Menurut seorang ahli facebook group Rasa Share Resipi, Farisha Sofea, kuih general Mahbob ini juga dikenali sebagai kuih general mabuk. Kuih ini merupakan kuih tradisional negeri Pahang.
Walaupun kuih general Mahbob sangat terkenal dalam kalangan penduduk Pekan namun kuih ini sukar didapati di daerah lain dalam negeri Pahang itu sendiri. Biasanya kuih ini dibuat semasa meraikan majlis majlis tertentu sahaja.
Jom kita lihat resipinya.
KUIH GENERAL MAHBOB
BAHAN TAHI MINYAK
1 cawan santan pekat
Sedikit garam
CARA MEMBUAT TAHI MINYAK
1. Satukan santan pekat dan garam di dalam kuali.
2. Gunakan api kecil sahaja. Sentiasa kacau dan masak sehingga keluar tahi minyak berwarna coklat.
3. Tapiskan dan sejukkan. Ketepikan.
BAHAN KUIH
1 cawan air
1 cawan gula
1 helai daun pandan (disimpul)
3 sudu besar tepung beras
5 biji telur ayam gred A
1 cawan santan pekat
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMBUAT KUIH
1. Dalam bekas, satukan air , gula dan daun pandan. Masak di atas dapur sehingga gula larut sepenuhnya. Sejukkan seketika.
2. Sementara itu, sangaikan tepung beras sehingga kekuningan. Biarkan sejuk seketika.
3. Panaskan periuk kukusan.
4. Ambil mangkuk. Masukkan telur ayam. Pukul telur ayam sehingga sebati.
5. Masukkan santan. Ambil air gula yang telah disejukkan tadi. Keluarkan daun pandan. Masukkan air gula dalam adunan. Gaul rata.
6. Masukkan pewarna kuning. Gaul lagi.
7. Masukkan tepung beras yang telah disangai tadi. Kacau sehingga tiada adunan tepung yang berketul.
8. Tapiskan adunan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak masak atau marjerin. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
9. Setelah masak, sapukan permukaan kuih dengan sedikit minyak hasil daripada tahi minyak tadi.
10. Akhir sekali taburkan tahi minyak dan biarkan sejuk sebelum dipotong.
Bagi penggemar seaweed, korang boleh cuba buat cucur. Bunyi mungkin macam pelik tapi rasanya sedap. Boleh cuba buat untuk anak-anak yang cerewet makan. Kiranya, ini salah satu alternatif untuk korang sediakan juadah sarapan atau minum petang untuk seisi keluarga. Asyik buat cucur bilis atau cucur bawang je kan? Nah, kali ni kita buat cucur seaweed pulak.
RASA kongsikan resipi daripada facebook Anne Natashya D’Ismail.
CUCUR SEAWEED
.
BAHAN-BAHAN
Tepung gandum
2 biji telur ayam
Seaweed (yang diguna untuk balut shushi)
Garam secukup rasa
Air
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
.
1. Masukkan tepung gandum dalam bekas. Kemudian pecahkan telur ayam.
2. Hancurkan seaweed dan masukkan dalam bekas tadi.
3. Masukkan garam dan tuang air sedikit demi sedikit.
4. Bancuh sebati. Jangan cair sangat sebab nanti tak sedap.
.
2. Bancuh agak-agak boleh jadi bebola.
3. Panaskan minyak masak. Goreng bancuhan 1 sudu besar setiap satu. Goreng sampai kekuningan. Angkat, toskan dan sedia dimakan.
Hanya dengan 5 bahan je korang dah boleh buat menu minum petang yang mantap. Tak perlu nak banyak-banyak bahan. Senang sangat ni. Rugi kalau tak cuba.
Pada hari ni, orang perempuan pun banyak kerja nak disiapkan kan? Jadi masa untuk memasak sangat terhad. RASA permudahkan urusan korang dengan berikan resipi yang mudah-mudah untuk anda cuba. Nak cuba?
Cara membuat:
1) Potong roti tortila memanjang menjadi dua bahagian. Letakkan dua sudu keledek bersama isi ayam
dan keju. Lipat menjadi bentuk tiga segi.
2) Pecahkan telur dan pukul sebati. Sapukan telur di bahagian hujung segi tiga samosa untuk kemaskan
lipatan. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan toskan minyak.
3) Makan panas-panas.
Petang-petang begini memang enak kalau dapat nikmati aneka makanan celup tepung seperti pisang goreng. Pekena pula dengan teh atau kopi panas. Memang layan! Cuma kadang-kadang nak dapatkan bancuhan tepung gorengan yang sempurna tu agak susah. Tapi jangan risau sebab ni ada resipi mudah perkongsian dari saudari Aini Ahmad yang boleh dicuba. Moga bermanfaat!
RESIPI TEPUNG BANCUHAN PISANG GORENG
YANG RANGUP & BERKERAK
BAHAN-BAHAN:
450ml air
2 cawan tepung gandum
4 sudu makan tepung beras
4 sudu makan marjerin
1 sudu teh garam – agak-agak
1 sudu teh serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, tepung gandum dan tepung beras ke dalam mesin pengisar / blender.
2. Kemudian tambahkan marjerin, garam secukup rasa dan serbuk kunyit.
3. Kisar hingga semua bahan sebati dan menjadi bancuhan yang tidak berketul dan lembut.
4. Sedia untuk dicelup dengan pisang atau lain-lain bahan ikut citarasa.
5. Goreng dengan minyak yang panas hingga kekuningan dan garing. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
King & Queen Bawa Pulang Wang Tunai RM300 Serta Barangan Eksklusif redONE MobileEmpat hari berkampung di RASA Layan Curry Fiesta 2024 X HAVOC Festival...