Air Fryer merupakan perkakas dapur moden yang menjadi buruan para penggemar gajet terutamanya bagi ibu-ibu moden yang mahu menyediakan sajian yang cepat dimasak dan lebih sihat buat keluarga.

Kenapa ramai sangat suka guna Air Fryer? Sebabnya fungsi utama Air Fryer adalah untuk menggoreng makanan tanpa menggunakan minyak menjadikan sajian anda lebih berkhasiat.

Dah rasa kagum ke? Nah…Fungsi-fungsi yang lain ini bakal buat anda rasa makin tak sabar nak miliki Air Fryer.

Kalau nak tahu, Air Fryer ni ada fungsi yang lain juga.  Anda boleh gunanya untuk memanggang dan membakar seperti ketuhar. Ayam panggang, daging bakar, pizza, roti, kek dan biskut. Semuanya anda boleh masak menggunakan Air Fryer. Hanya perlu selaraskan masa dan tunggu hidangan enak tersedia. Nak rebus telur dan goreng ikan bilis pun boleh. Memang mudah.

 

KELEBIHAN & KEISTIMEWAAN AIR FRYER

Sebelum beli, pasti anda nak tahu berbaloi ke tidak membelanjakan wang untuk gajet ini. Berikut adalah kelebihan Air Fryer yang boleh membantu anda membuat keputusan:

 

1. MAKANAN BERGORENG JADI LEBIH SIHAT

Kredit: 123rf

Memasak menggunakan Air fryer tidak memerlukan minyak bahkan jika perlu, hanya sedikit sahaja digunakan, menjadikan makanan yang dimasak jadi lebih sihat. Masaklah apa sahaja. Karipap ‘frozen’, nuget, kentang, sosej hingga ke daging burger. Hasil gorengan memang cantik macam digoreng dengan minyak dan sedap tanpa berubah rasa.

2. PELBAGAI FUNGSI

Kredit: 123rf

Jika ketuhar boleh digunakan untuk membakar, Air Fryer juga memiliki fungsi yang sama. Dengan Air Fryer, anda boleh membakar kek, roti, biskut, pizza, pasta dan bermacam-macam lagi. Cuma anda perlu tahu, hanya loyang atau bekas bersaiz tertentu sahaja boleh digunakan mengikut kapasiti Air Fryer anda. Namun jangan risau, beberapa pilihan seperti loyang, besi pemanggang dan lain-lain biasanya diberikan secara percuma bersama pembelian.

3. PRAKTIKAL & MAKANAN TIDAK CEPAT HANGUS

Buat 2-3 kerja sambil memasak adalah perkara biasa bagi ibu-ibu terutamanya yang sedang bekerja dari rumah (work from home). Kadang-kadang terlupa sampai hangus lauk atas dapur. Nah…ini bermaksud anda memang perlukan Air Fryer. Barulah boleh buat kerja tanpa risau. Hanya masukkan makanan, tetapkan suhu dan selaraskan masa memasak sahaja. Mudah kan? Sesuai bagi anda yang tidak mempunyai banyak waktu di dapur. 

4. MUDAH & SELAMAT DIGUNAKAN

IKLAN

Kalau menggoreng, tidak sah kalau minyak tidak merecik satu dapur. Berbeza bila menggunakan Air Fryer, tiada lagi masalah dapur berminyak. Malah anda juga boleh minimakan kecederaan di dapur seperti terkena minyak atau terpegang kuali panas. Anak-anak pun boleh gunakan Air Fryer dengan selamat. Jadi anda tidak perlu risau jika anak-anak membantu memasak di dapur. 

 

5 JENAMA AIR FRYER TERBAIK UNTUK ANDA!

Berminat nak miliki Air Fryer idaman? Senarai jenama Air Fryer terbaik 2021 ini boleh membantu anda membuat pilihan. Ia antara jenama yang dipercayai sehingga kini, ada pelbagai kelebihan dan boleh dimiliki dengan harga di bawah RM200.

