
Anda penggemar masakan Negeri Sembilan, pastinya menyukai masakan yang menggunakan cili padi seperti Gulai Lemak dan Rendang yang sebut saja pasti kecur air liur terbayang rasanya yang pedas sedap. Kalau anda ingin mencuba, ini bawakan dua menu istimewa masakan negeri Sembilan iaitu Masak Lemak Cili Padi Cendawan Sisir dan Rendang Itik Salai. Dua menu ini dikongsikan oleh Aunty Aini, pemilik Aini’s Garden Café serta pengacara Rasa Insta Famous dan Ketuhar Kuali.
MASAK LEMAK CILI CENDAWAN SISIR
BAHAN-BAHAN:
- 200gm cendawan sisir | cuci bersih & tos
- Sedikit pucuk ubi kayu
- 250ml santan pekat
- 50 ml air
- 50gm ikan bilis
- Garam secukup rasa
- 2 batang serai | titik
- Garam secukup rasa
BAHAN KISAR:
- 20 biji cili padi
- 3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
- Campurkan bahan kisar dengan santan dan air dalam periuk.
- Renehkan atas api sederhana, masukkan serai titik dan ikan bilis yang telah dikupas dan dicuci bersih.
- Setelah mereneh masukkan cendawan sisir, pucuk ubi, kacau rata.
- Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Tutup api, dan sedia dihidangkan.
RENDANG ITIK SALAI
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor itik salai | potong kecil
- 2 biji kelapa | ambil santan pekat sahaja
- 3 sudu makan kerisik
- 3 keping asam gelugor
- 5 sudu makan minyak masak | untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
- 3cm lengkuas
- 4 batang serai
- 3cm kunyit
- 3cm halia
- 20 biji cili padi
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
BAHAN REMAH RATUS:
- 3 biji buah keras
- 1 sudu makan biji ketumbar
- 1 sudu teh Jintan putih
- 1 sudu teh lada hitam
CARA MEMASAK:
- Bahan rempah ratus digoreng sangai, kemudian kisar kering.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi.
- Kemudian tambahkan dengan rempah ratus yang dikisar, kacau rata hingga pecah minyak.
- Masukkan itu, gaul rata dan hingga itik kecut.
- Masukkan santan, asam gelugor dan campur sedikit air. Tutup kuali.
- Biarkan mereneh atas api sederhana hingga itik empuk.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Apabila kuah pekat masukkan kerisik, terus kacau hingga kuah pekat dan timbul minyak.
- Tutup api dan rendang itik sedia dihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Variasi Kek Batik Lain Dari Yang Lain!

Kek batik sentiasa digemari orang ramai kerana ia sangat mudah dan lazat! Penggemar kek batik harus mencuba resipi-resipi kek batik lain dari yang lain ni..
KEK BATIK HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji telur
- 125g unsalted butter
- 3/4 cawan susu pekat (kalau suka manis letak lebih)
- 2 cawan horlick
- 1/2 cawan tepung gandum
- Esen vanila
- Pewarna hijau
- 1 paket biskut marie
CARA PENYEDIAAN:
- Cairkan butter dalam periuk. Bila sudah cair masukkan susu pekat dan gaul sebati. Gunakan api sederhana.
- Masukkan tepung dan serbuk horlicks ke dalam periuk. Gaul sehingga sebati. Pastikan tidak berketul.
- Sambil kacau masukkan telur satu persatu. Pastikan sentiasa kacau takut telur masak.
- Masukkan esen vanila dan sedikut pewarna hijau. Gaul dan tutupkan api.
- Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patah. Kacau sebati dan alihkan ke dalam loyang yang sudah dialas dengan kertas minyak atau plastik.
