nan Gua Bing Hanya Guna 3 Bahan
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Cheese Cake Guna 3 Bahan Je, Tak Sangka Sedap Sungguh & Moist Gebu Pulak Tu.
Siapa kata buat kek susah, tak percaya anda boleh cuba buat Cheese Cake yang hanya guna tiga bahan je ni, sangat mudah dan cara membuatnya pun senang. Tak percaya anda boleh cuba resipi yang dikongsikan di bawah ini.
CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN:
120gm Tatura Cream Cheese
120gm susu pekat manis
3 Biji telur gred B
Parutan Cheddar Cheese | jika suka
CARA MEMBUAT:
1. Pukul Cream Cheese bersama susu pekat manis hingga berkrim dan tiada ketulan (boleh kurangkan susu jika tidak mahu kurang manis). Boleh guna blender atau mixer.
2. Asingkan putih telur dan kuning. Putar putih telur hingga berkrim (meringue).
3. Masukkan kuning telur dalam adunan cheese yang dicampur susu tadi. Kacau rata.
4. Kemudian campurkan adunan putih telur, kaup balik adunanmenggunakan senduk hingga semua bahan bercampur sekata.
5. Tuang dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper.
6. Panaskan oven dengan suhu 150C selama 10 minit, kemudian bakar kek dengan teknik water bath ( isi loyang berisi adunan kek dalam loyang lebih besar berisi air).
7. Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit dengan api atas bawah. Rendahkan suhu kepada 150 C untuk 25 minit seterus atau hingga masak (bergantung kepada oven anda gunakan).
8. Untuk pastikan ia masak atau tidak, boleh cucuk dengan lidi. Tengok sama ada tekstur masih melakat atau tidak pada lidi. Jika tidak melekat, ia suduh masak.
9. Tutup api dan biarkan dalam oven 15 minit dengan pintu oven terbuka sedikit baru keluarkan.
10 . Keluarkan dari oven dan boleh hiaskan atasnya dengan parutan keju Cheddar. Kalau nak larutkan parutan keju boleh masukkan dalam oven sekejap. Tanpa topping pun kek ini sangat sedap ye.
INFO: Sukatan ini boleh dapat dalam 1 loyang kecil saja. Sesuai untuk anda yang first time nak try buat. Kalau rasa nak kek yang lebih besar, boleh gandakan sukatan ya.
Kredit : Nurul Ain Ridzwan
https://www.rasa.my/5-resipi-kek-homemade-sedap-boleh-masak-tanpa-guna-ketuhar/
https://www.rasa.my/cara-buat-brownies-nutella-flat-cookies-sedap-rangup/
https://www.rasa.my/kek-pisang-moist-gebu-sedap-untuk-hidangan-raya/
https://www.rasa.my/chocolate-cheese-versi-kukus-super-senang-boleh-cuba-untuk-raya/