 

1. NAKADA AIR FRYER (NKD1100)

Harga: RM199

CIRI-CIRI PRODUK:

  • Mudah digunakan dan dicipta dengan Dual Temperature Sensing Mode.
  • Dilengkapi 5 fungsi : steam, roast, bake, grill & fry.
  • Kapasiti mesin 5L & pot 4L muat untuk seekor ayam.
  • Rekaan telus pandang yang menarik.
  • Ringan & mudah dibersihkan.
  • Dilengkapi sistem 360°C Hot Air Circulation menjadi masakan dimasak dengan lebih sekata.
  • Tetapan pemasa 60 minit dan suhu sehingga 230°C.
  • Menggunakan kuasa 1100W membuatkan ianya lebih jimat elektrik berbanding Air Fryer yang lain.

>> Beli di sini

 

2. KHIND 3.5L AIR FRYER

Harga: RM179

IKLAN

CIRI-CIRI PRODUK:

  • Dicipta dengan teknologi High Speed Air Circulation untuk memasak sajian yang lebih sihat & kurang minyak.
  • Suhu termostat boleh laras hingga 200°C dengan Overheating Protection.
  • Dilengkapi Auto Shut Down Heater Switch untuk perlindungan tambahan
  • Kapaciti 3.5L
  • Pelarasan suhu dari 90 – 200°C
  • Tetapan masa hingga 60 minit.

>> Beli di sini

 

3. THOBIKH 4L AIR FRYER

Harga: RM199

CIRI-CIRI PRODUK:

  • Masa memasak 1.5 kali lebih cepat berbanding ketuhar
  • 4 Kaedah Memasak: Goreng, Panggang, Panggang, Bakar
  • Dilengkapi teknologi Cyclone Heating dan penyingkiran minyak.
  • Non-stick Pan Coating
  • Kawalan suhu boleh laras
  • Selamat digunakan dengan mesin cucian pinggan.
  • Kapasiti: 4L
  • Kuasa: 2100W

>> Beli di sini

 

4. LA GOURMET TURBO ROASTER

Harga: RM179

CIRI-CIRI PRODUK:

IKLAN
  • Kapasiti yang besar iaitu 12L – 17L
  • Pemanggang Turbo yang dilengkap lampu Infrared & pemanasan Halogen menjadikan masakan masak dengan sekata luar dan dalam dalam masa yang singkat.
  • 3D Convention Fan mengedarkan suhu dengan sekata dan menjadikan masakan cepat masak.
  • Dilengkapi fungsi: Air frying, bake, grill, roast, fry, barbecue, steam & defrost/re-heat.
  • Mudah digunakan dengan tetapan suhu antara 100 – 250°C serta pemasa 60 minit.
  • Dilengkapi Ring Extender untuk memperbesar kapasiti

>> Beli di sini

 

Kalau ada bilangan ahli keluarga yang ramai, mungkin boleh pertimbangkan Strom Jumbo Air Fryer. Ianya bersaiz besar pada harga RM399 yang masih mampu dimiliki! Reka bentuknya moden dan masih kompak untuk disimpan di ruang dapur anda.

 

5. STROM JUMBO AIR FRYER

Harga: RM399

CIRI-CIRI PRODUK:

  • Reka bentuk yang besar & menjimatkan ruang.
  • Kapasiti 6.5L dengan saiz bakul 5.5L. Cukup untuk menyediakan sajian untuk 10 hidangan.
  • Kuasa: 1200W
  • Pelarasan suhu dari 80 – 200°C
  • Tetapan pemasa: 30 minit
  • Bakul makanan tahan lekat dengan kelulusan LFGB & FDA

>> Beli di sini

 

Kalau nak tengok Air Fryer, warna dan bentuknya boleh tonton video dibawah ya.

Nak cuci mata lebih banyak produk dapur? Boleh klik dan download Go Shop App di sini.

 

Semoga dengan sedikit info berkaitan Air Fryer ini mampu mengubah cara masakan untuk gaya hidup yang lebih sihat. Oh ya…Nak tahu menu apa boleh masak menggunakan Air Fryer? Seleksi resipi-resipi di bawah ini anda boleh cuba.

 

Cara Mudah Masak Puding Roti Sos Kastard Sedap Guna Air Fryer

Buat Puff Pastry Sosej Sendiri, Hanya Guna Air Fryer. Mudah Tapi Sedap!

Resipi Muffin Pandan Sedap & Gebu Bakar Guna Air Fryer