Nak tauge tahan lama? Simpan Tauge cara ni. Ramai orang suka sayur ni sebab cara masaknya yang ringkas.  Walaupun dikategorikan sebagai sayur yang murah, namun tauge mempunyai nilai khasiat yang tinggi. Ia enak dimasak dengan pelbagai gaya masakan malah sangat enak dicampur ke dalam sup. Malah kalau goreng tumis pun dah cukup nikmat. Pun begitu jika tauge di simpan lama dalam peti ais akan membuatkan ia lembik dan tidak lagi rangup di makan. Bagaimana nak buat supaya tauge yang dibeli tahan lama, tidak lembik dan nampak segar? Cuba cara ni. Boleh tahan hingga seminggu tanpa nampak layu dan lebam.

 

CARA SIMPAN TAUGE AGAR TAHAN LAMA, SEGAR & TIDAK LEBAM

Caranya mudah sahaja. Anda hanya perlukan:

 

BAHAN-BAHAN:

  • Tauge 
  • Air bertapis
  • Asam gelugur

CARA-CARA:

  1. Bersihkan tauge dengan melalukan dibawah air. Toskan.
  2. Masukkan air ke dalam bekas bersesuaian dan masukkan asam gelugur. Jika tauge sedikit, guna 1 keping sahaja. Jika banyak, boleh guna lebih. Biarkan asam gelugur terendam dalam air selama 5-10 minit.
  3. Kemudian masukkan tauge tadi. Pastikan air menenggelamkan tauge. 
  4. Simpan bekas berisi tauge di dalam peti sejuk. Hasilnya, tauge kekal segar, tidak lembik dan tidak lebam walau disimpan hampir seminggu.

 

Kredit: wikiwand

Selamat mencuba!