Wah mendengar nama sudah tahu pasti kek oren yang dihasilkan juga enak. Rasa manis dengan aroma oren menyatu sungguh sempurna untuk temani minum.

Resipi istimewa daripada Mamamemey Airish ini, boleh dihidang dengan 2 cara iaitu sama ada kosong ataupun dengan frosting.

 

KEK OREN POPPY SEED

BAHAN-BAHAN:

250g mentega (saya guna Anchor) – beli online di sini
200g castor sugar (saya guna molasses) – beli online di sini
1 biji oren | diparut kulitnya
4 biji telur grade A
4 sudu makan susu cair + jus dari sebiji oren tadi + 1 sudu makan oren sunquick (jadikan buttermilk – buttermilk ni yang akan buat kek jadi lembab)
260g tepung naik sendiri (atau tepung gandum diayak dengan 1 sudu teh baking powder + 1 sudu teh tepung jagung)
2 sudu makan poppy seed (boleh kurang boleh tambah ikut suka. Banyak sangat pun pelik pula nanti jadinya)

TONTON Koleksi Daging | Projek Lockdown #GerentiJadi

TONTON Nasi Dagang Kelantan & Gulai Udang Diraja | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

IKLAN

1. Panaskan ketuhar 160’C. Ikut jenis ketuhar masing-masing ya. Yang ni, saya guna ketuhar Elba. Kalau ketuhar Europa 180’C. Terpulanglah kepada jenis ketuhar masing-masing tau.
2. Pukul mentega + gula sehingga kembang. Kemudian, masukkan telur sebiji demi sebiji dan juga kulit oren. Kacau lagi.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

3. Masukkan tepung secara bertahap berselang seli dengan buttermilk.
4. Kemudian, masukkan poppy seeds. Kacau guna spatula je.


5. Tuang dalam baking tin atau apa-apa bekas yang sesuai. Kalau baking tin, sapu mentega dulu keliling tu, yang bawah lapik dengan baking paper.
6. Bakar selama 40-50 minit atau sampai masak. Kalau dah masak tu, keluarkan je dari ketuhar. Tak perlu tunggu sampai cukup masa yang diberi.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

*Kalau tepi kek tu nampak dah renggang dari tin dan bila lidi yang dicucuk tu bersih keluarnya, maka dah masak la tu. Kadang kita boleh tau dari bau kek yang keluar dari ketuhar.

IKLAN

UNTUK FROSTING:

250g cream cheese
2 sudu makan jus oren
½ cawan icing sugar (ayak dulu)

CARA-CARA:

Pukul cream cheese + icing sugar sampai kembang. Kemudian masukkan jus oren. Jangan terlebih kacau. Sapu atas kek yang dah sejuk. Tabur parutan kulit oren, siap.

IKLAN

Kredit resipi: Mamamemey Airish

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Comelnya! Apam Polkadot Versi Tembikai, Mesti Anak-Anak Suka

Senang Rupanya Nak Buat Putu Mayam, Rasa Sedap & Lembut Je

Kuih Bantal Buruk, Rasa Lemak-Lemak Dengan Inti Ikan & Labu Air 

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official