
Sedapnya kalau dapat menikmati Lepat Cendol. Rasanya yang lemak-lemak manis, memang tak jemu dimakan. Resipinya pun tak susah. Menerusi perkongsian saudari Hanna Rahman, beliau berkongsi satu resipi Lepat Cendol yang cukup mudah. Tidak perlu guna daun pisang. Hanya guna acuan lompang sahaja. Memang dijamin menjadi. Jom lihat cara-cara pembuatannya.
CARA BUAT LEPAT CENDOL VERSI ACUAN LOMPANG
1 cawan tepung jagung (beli online disini)
2 sudu makan tepung Hoen Kwe (beli online disini)
1 cawan gula
5 1/2 cawan santan (empunya resipi guna santan kara kotak kecil yang dibancuh dengan air. Boleh juga guna santan segar)
1 sudu teh garam
Daun pandan – disimpul
1 paket kecil cendol
1 tin kacang merah (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Basuh cendol dan kacang merah. Kemudian toskan.
2. Satukan semua bahan kecuali cendol dan kacang merah di dalam periuk. Kacau sehingga semuanya sebati dan tiada ketulan.
3. Masak campuran menggunakan api kecil sehingga pekat dan mendidih (berbuih meletup-letup). Sentiasa kacau agar adunan tak berketul.
4. Kemudian masukkan cendol dan juga kacang merah. Ratakan.
5. Padamkan api dan tuang adunan ke dalam acuan lompang. Biarkan mengental.
6. Sejukkan Lepat Cendol terlebih dahulu dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Hanna Rahman
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Buat Kek Chiffon Oren Lembut & Gebu. Bahan Pun Sukat Guna Cawan Je
Cara Buat Bancuhan Ikan Celup Tepung Rangup Tanpa Guna Air Kapur
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Comfirm Suka! 8 Resipi Aiskrim Homemade Buat Sendiri Di Rumah

Bagi pengemar aiskrim, seleksi aiskrim homemade yang mudah dan sedap ini boleh cuba hasilkan di rumah untuk anak-anak. Sesuai dinikmati dikala cuaca yang panas. Tidak menggunakan banyak bahan malah rasanya juga lebih sedap dan menjimatkan. Cubalah. Pasti puas hati.
1.AISKRIM GEBU
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair (beli online disini)
2 sudu makan susu pekat (beli online disini)
1 sudu makan ovalette (beli online disini)
1 sudu teh esen vanilla (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1.Campurkan semua bahan dan pukul hingga gebu.
2. Boleh bahagikan abeberapa bahagian da warnakan dan hias ikut kreativiti anda.
3. Simpan dalam peti beku semalaman sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norliyana Rosli
2. AISKRIM STRAWBERI ALA CAMERON
BAHAN-BAHAN:
Buah strawberi
Gula
CARA MEMASAK:
1.Kisar strawberi kemudian masak menggunakan gula hingga larut.
2.Tuang ke dalam plastik aiskrim dan ikat kemas.
3. Bekukan dan boleh dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mehirun Nassa Mira
3. AISKRIM TEMBIKAI LAICI
BAHAN BAHAN:
Buah tembikai
Laici tin
Gula
CARA MEMASAK:
1.Kisar isi tembikai, air laici dan gula sampai halus.
2.Kemudian masukkan dalam jug.
3. Masukkan isi laici yang dipotong kecil ke dalam plastik aiskrim.
4. Tuang jus tembikai ke dalam plastik aiskrim simpul kemas.
5. Bekukan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Che Marlyah Ina Saad
4. AISKRIM MILO HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair (beli online disini)
2 sudu makan susu pekat manis (beli online disini)
1 sudu makan ovalette (beli online disini)
1 sudu teh esen vanilla (beli online disini)
2 sudu makan milo
CARA MEMASAK:
1.Satukan susu cair, susu pekat manis, ovalette dan esen vanilla di dalam blender. Kisar hingga pekat.
2. Kemudian masukkan milo. Kisar lagi hingga semua bahan sebati.
3. Tuang ke dalam bekas dan bekukan dalam peti sejuk selama 24 jam sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nana Mfy
Dapatkan CUOCO STAINLESS STEEL HONEYCOMB 38CM IH NON-STICK WOK dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
5. AISKRIM COKLAT HERSHEY’S
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair (beli online disini)
2 sudu makan susu pekat manis (beli online disini)
1 penutup esen vanilla (beli online disini)
2 sudu makan ovalette (beli online disini)
1 cawan Hershey’s Chocolate Syrup
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan dalam blender atau mixer. Kisar selama 5 minit hingga semua bahan sebati dan teksturnya menjadi gebu.
