Selain dibuat sup, kaki ayam juga boleh dimasak 3 rasa. Jemu juga kan jika selalu masak sup, kari atau tomyam. Jadi, tukar selera kepada kaki ayam masak 3 rasa. Memang sedap. Boleh diratah begitu sahaja. Jom kita ikut resipi yang dikongsi oleh Mizah Ngatiman ini.
KAKI AYAM MASAK 3 RASA
BAHAN-BAHAN:
- Sebekas kaki ayam
- Segenggam lada kering | direbus
- 1 biji bawang merah besar | dikisar
- 5 ulas bawang putih | dikisar
- 2 inci halia | dikisar
- 3 batang serai | diketuk
- 2 sudu besr sos tiram
- 3 sudu besar sos cili
- Garam dan gula secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Rebus dahulu kaki ayam sehingga empuk. Kemudian, buang air rebusan.
2. Panaskan minyak dan tumis serai dahulu.
3. Masukkan lada kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Bila dah pecah minyak, masukkan sedikit air, sos tiram dan sos cili.
5. Kemudian, masukkan gula dan garam secukup rasa.
6. Biarkan sambal sedikit pekat, kilat dan likat.
7. Barulah masukkan kaki ayam yang sudah direbus tadi.
8. Gaul rata sehingga sambal dan kaki ayam mesra.
9. Siap!
Kredit resipi & foto: Mizah Ngatiman
Anda mencari AIR FRYER? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Variasi Menu Udang Yang Mudah & Senang Dimasak. Gerenti Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI