Kuih LepatLabu memang sedap. Rasa lemak-lemak manis, memang sesuai sangat dijadikan sajian untuk minum petang malah boleh juga dinikmati pada bila-bila masa. Bagi anda yang suka makan kuih tradisional ni, resipi perkongsian saudari Linda Idris antara yang mudah boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
1. Kukus labu hingga lembut. Kemudian sukat ikut sukatan yang diperlukan. Seterusnya ambil kelapa muda, campurkan dengan sedikit garam. Gaul rata dan ketepikan. Ia akan digunakan sebagai inti.
2. Masukkan juga sedikit garam ke dalam santan. Ia adalah petua untuk dapatkan rasa Lepat yang lebih sedap. Sebatikan. 3. Dalam bekas besar yang bersesuaian, campurkan semua bahan. Sebatikan dan pastikan tidak berketul.
Ads
4. Ambil daun pisang, sudukan adunan Lepat Labu tadi dengan secukupnya. Kemudian letak kelapa parut.
5. Bungkus dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan. 6. Susun bungkusan Lepat Labu dalam periuk kukusan. Kukus guna api sederhana hingg masak.
Enaknya andai dapat makan Kuih Talam Sagu. Lemak, lembut, manis yang sedang elok, memang tak jemu. Bagi penggemar sajian kuih tradisional, kuih ini merupakan salah satu yang anda perlu cuba. Memang sedap. Saudari Harum Wangiada kongsikan resipinya. Bolehlah cuba nanti.
CARA MEMBUAT KUIH TALAM SAGU
BAHAN LAPISAN BAWAH: Sagu – rendam bagi kembang seketika & buang airnya – beli online disini Gula halus – gaul dalam sagu ikut agak-agak manis + pewarna merah @ sirap – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Oles loyang dengan sedikit minyak dan ratakan sagu tanpa perlu tekan. Ia bertujuan supaya bagi ruang pada sagu untuk mengembang. 2. Boleh tambah sedikit air dalam sagu supaya bila sejuk, sagu tidak liat. 3. Kukus sagu sehingga masak. Masa kukus tidak lama sangat, cukup hingga sagu bertukar rupa. 4. Sebelum letak lapisan atas, cakar-cakar sedikit permukaan sagu supaya lapisan atas senang melekat.
NOTA: Sukatan sagu agak-agak sahaja ikut saiz loyang yang digunakan. Jangan terlalu penuh nanti tiada ruang untuk letak lapisan atas.
BAHAN LAPISAN ATAS: 1 cawan tepung (tepung gandum + 2 sudu makan tepung ubi) – beli online disini 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini 3 cawan santan (santan pekat + air. Lemak terpulang. Nak guna santan sama banyak dengan air pun boleh. Empunya resipi tak suka terlalu lemak. Nisbah yang digunakan adalah 1:2) – beli online disini Sedikit garam- untuk menaikkan rasa lemak
1.Satukan semua bahan dan adun hingga larut. Tapis jika tepung berketul. 2. Masak guna api perlahan dan kacau hingga naik wap sedikit. Jangan biarkan tepung berketul. 3. Bila sudah siap, tuang ke atas sagu yang telah dikukus tadi.
4. Kukus sekali lagi dalam 10 minit atau hingga kuih betul-betul masak. Sejukkan sebelum dipotong. 5. Kuih Talam Sagu siap untuk dinikmati.
Kuih Wadai Kepeng, di kalangan masyarakat Banjar kuih ini sangat popular . Kuih ni sangat sedap kerana kekenyalan tepung pulut yang dibentuk bulat kemudian dileperkan dan dipijitkan di tengahnya. Dimakan dengan kuah santan yang lemak manis, Ada orang guna campuran gula Melaka pada kuah, ada yang guna gula pasir. Apapun terserah pada citarasa korang nak buat. Pokoknya kuih ini sedap dan senang je membuatnya.