2. Masukkan dalam bekas dan bekukan semalaman.
3. Jika ada mesin aiskrim, boleh juga digunakan untuk membuat aiskrim ini.
Kredit resipi & foto: Azarimah Ismail
6. AISKRIM ASAM BOI ( sukatan 32 batang)
BAHAN-BAHAN:
2.5 liter air
2 1/2 cawan gula (boleh tambah/kurangkan)
32 biji asam boi (beli online disini)
3 sudu makan tepung jagung (supaya aiskrim gebu) (beli online disini)
Kordial asam masin secukupnya (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Bancuh semua bahan terlebih dahulu supaya tepung jagung larut.
2. Kemudian masak bancuhan tadi sehingga mendidih. Tutup api.
3. Tapis bancuhan yang dimasak tadi bagi mengasingkan asam boi.
4. Masukkan asam boi yang ditapis tadi ke dalam plastik aiskrim.
5. Apabila air asam boi sudah suam, masukkan ke dalam plastik aiskrim. Bekukan.
Kredit resipi & foto: Noy Yullan
7. AISKRIM HOMEMADE #CARAKAKJU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan dairy whipping cream
1/2 cawan susu full cream/ susu sejat/ susu cair (jika tiada whipping cream boleh guna susu 1½ cawan)
1/4 cawan susu pekat manis (beli online disini)
1 penutup esen vanilla (beli online disini)
Perisa/ emulco pilihan
Pewarna pilihan
CARA MEMASAK:
1. Pukul kesemua bahan (kecuali emulco dan pewarna pilihan) sampai kembang dan gebu. Boleh juga guna pengisar kalau tiada mixer.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.
3. Masukkan emulco dan pewarna pilihan. Contoh buat 3 bahagian. 1 bahagian guna perisa asal (vanilla), masukkan crushed Oreo. 1 bahagian perisa strawberi diwarnakan pink dan 1 bahagian lagi letak emulco coklat.
4. Tuang ke dalam bekas dan simpan dalam peti beku sekurang-kurangnya 4 jam
5. Siap dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Jue Riana Yusoff
8. AISKRIM SOLERO
BAHAN A (AISKRIM LIMAU):
3 cawan air
¹/1/2 cawan gula pasir (beli online disini)
1/2 cawan limau nipis
Sedikit pewarna hijau
1 sudu makan tepung jagung (beli online disini)
BAHAN B (AISKRIM VANILLA)
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat manis
2 cawan air kosong
1 sudu makan esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan aiskrim limau, kacau sebati dan panaskan hingga mendidih. Sejukkan.
2. Campurkan juga bahan B dalam periuk berasingan. Panaskan hingga mendidih dan sentiasa kacau untuk elak tepung berketul. Biarkan sejuk.
3. Selepas masak perisa limau dan vanilla, rasa terlebih dahulu untuk cukupkan perisa yang tidak cukup.
4. Masukkan bancuhan aiskrim limau terlebih dahulu ke dalam plastik aiskrim hingga separuh. Nak mudah, guna corong.
5. Pusingkan/kepitkan plastik di tengah-tengah sebelum masukkan bancuhan aiskrim vanilla. Penuhkan sampai hujung plastik.
6. Kemudian lepaskan ikatan perlahan2 dari tepi. Jangan biar adunan hijau dan putih bercampur.
7. Selepas ikatan dibuka, baringkan plastik aiskrim seketika sebelum diikat kemas. Ikat perlahan-lahan supaya bancuhan tidak bercampur.
8. Ikat plastik dengan kemas dan sejukkan semalaman hingga beku sepenuhnya.
Kredit resipi & foto: Aida Hirdayati
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera
Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara-Cara Hasilkan Doh & Inti Karipap Sardin Rangup Resipi Turun Temurun Bonda.

Karipap kuih paling popular di Malaysia yang nampak senang tapi kalau salah buat akan dapat kulit yang keras atau terlalu rapuh. Resipi mudah turun temurun yang dikongsi ini akan membantu anda.
KARIPAP SARDIN
BAHAN-BAHAN KULIT:
- 1kg tepung gandum
- 1 cawan Minyak masak
- Air suam (ikut adunan sampai lembut)
- 1 sudu kecil garam
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan minyak sehingga panas
- Tuangkan dalam tepung yangg telah diletakkan dalam dulang.
- Air suam tadi letak sedikit garam supaya kulit ada rasa yg mantap
- Uli tepung tadi bersama air suam sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang cantik
- Selepas sudah diuli letakkan di dalam beg plastik supaya tepung bertambah cantik
RESIPI INTI SARDIN:
- 1 tin besar sardin
- 20 tangkai cili kering
- 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- Minyak sedikit untuk tumis
CARA MEMASAK:
- Sardin ditos kuahnya (jangan gunakan kuah)
- Hiris halus bawang merah dan bawang putih.
