Seringkali dengar bila nak buat karipap pusing, mesti tak jadi bahagian pusingnya tu. Bila jadi macam ni, selalu terfikir apalah rahsia untuk menghasilkan karipap pusing yang cantik.
Nah, perkongsian resipi daripada Vivianti Khirrudin, rupa-rupanya resipi kulit pun dah berbeza.
1.Masukkan marjerin ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Gaul dan uli sehingga sebati.
*Tips penting untuk tahu bila adunan itu menjadi ialah apabila kita kepal tepung tak berderai dan tepung juga tak sangat lembik.
2.Kemudian apabila siap kedua-dua doh, ambil bahagian doh dalam dan satukan dengan bahagian doh luar. Uli sehingga keduanya menjadi sebati.
3. Selepas itu, ambil satu doh dan canaikan doh sehingga menjadi satu bulan yang besar. Kemudian, gulung sehingga menjadi memanjang.
4. Canai lagi doh itu dan gulung semula. Kemudian, ambil pisau dan potong dua.
Ads
5. Ambil sekeping doh dan canai. Tetapi jangan canai nipis ye. Sedang-sedang saja.
6. Isikan inti ke dalam doh dan kelim dengan kemas.
Bagi penggemar menu Sotong Bakar, resipi pes yang dikongsi dari saudari Rosmawati Mohammad ni antara yang terbaik untuk dicuba. Ringkas dan tidak menggunakan banyak bahan menjadikan resipi ini begitu menarik sekali. Hanya menggunakan tiga bahan utama ditambah dengan garam serta gula bagi melengkapkan rasa, lauk ini tentunya pilihan terbaik untuk membuka selera keluarga. Ada yang tak sabar nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI PES SOTONG BAKAR 3 BAHAN YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: Sotong segar secukupnya
BAHAN SOS PERAPAN: Sos 3 rasa Mahsuri (atau boleh guna campuran sos cili & sos tiram) – beli online disini 1 sudu serbuk kari – beli online disini 1 sudu teh serbuk kunyit – beli online disini Garam buluh -boleh gantikan dengan sos ikan atau garam biasa Sedikit pemanis Sweetality – boleh gantikan dengan madu atau gula biasa
CARA MEMASAK PES SOTONG BAKAR:
1.Bersihkan sotong dan kelar. Jumlahnya bergantung cita rasa masing-masing. Jika guna sotong yang banyak, gandakan bahan sos perapan. 2. Satukan bahan-bahan sos perapan. Gaul semua bahan hingga rata. 3. Lumurkan pada sotong yang telah dibersihkan dan dikelar tadi. Lagi lama diperap, lagi sedap rasanya.
4. Panaskan kuali atau pan tahan lekat dan bakar sotong tadi hingga masak. 5. Bila sudah masak, angkat dan sedia untuk dinikmati.
Anda penggemar Taugi Ayam @ Ayam Gulung? Ala..yang biasa jual dekat pasar malam dekat gerai jual cucuk-cucuk tu. Ni ada resipi dari saudari Ayie Baizura Man yang anda boleh cuba. Musim PKPni sesuai sangatlah buat secara homemade dan makan-makan bersama keluarga. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI TAUGI AYAM @ AYAM GULUNG ALA PASAR MALAM
BAHAN-BAHAN:
Fucuk secukupnya – rendam air biasa selama 1/2jam
BAHAN INTI:
2 mangkuk isi ayam – kisar halus (Nota: nak tambah isi udang hancur pun boleh. Lagi sedap)
2. Ambil fucuk yang direndam tadi. Potong mengikut saiz yang suka bila nak digulung nanti. Pastikan fucuk di lap sedikit supaya tidak terlalu lembab. 3. Sudukan inti secukupnya di atas kepingan fucuk.
4. Gulung kemas dengan berhati-hati. Sapu hujung fucuk dengan bancuhan telur supaya gulungan melekat bila dimasak. 5. Ulang langkah yang sama hingga semua bahan habis. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukus gulungan yang dibuat tadi selama 15-20 minit.
7. Kemudian angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong kecil.
8. Untuk menikmati Taugi Ayam @ Ayam Gulung ini, hanya perlu goreng dan nikmati bersama Sos Cili Thai.
Pasti ramai yang tanam Bayam Brazil. Salah satu menu yang boleh dibuat ialah Kerabu Bayam Brazil. Jangan takt ahu, rasanya memang sangat sedap ya. Tidak perlu lauk pauk yang susah. Ada satu menu ni sahaja sudah boleh membuka selera. Cukup rasa pedas, masam dan masinnya. Anda nak cuba buat Kerabu Bayam Brazil ni? Saudari Nabila Humaira ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
Hirisan bunga kantan (kuantiti bahan mengikut cita rasa masing-masing)
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan Bayam Brazil dan toskan airnya.
2. Dalam bekas berasingan, sediakan semua bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan kerabu. Untuk asam boi, jangan ambil bijinya. Sagat isinya sahaja.
3. Masukkan bayam brazil ke dalam bekas diikuti hirisan mangga muda, cili padi, bawang merah, bunga kantan, jus limau nipis, gula dan asam boi. 4. Tambahkan juga kerisik. Gaul rata dan rasa masam, masin dan manisnya supaya seimbang. 5. Akhir sekali, tabur ikan bilis goreng. Lebih banyak diletak, lebih sedap rasa kerabu. 6. Siap. Kerabu Bayam Brazil sedia untuk dinikmati.
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...