Jom cuba masak Sup Ayam Tumis Tauge hari ni. Tak perlu lauk pauk yang susah dimasak untuk membuka selera makan. Lauk pauk ringkas dan mudah juga kadangkala lebih enak dan menjadi pilihan ramai. Bagi anda yang gemarkan hidangan bersup, boleh cuba resipi Sup Ayam Tauge Tumis ni. Sangat mudah dan sedap! Pasti puas hati.

 

SUP AYAM TAUGE TUMIS

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

  • 2 keping dada ayam – potong dadu
  • 3 biji bawang merah besar – hiris
  • 2 sudu makan sos ikan (nampla) @ kicap sotong
  • 2 biji jus limau nipis – lebihkan jika suka masam
  • 1 mangkuk tauge
  • 1 pokok daun bawang – hiris
  • 1 pokok daun sup – hiris
  • 4 biji cili padi
  • Air secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga garing dan keperangan.
  2. Semasa kuali sedang panas, masukkan air sedikit demi sedikit. Jumlahnya bergantung pada jumlah ayam yang digunakan.
  3. Bila kuah mendidih, masukkan isi ayam. Biar hingga mendisih seklai lagi dan isi ayam masak sempurna.
  4. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis.
  5. Masukkan juga tauge yang telah dibersihkan. Kacau dan biar selama 3 minit.
  6. Seterusnya masukkan hirisan daun bawang, daun sup dan cili padi.
  7. Bila sup mendidih sekali lagi, padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.

 

Tonton video penuh disini: