3. Bila dah kembang, boleh tuang tepung. Putar lagi serata. 4. Bila dah sebati semuanya, boleh tuang dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. 5. Akhir sekali, kukus selama 30 minit.
Kredit resipi: Ct Farisha
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kuih Akok adalah antara kuih tradisional yang memang popular di bulan puasa. Rasanya yang lemak-lemak manis memang sedap! Untuk membuatnya, kuih ni biasanya dibakar. Namun ada cara mudah perkongsian saudari Halimatun As Saadiah Ismail yang boleh dicuba. Tak perlu guna arang pun! Guna sandwic maker sahaja.
RESIPI KUIH AKOK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Air gula yang telah disejukkan ( 1 cawan air dimasak bersama gula pasir, gula merah & daun pandan. Sukatan gula ikut kemanisan masing-masing)
2 sudu makan minyak masak
5 biji telur
Sedikit perisa pandan
Secubit garam
1/2 kotak kecil santan
3 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Satukan telur, perisa pandan, garam, santan dan tepung gandum. Kisar selama 2 minit.
2. Kemudian masukkan minyak masak untuk mendapatkan kesan kuning keemasan pada kuih setelah siap dimasak nanti.
3. Seterusnya tambahkan air gula yang telah disejukkan. Kisar sekejap.
4. Panaskan mesin pembakar sandwic dan tuang adunan secukupnya.
5. Bakar sehingga akok masak dan menjadi warna kuning keemasan.
Sesiapa yang suka kuih dulu-dulu mesti ingat dan suka kuih lompang, yang berwarna warni, makan dengan kelapa parut. Apa kata kali ini korang cuba pulak buat kuih Lompang Pandan guna sukatan cawan. Bahannya mudah, cara membuat senang dan masak cepat. Paling penting rasa memang terbaik sedapnya ye, rugi kalau korang tak cuba.
.
KUIH LOMPANG PANDAN
BAHAN-BAHAN:
10 helai daun pandan | kisar dengan 3 cawan air
2 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu teh air kapur
1 cawan gula | masak bersama 1 cawan air
Kelapa parut | campur secubit garam dan kukus 5 minit
CARA MEMASAK:
1.Tepung beras, tepung ubi dan air kapur dicampur bersama dalam mangkun besar.
2. Kemduian tuangkan air pandan yang telah dikisar dan ditapis, kacau rata supaya tepung larut dan tidak bergentel.
3. Masukkan pula air gula yang telah dimasak dan disejukkan, kacau rata dan tapis adaunan.
4. Panaskan pengukus, oles acuan dengan minyak.
5. Kukus acuan selama lima minit, baru tuang adunan ke dalam acuan ¾ penuh acuan.
6. Kukus selama 15-20 minit hingga lubang tengah terbentuk.Jangan lupa balut penutut pengukukus supaya air wap tidak terkena pada kuih.
7.Sementara itu, kukus kelapa yang telah dihaul dengan kelapa parut.
Nasi Tumis Pandan ini seakan nasi lemak namun ia tidak menggunakan santan. Rasanya enak, lebih wangi dan tahan lama. Jika anda nak masak nasi lemak tapi santan lupa beli santan, bolehlah masak nasi macam ni. Malah, boleh juga dinikmati dengan anek lauk pauk lain.
NASI TUMIS PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras | dibersihkan
3 1/2 cawan air
3 biji bawang merah | dimayang
2cm halia | dihiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Secubit garam
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang merah, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan hingga wangi. 2. Kemudian masukkan air diikuti beras serta garam. Kacau rata. 3. Masukkan ke dalam bekas periuk elektrik dan biarkan nasi hingga masak. 4. Boleh dinikmati bersama telur rebus dan juga sambal bilis.