- Kisar cili kering bersama sedikit air
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang yang dihiris tadi sehingga naik wangi
- Letak cili kering yang dikisar tadi
- Selepas cili sudah naik minyak, masukkan sardin bersama garam dan gula. Ikut cita rasa masing-masing. Sardin dilenyek dekat dalam kuali
- Masak sehingga sardin naik minyak.
- Angkat dan sejukkan.
Info: Boleh kelim karipap ikut cara yang anda sukai.
Kredit: roszana surani
Puding Nyaman Dan Inovatif KDU. Santan, Kopi & Strawberi Melazatkan Rasa

Usai menjamu selera puding manis lemak berkrim pastinya melengkapkan sajian makan tengahari atau makan malam anda.
Enak dimakan sejuk dari peti ais, dua puding hasil idea tenaga pengajar dari KDU University College , Chef Fame Taufiq Fakarudin memang istimewa. Lembut dan cair di mulut…aahhh nyaman di tekak. Selamat mencuba.

PUDING SANTAN DAN MOUSSE SANTAN
BAHAN-BAHAN ;
- 300 gm susu segar @ penuh krim
- 200gm krim cair
- 3gm garam @ secukup rasa
- 100gm gula kastor
- 15gm serbuk gelatin
- 30gm air
- 50gm daun pandan | dikisar bersama susu
Bahan mousse santan :
- 120gm santan pekat
- 300gm coklat putih
- 15gm serbuk gelatin
- 35gm air
- 400gm krim putar manis
- 3gm gula
CARA MEMASAK :
Puding Pandan
- Taburkan serbuk gelatin ke atas air dan biarkan ia kembang (5 – 10 minit)
- Kisar daun pandan bersama susu, tapis dan buang serat pandan
- Campurkan krim, susu, garam dan gula ke dalam periuk
- Panaskan kesemua bahan tersebut diatas api yang sederhana dan masak sehingga suam
- Campurkan gelatin yang kembang ke dalam adunan yang masih suam dan kacau sehingga sebati
- Tuangkan adunan pandan ke dalam loyang atau gelas dan simpan di dalam peti sejuk sehingga kental
- Potong puding mengikut kehendak hidangan
Mousse Santan
- Taburkan serbuk gelatin ke atas air dan biarkan ia kembang (5 – 10 minit)
- Cairkan coklat putih di atas air panas yang mendidih
- Panaskan santan dan garam bahan tersebut di atas api yang sederhana sehingga suam
- Campurkan gelatin yang kembang ke dalam adunan yang masih suam dan kacau sehingga sebati
- Campurkan coklat puti yang cari kedalam adunan tadi
- Pukul krim putar sehingga kembang
- Masukkan krim putar tadi kedalam adunan santan, gaulkan sehingga sebati
- Masukkan kedalam beg piping bersama star nozzle
- Paipkan mousse santan ke atas puding pandan
SAIZ HIDANGAN : 6- 8 orang
INFO CHEF :
2. Garam akan menaikkan rasa lemak di dalam setiap hidangan yang mengandungi santan, susu dan krim
PUDING STRAWBERI & KOPI ITALI
Untitled design (21).
BAHAN-BAHAN :
- 200gm susu segar @ susu penuh krim
- 500gm krim cair
- 4gm garam @ secukup rasa
- 120gm gula kastor
- 20gm serbuk gelatin
- 60gm air
- 10gm pes strawberi
- 10gm pes kopi
CARA MEMASAK :
- Taburkan serbuk gelatin ke dalam air dan biarkan ia kembang (5 – 10 minit)
- Campurkan krim, susu, garam dan gula ke dalam periuk
- Panaskan kesemua bahan tersebut diatas api yang sederhana dan masak sehingga suam
- Campurkan gelatin yang kembang ke dalam adunan yang masih suam dan kacau sehingga sebati
- Bahagikan adunan tadi kepada dua bahagian dan masukkan pes starwberi kedalam satu bahagian dan pes kopi ke dalam bahgian yang lain
- Tuangkan adunan strawberi ke dalam gelas yang disengetkan di dalam peti sejuk
- Sejukkan sehingga kental dan tuang adunan kopi kedalam gelas yang sama dan sejukan sehinggan kental
- Boleh dihindangkan bersama krim putar yang diletakkan hirisan strawberi, daun pegaga dan coklat ‘shaving’
INFO CHEF :Untuk memberi keenakan yang unik, puding ini boleh dihidangkan bersama sos strawberi
Resipi : Chef Fame Taufiq Fakarudin
Terima kasih : KDU University College, Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shah Alam. www.kdu.edu.my