WADAI KEPENG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung pulut
Air secukupnya
Pewarna kuning
Secubit garam
BAHAN KUAH SANTAN:
1 keping gua melaka
2 cawan santan pekat
2 helai daun pandan
Secubit garam
Sedikit gula | jika kurang manis
CARA MEMASAK:
Masukan tepung pulut dalam mangkuk bersama secubit garam, gaul rata.
Kemudian masukan air sedikit demi sedikit sambil uli.
Tambahkan pewarna kuning dan uli hingga menjadi doh lembut.
Bulat-bulatkan kemudian leperkan dan tekan ditengah. Lakukan hingga habis doh.
Didihkan air dalam periuk, kemudian masukkan tepung pulut yang siap dibetuk tadi.
Rebus hingga timbul, angkat dan masukkan dalam bekas berisi air sejuk.
Sementara itu, sediakan kuah santan.
Masukkan santan, gula merah, secubit garam dan daun pandan.
Didihkan atas dapur dengan api sederhana sentiasa kacau.
Apabila mendidih, tutup api.
Untuk menghidangkannya, masukkan adunan tepung pulut tadi dalam kuah santan dan hidangkan
Berangan sarapan pagi di Terengganu! Admin kongsikan menu-menu ini yang merupakan masakan tradisional Terengganu yang menjadi pilihan masyarakat setempat, rasai keenakkan menu sarapan pagi seperti di Terengganu yang boleh dikatakan agak ‘berat’ dan mengenyangkan ini. Cubalah 6 resipi sarapan terpilih dari Terengganu.
ROTI BELUDA
kredit gambar: w mohamad soo
BAHAN A:
500gm tepung gandum
1 liter air
1 pek yis mauripan
2 sudu makan gula pasir
BAHAN B:
7 – 8 biji telur
1kg tepung gandum
300gm gula pasir
1/3 tin susu cair
2 sudu makan mentega
4 sudu makan marjerin
2 sudu makan minyak sapi
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan A dan digaul sehingga rata. Biarkan adunan naik sekali ganda.
2. Apabila doh sudah naik, masukkan susu cair, mentega dan minyak sapi. Gaul rata dan sebati.
3. Seterusnya masukkan doh ke dalam tin pembakar seperti tin susu yang telah digris dengan minyak sapi. Pastikan adunan doh dimasukkan ¼ daripada ukuran tin dan biarkan ia naik sekali ganda.
4. Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit.
5. Apabila siap masak, keluarkan daripada tin pembakar dan sapukan dengan minyak sapi.
6. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Sebaiknya bahan A digaul menggunakan tangan agar adunan menjadi sebati.
NASI KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
1kg beras pulut
500ml santan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN GULAI DAGING:
1kg daging | dipotong kecil
240gm bawang goreng
3 biji ubi kentang | dipotong empat
1 paket rempah kurma
2 sudu makan bawang merah kisar
2 ulas bawang putih | dikisar
1 sudu makan cili kisar (cili boh)
2 liter air
250ml susu cair
Sos tomato secukupnya
Puri tomato secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMIS:
1 biji bawang besar |dipotong
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
4 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Kukus beras pulut di dalam kukusan yang telah dialas dengan daun pisang.
2. Apabila wap telah keluar, angkat pulut dan masukkan ke dalam bekas yang lebih besar.
3. Seterusnya masukkan santan yang telah digaul bersama garam dan gula. Kacau sebati.
4. Kukus pulut semula sehingga masak sempurna. Ketepikan.
5. Untuk membuat gulai daging pula, perap daging bersama rempah kurma, bawang kisar, cili kisar dan bawang goreng selama 30 minit.
6. Kemudian panaskan minyak, masukkan bahan tumis dan kacau sehingga naik bau.
7. Seterusnya masukkan daging perap dan biarkan sehingga keluar air daging.
8. Setelah itu masukkan air, susu cair, sos tomato dan puri tomato. Biarkan sehingga daging masak barulah dimasukkan ubi kentang. Didihkan sehingga daging dan ubi kentang menjadi betul-betul empuk.