Kredit resepi: Mimie Suhaimi Hussain
KEK BATIK CHEESE
BAHAN-BAHAN (KEK BATIK):
- Sebungkus biskut marie (patah-patahkan)
- 250g mentega
- 200g Milo
- 3 sudu besar serbuk koko
- 1/2 cawan susu pekat (boleh tambah sukatan jika mahu manis)
- 1/4 cawan susu cair
- 2 biji telur
BAHAN-BAHAN (TOPPING CHEESE):
- 250g cream cheese
- 1/4 cawan susu pekat
- 1/4 cawan susu cair
- Sedikit perahan lemon
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan periuk/kuali. Masukkan mentega dan cairkan.
- Setelah mentega cair, masukkan serbuk koko, milo, 1/2 cawan susu pekat, 1/4 cawan susu cair dan telur. Gaul sebati. Kecilkan api ketika menggaul supaya tidak-tidak berketul.
- Bila dah mendidih, tutup api. Masukkan kepingan biskut marie dan gaul rata.
- Sediakan loyang, ratakan sedikit butter pada permukaan loyang. Masukkan adunan tadi kedalam loyang.
- Padatkan-padatkan adunan di dalam loyang. Biarkan ia sejuk sementara kita sediakan topping cheese pula.
- Dalam bekas berasingan, pukul cream cheese bersama 1/4 cawan susu pekat, 1/4 cawan susu cair dan sedikit perahan lemon. Pukul sehingga kembang.
- Kemudian, tuang dan ratakan atas kek batik tadi.
- Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam.
- Potong-potong dan sedia untuk dihidang
Kredit resipi & foto: Zila Mahadi
KEK BATIK KEKACANG
BAHAN-BAHAN:
- 1 Bungkus biskut marie (sebarang jenama) -dipatah 4
- 1/4 tin susu pekat
- 1 cawan gula perang
- 185 gm butter
- 1 1/4 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan milo
- 1 1/2 cawan air panas
- 120 gm almond nibs – panggang dahulu
CARA PENYEDIAAN:
- Bancuh serbuk koko, milo dan air panas hingga sebati.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk/kuali kecuali kacang almond dan biskut.
- Masak hingga pekat dengan api sederhana -lebih kurang 10 minit.
- Setelah pekat masukkan kacang dan biskut.
- Kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang 8 inci yang telah di alas plastik. Tekan hingga mampat. Tabur kacang nibs secukupnya.
- Masukkan kek batik ke dalam peti sejuk beberapa jam.
Kredit resipi & foto: Semanis Gula
KEK BATIK CHEESE NESTUM
BAHAN-BAHAN:
- Biskut marie 1 bungkus
- Susu cair 1 tin
- Telur 1 biji
- Mentega 3 sudu besar
- Esen vanila 1 sudu
- Susu pekat setengah cawan (jika suka manis lebihkan, jika tak suka manis kurangkan susu pekat. Ikut cita rasa sendiri)
- Serbuk coklat 5 sudu besar & 3 sudu besar serbuk milo
- Nestum untuk tabur atas kek
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan mentega dalam periuk. Masukkan susu cair, telur, esen vanila dan susu pekat, serbuk coklat & milo. Seeloknya bancuh dulu serbuk koko & milo dengan sedikit air.
- Kacau-kacau dalam 2 minit atau tunggu panas sedikit, masukkan biskut marie. Gaul bagi rata. Kalau suka biskut tu lembik-lembik, biarkan lama sedikit.
- Sediakan aluminium foil atau kertas putih yang buat kek dalam bekas atau loyang. Masukkan kek dalam bekas. Tekan-tekan kek batik supaya jadi rata pakai plastik atau sarung tangan.
- Letakkan cream cheese atas kek dan taburkan nestum. Lagi banyak nestum lagi sedap.
- Masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 5 jam kemudian baru potong. Makan sejuk-sejuk sedap!
BAHAN-BAHAN (CREAM CHEESE):
- Cream cheese tartura 250 gram
- Susu cair 3 sudu besar
- Susu pekat 4 sudu besar
CARA PENYEDIAAN:
- Kisarkan semua bahan-bahan.
