Oden merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba masak sendiri hidangan ni, resipi Oden homemade perkongsian saudari Rosmaliza Omar ni boleh dicuba.

 

RESIPI ODEN HOMEMADE ALA FAMILY MART

BAHAN-BAHAN:
1 peket perencah Asam Pedas Adabibeli online disini
1 peket perencah Tom Yum Adabi beli online disini
Bahan-bahan Yong Tau Foo (fishball, fishcake, filamen ketam dan lain-lain)
2 sudu teh gula
1 kiub pati ayam beli online disini
Air secukupnya
1 tangkai daun ketumbar – dicincang kasar

CARA MEMASAK:
1. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan perencah Asam Pedas dan perencah Tom Yum. Jika nak kuah pekat boleh tambah lebih perencah lagi.
2. Masukkan kiub pati ayam dan gula. Biarkan mendidih sekejap baru masukkan bahan-bahan Yong Tau Foo yang dicucuk dengan lidi sate.
3. Biarkan mendidih dan perencah meresap masuk ke dalam bahan yong tau foo.
4. Tutup api dan taburkan daun ketumbar yg di cincang kasar. Siap bolehlah dihidang panas.

IKLAN

Kredit resipi & foto: Rosmaliza Omar

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Masak Siakap Kengsom Sedap. Cuba Resipi Ni Tak ‘Try’ Lain Dah

IKLAN

Resepi Kuey Teow Sup Chinese Style. Sedap & Masak Pun Mudah

Resepi Kuey Teow Sup Chinese Style. Sedap & Masak Pun Mudah

Mudah Masak Pisang Goreng. Tepung Rangup Krup Krap Memang Sedap

IKLAN

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official