9. Akhir sekali, masukkan garam dan biarkan kuah menjadi pekat.
10. Sedia dihidangkan bersama nasi kuning.
INFO CHEF: Beras pulut hendaklah direndam dengan asam keping dan serbuk kunyit selama lima jam
BEKANG TELUR
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung beras
1.5 liter air
4 biji telur
BAHAN KUAH LEMAK:
1 biji kelapa | diambil santannya
120gm tepung beras
10 ulas bawang merah | dimayang halus
2cm halia | dimayang halus
1 sudu teh halba
Garam secukup rasa
BAHAN KUAH MANIS:
120gm tepung beras
1 keping gula Melaka
500ml air | boleh juga diganti dengan santan
CARA MEMASAK:
1. Untuk bahan bekang, sebatikan kesemua bahan dan masukkan ke dalam acuan bekang. Bakar sehingga bekang masak sempurna. Ketepikan.
2. Untuk bahan kuah lemak dan kuah manis, satukan kesemua bahan di dalam periuk berasingan. Didihkan sehingga menjadi kuah yang pekat.
3. Sedia dihidangkan bersama bekang telur.
INFO CHEF: Boleh juga tidak dimasukkan telur ke dalam bekang ini. Teksturnya lembut dan mudah dihadam.
NASI KAPIT SAMBAL IKAN
BAHAN-BAHAN:
3 bungkus nasi impit segera
BAHAN SAMBAL IKAN:
1 biji kelapa parut | digoreng sehingga kekuningan
5 ekor ikan selayang | direbus dan diambil isinya
5 biji bawang merah }
1 ulas bawang putih } dihiris halus
2.5cm halia }
1 batang serai }
2 keping gula Melaka
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Rebus nasi impit segera sehingga masak. Tos dan dipotong kecil-kecil. Ketepikan.
2. Untuk sambal ikan pula, kisar isi ikan selayang, bahan dihiris halus dan gula Melaka.
3. Kemudian gaulkan bahan kisar tadi dengan kelapa parut.
4. Goreng sekejap sehingga menjadi betul-betul kering. Sesuaikan rasa.
5. Akhir sekali, biarkan ia sejuk seketika barulah ditumbuk atau dikisar separuh lumat.
6. Sedia dihidangkan bersama nasi kapit.
INFO CHEF: Untuk sambal ikan, jika mahu rasa lebih pedas, boleh saja ditambah lada hitam mengikut suka.
KOPOK STING (KEROPOK STIM)
BAHAN-BAHAN:
2kg isi ikan selayang
1kg tepung ubi
500gm tepung sagu
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk isi ikan sehingga hancur dan gaulkan bersama tepung ubi, tepung sagu dan garam sehingga boleh digentel.
2. Seterusnya rebus ikan sehingga masak, angkat dan tos.
3. Akhir sekali, masukkan ke dalam pengukus dan kukuskan apabila hendak dimakan.
INFO CHEF: Keropok lekor ini enak dimakan panas-panas bersama sos pencicah. Rasa ikannya juga jelas terasa.
JEPUT UDANG
kredit gambar: iza akma
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
200gm udang segar | dipotong kecil
1 biji telur
4 biji bawang merah | dihiris nipis
1 biji cili merah | dihiris nipis
Daun kucai secukupnya | dipotong pendek
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, udang segar, bawang merah, cili merah, kucai dan garam di dalam mangkuk.
2. Kemudian pecahkan telur dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sebati.
3. Bentukkan adunan doh menjadi bulat. Lakukan sehingga doh habis.
4. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.
5. Sejukkan jemput-jemput sebelum dicucuk pada lidi sate.
INFO CHEF: Jeput atau juga dikenali sebagai jemput-jemput ini enak dimakan begitu sahaja. Ia juga digemari si kecil khasnya kerana rasa dan bentuk yang comel.
Nasi basi jangan buang, masih berguna! Mungkin sisa dapur ini nampak macam sampah tapi sebenarnya ia masih ada kegunaan.Bagi yang bercucuk tanam di sekitar...