Kredit resipi & foto: Kasih Salina
KEK BATIK NUTELLA
BAHAN-BAHAN
- 1 paket biskut marie
- 1 cawan butter
- 1/2 cawan milo
- 1/2 cawan nutella
- 1/2 cawan nestum
- 2 biji telur
- Esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
- Satukan butter, milo & nutella dalam kuali masak atas api yang kecil. Kacau sebati.
- Masukkan telur yang dah dikocak sedikit dengan esen vanilla.
- Bila adunan dah betul-betul sebati tutup api dan cepat-cepat masukkan nestum dan kacau.
- Campurkan biskut marie yang dah dipatahkan 4 dan gaul sebati.
- Letak dalam acuan yang dah dilapik aluminium foil, padatkan adunan dan tutup dengan foil.
- Sejukkan dalam peti sejuk..Potong & siap!
INFO: Jika suka manis boleh tambah susu pekat.
Kredit resipi & foto: Min Hani
Koleksi Resipi Pelbagai Manisan Homemade Sedap Boleh Buat Untuk Berbuka

Menikmati manisan di akhir hidangan seolah-olah satu pelengkap yang memuaskan. Sebab itu, kebiasaannya hidangan manisan seperti aneka bubur dan pengat manis sering menjadi pilihan ramai pada akhir hidangan termasuklah ketika berbuka puasa bersama keluarga tersayang. Apa kata anda cuba aneka manisan seperti bubur dan pengat yang mudah disediakan ini. Buat sendiri lebih jimat dan dijamin bersih.
KOLEKSI RESIPI MANISAN HOMEMADE PALING MUDAH BUAT UNTUK BERBUKA
1. BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI
BAHAN BEBOLA PULUT:
• 100gm tepung pulut
• 50gm kelapa parut
• 30gm gula merah/melaka
• Sedikit air
• Garam secukup rasa
• 1 sudu makan minyak masak
• 1 sudu teh tepung jagung
BAHAN UNTUK DOH:
• 1 helai daun pandan
• 100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus
• 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH:
• 250gm santan pekat
• 100gm gula pasir
• 50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya
• 650ml air untuk merebus
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan.
2. Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh.
3. Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula.
4. Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi.
5. Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
6. Manisan ini siap untuk dihidangkan.
2. BUBUR LABU DAN CHA-CHA
BAHAN-BAHAN:
• 100gm cha-cha
• 100gm labu yang telah dipotong
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 600am air
• 1 helai daun pandan
• 2 sudu makan sagu mata ikan | basuh dan toskan air
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus cha-cha sehingga agak kembang, kemudian masukkan labu. Masaklah sehingga empuk.
2. Setelah empuk masukkan sagu, gula, gula merah, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
3. BUBUR CANDIL
BAHAN-BAHAN:
UNTUK DOH:
• 100gm tepung ubi kayu |untuk doh
• 1 cawan air |untuk doh
• 1-2 titis pewarna merah
• 1-2 titis pewarna hijau
• 1-2 titis pewarna ungu
• 1 sudu teh air kapur
• 1 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH:
• 250gm santan pekat
• 100gm gula pasir
• 50gm gula merah/melaka
• 1 sudu makan tepung ubi |untuk kuah
• 1 helai daun pandan |simpul
• Sedikit garam
• 600ml air untuk merebus
CARA MEMASAK:
1. Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan.
2. Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh.
3. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat.
4. Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan.
5. Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat.
6. Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
4. ASAM GUMPAL
BAHAN INTI ASAM GUMPAL:
• 100gm kacang hijau
• 1 keping gula melaka
• 1 liter air
BAHAN SAGU MATA IKAN:
• 100gm biji sagu
• 2 1/2 cawan air suam
BAHAN UNTUK KUAH:
• 250gm santan pekat
• 2 cm halia yang dihiris halus
• 1/2 sudu teh halba
• 1/2 sudu teh garam
• 1 biji bawang merah yang dihiris
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan.
2. Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
3. Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
4. Angkat dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
5. BUBUR NANGKA BERSAGU DAN KELADI
BAHAN-BAHAN:
• 200gm keledek |potong dadu
• 200gm keladi |potong dadu
• 4-5 biji isi nangka |carik kasar
• 50gm sagu mata ikan |basuh dan ditoskan airnya
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keladi hingga empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
2. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, masukkan isi nangka dan kacau perlahan. Biar mereneh seketika dan tutup api.
3. Angkat dan manisan sedia untuk dihidangkan.
6. BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
• 100gm barli
• 200gm keledek yang dipotong dadu
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
2. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
7. BUBUR ANEKA UBI
BAHAN-BAHAN:
• 50gm keledek berwarna oren yang dipotong dadu
• 50gm ubi keledek kuning yang dipotong dadu
• 50gm ubi kayu yang dipotong dadu
• 50gm ubi keladi yang dipotong dadu
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 650gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek, ubi kayu dan keladi hingga kembang dan empuk.
2. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar, kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
8. BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN:
• 100gm tepung pulut
• 1-2 titis pewarna merah
• 1-2 titis pewarna hijau
• 1-2 titis pewarna kuning
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 400gm air | kuah santan
• 600gm air | untuk rebus butir nangka
• 1 helai daun pandan |simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
2. Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
3. Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
4. Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
5. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidang.
9. PENGAT PISANG CAMPUR MI SIPUT
BAHAN-BAHAN:
• 2 biji pisang nangka | bentuk bunga
• 1 keping mi siput
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 650gm air
• 1 helai daun pandan
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang.
2. Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
10. PENGAT KELADI, PISANG & KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
• 2 biji pisang nangka | dibentuk bunga
• 100gm keladi |potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm
• 100gm keledek |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 650gm air
• 1 helai daun pandan |simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang.
2. Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan.
3. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
11. BUBUR ANAK LEBAH
BAHAN-BAHAN:
• 100gm tepung gandum
• 100gm pulut | rendam selama 1 jam, tos airnya
• 1-2 titis pewarna hijau
• 1-2 titis pewarna merah
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1 sudu sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
2. Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh.
3. Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis.
4. Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan.
5. Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi.
6. Manisan ini sedia untuk dihidangkan.
12. BUBUR BUAH DELIMA
BAHAN-BAHAN:
• 100gm biji buah delima
• 250gm santan pekat
• 450gm air
• 100gm gula atau secukup rasa
• 1 1/2 sudu teh tepung jagung
• 1/2 sudu teh garam
• 1 helai daun pandan | simpul
CARA MEMASAK:
1. Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul. Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’
2. Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api. Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api.
3. Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik.
13. BUBUR SOM-SOM
BAHAN-BAHAN:
• 100gm tepung beras
• 1/2 sudu teh garam
• 1 cawan santan pekat
• 1 1/2 cawan air
• 50gm gula merah/melaka
• 50gm gula pasir
CARA MEMASAK:
1. Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan.
2. Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul.
3. Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
14. PENGAT KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
• 400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek sehingga empuk, kemudian masukkan gula, gula merah/melaka, garam dan daun pandan.
2. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
15. BUBUR JAGUNG DAN KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
• 1 tongkol jagung manis | dihiris
• 100gm kacangf merah @ kidney beans |rebus hingga empuk
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 400gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus sebentar.
2. Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
Join Telegram channel RASA https://t.me/majalahrasa & grup GENG RASA SHARE RESEPI https://t.me/rasashareresipi untuk dapatkan serta berkongsi pelbagai menu menarik setiap hari
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Ikan Kembung Percik Masak Cara Kampung Yang Terlajak Sedap
Cara-Cara Buat Nekbat Secara Homemade. Mudah & Memang Menjadi
Resipi Biskut Almond London Sedap Tanpa Mixer & Guna Sukatan Cawan
Ibu Mertua Kongsi Resipi Daging Hitam. Memang Sedap & Wajib Cuba.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Berasaskan Blueberi, Oren dan Lemon, 3 Buah ‘Ajaib’ Ni Memang Penyedap Kek. Jom Cuba Di Aidiladha Ni…

Isi Kandungan
ToggleAda setengah kek, bila dah lemak, manis berkrim pasti rasa muak kan. Tapi bila ada ramuan buah-buahan pasti kurang rasa muaknya. Malahan tak cukup sekeping, pasti nak tambah lagi. Rasa citrus dan manis buah menyebabkan kek lebih seronok dinikmati.
Di Aidiladha ini 3 resipi istimewa dari Dill Cakes Ni pasti menggembirakan tetamu yang berkunjung ke rumah.
Jom semak resipinya…
1.KEK KEJU BLUEBERI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju | pilih krim keju sebenar
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream.
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan pai blueberi filling | boleh didapati dari kedai kek/bakeri
Bahan dasar kerak :
- 250 gm biskut marie
- 125 gm mentega | dicairkan
CARA MEMASAK:
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan.
3. Masukkan ke dalam tin pembakar berukuran bulat berukuran 25 sm .
4. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya supaya membentuk dasar yang padat.
Krim keju :
1. Keluarkan krim keju 20 -30 minit sebelum digunakan.
2. Putar krim keju, susu dan krim putar hingga sebati.
3. Masukkan sedikit pai blueberi, gaulkan.
4.Tuangkan adunan dalam tin pembakar yang berisi biskut tadi.
5. Panaskan oven dan bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
6. Keluarkan dan bila sejuk masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin pembakar.
7. Hias kek dengan inti/filling blueberi di atasnya jika suka.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat bergaris pusat 25 sm
Waktu memasak: 3-4 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik water bath (letakkan tin atas bekas berisi air)
Keistimewaan : Buah blueberi mengatasi rasa muak keju.
INFO : Sedap dimakan sejuk dari peti ais.
2. KEK BLACK FOREST
BAHAN-BAHAN :
Bahan-bahan diayak (bahan kering) :
- 227 gm tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh krim tartar
1 cawan air
1 cawan minyak jagung
1 ½ tin susu cair
2 biji telur
Bahan inti :
- 350 gm @ 1 tin buah blueberi
- 3 sudu makan inti pai blueberi ‘filling’ (boleh didapati dari kedai kek/bakeri)
- 1 sudu makan tepung jagung | diayaj
- 500 ml krim putar @ whipping cream
- Ceri merah dan hitam secukupnya untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan kering kedalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan telur, minyak, air dan susu cair dan kacau rata
3. Tuang adunan dalam loyang bulat saiz 22.9 sm.
4. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170-180 darjah celcius selama 60 minit atau sehingga masak.
Sirap blueberi :
5. Dalam mangkuk yang lain pukul krim putar hingga kental.
6. Toskan buah blueberi dalam tin, airnya diasingkan.
7. Campurkan air blueberi tadi dengan gula dan tepung jagung. Masak dengan api yang perlahan hingga pekat dan sejukkan.
8. Setelah kek sejuk potong kek kepada 3 bahagian.
9. Lapisan pertama letakkan sirap blueberi tadi.
10. Sapu atasnya whipping cream yang telah diputar. Letak inti atau blueberi filling di atasnya.
11. Ulamg langkah untuk lapisan kedua dan ketiga.
12. Hias di atasnya dengan whipping cream dan juga buah ceri merah/hitam.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat 22.9 sm
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Inti blueberi menghasilkan rasa buah blueberi asli
Keistimewaan: Kek klasik yang terkenal zaman berzaman,kaya dengan rasa buah
INFO : Jangan putar whipping cream terlalu laju atau lama, ia akan menyebabkan krim terlalu pekat dan payah untuk disapu.
3.KEK OREN
BAHAN-BAHAN :
- 150 gram mentega
- 160 gram tepung gandum | diayak
- 1 sudu kecil serbuk penaik | diayak
- 160 gram gula kastor
- 3 biji telur
- 2 sudu makanr jus Sunquick @ guna jus oren sebenar
- Sedikit parutan kulit oren | opsyenal
Bahan krim (topping) :
- 250 gm Fresh Cream
- 1/2 sudu the ekstrak vanilla
- 1/2 sudu teh eksrak oren
- 2 sudu teh parutan kulit oren
(Putar kesemua bahan hingga kembang dan berkrim halus)
CARA MEMASAK :
1. Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang diayak dengan serbuk penaik sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
3. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren. Kacau sebati.
4. Tuang ke dalam acuan tin pembakar segi empat saiz 17.8 sm x 17.8 sm yang telah digriskan dengan mentega dan ditabur sedikit tepung.
5. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Hiaskan dengan adunan fresh cream dan hiaskan hirisan oren jika suka.
Saiz hidangan: 1 tin pembakar segi empat ukuran 17.8 sm x 17.8 sm
Waktu memasak: 45 minit
Keistimewaan: Jus oren dan parutan kulit oren menghasilkan aroma yang segar harum
INFO :Fresh cream biasanya dijual dalam bentuk beku. Nyahbekukannya semalaman atau seharian di bahagian bawah peti sejuk jika ingin menggunakannya esok hari.
4.KEK VICTORIA SANDWIC
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 200 gm gula castor
- 220 gm tepung kek | campur sekali tepung jagung ,diayak *
- 30 gm tepung jagung *
- secubit garam
- 5 biji telur saiz A
- 2 sudu makan golden syrup
- 2 sudu teh esen vanilla
Jem strawberi secukupnya untuk disapu pada kek.
Bahan krim keju vanilla :
- 250 gm krim keju vanilla
- 1 1/2 cawan non Dairy Whipping Cream
- 56 gm krim keju
- 2 sudu makan pes lemon
*(Putarkan krim keju dan pes lemon hingga lembut. Dalam bekas ‘mixer’ yang lain putarkan whipping cream hingga kental. Satukan dua adunan ini, kaup balik rata. Masukkan dalam beg piping)
*Buah-buahn beri secukupnya untuk hiasan atas kek
CARA MEMASAK :
1 .Panaskan oven suhu 150 darjah celcius dan dan sediakan acuan kek 2 biji ukuran 20 sm yang dialas dengan kertas kek.
2. Ayak bahan bertanda *sehingga 3 kali supaya kek jadi gebu dan ketepikan.
3. Putar mentega, gula dan golden syrup hingga kembang dan gebu.
4. Masukan telor satu persatu sambil diputar perlahan dan masukkan esen vanila.
5. Masukkan kek dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
6. Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan ratakan ke dalam 2 tin kek tadi dan bakar selama 30 minit dengan suhu 170 darjah celcius.
CARA MENYUSUN DAN MENGHIAS KEK :
1. Kek yang sudah sejuk potong bahagian atasnya yang keras. Jadikan permukaan yang rata.
2. Letakkan satu keping kek atas lapik kek dan paipkan krim (vanilla cream cheese tadi di atasnya).
3. Kemudian letakkan jam strawberi tadi.
4. Tutup dengan keeping kek yang satu lagi.
5. Ulang proses yang sama
6. Akhir sekali hiaskan kek dengan buah-buahan beri yang segar
7. Anda boleh juga ayakkan gula icing di atas buah-buahan tadi.
8. Sejukkan kek dan sapu jem diatas sebiji kek dan lapiskan dgn sebiji lagi kek.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat bersaiz 20.3 sm
Waktu memasak: 30 minit
Keistimewaan: Kek yang cantik dengan variasi beri dan lazat dengan krim keju
INFO : Selain menggunakan krim keju, anda boleh juga menggunakan Swiss datau French meringue butter cream. Semua pun sedap rasanya.
RESEPI :
TERIMA KASIH :
DILL CAKES, APARTMENT SRI NUANG, JLN GUNUNG NUANG
U 11/37, TAMAN BUKIT BANDARAYA, SHAH ALAM. FB
IG:fadzilmdsalleh. http://dill-cakes.blogspot.com