Petang begini mula terbayang kuih muih yang enak. Tambah pula cuaca seakan mendung. Sejak kuih kaswi gedik jadi viral, hampir setiap hari menu ini lalu lalang di fb.
Kalau ikut yang cara viral, kenalah pakai acuan khasnya. Memang berebut orang nak beli acuan ni. Stok di kedai pun boleh habis. Bolehlah beli secara atas talian acuan viral ni.
Sebenarnya secara asas kuih kaswi ni dimasak guna loyang jer, macam opah kita buat dulu. Rasa lemak-lemak manis ditambah kelapa parut memang lengkap minum petang korang.
Tak kisahlah nak buat guna acuan apa, yang penting rasanya kuih kaswi, bukan kuih lain. Jomlah kita masuk dapur sediakan bahan-bahan nak buah kuih ni.
Campur tepung gandum, tepung ubi, gula kemudian masukkan air daun pandan. Masukkan air kapur dan kacau lagi. Jika mahu lagi senang, kisar semua bahan ini dan kemudian tapis.
Panaskan periuk kukus air sampai mendidih.
Sapukan acuan dengan minyak. Tuang adunan ke dalam acuan.
Kukus selama 15-20 minit. Pastikan tudung pengukus dibalut dengan tuala kecil supaya wap air tidak masuk dalam adunan.
Selepas masak, sejukkan dulu baru keluarkan dari acuan.
Sementara itu, gaulkan kelapa putih dan garam. Kukus seketika lebih kurang 3 minit. Bolehlah gaulkan dengan kuih kaswi yang sudah siap dimasak tadi. Hidangkan.
Sumber kredit: Siti Hadirah
KUIH KASWI / KOSUI GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1/2 cawan tepung ubi – beli online disini
1 sudu air kapur (secubit kapur + sesudu air kapur yang siap dibancuh) – beli online disini
1 cawan gula merah – beli online disini
1 helai daun pandan
3/4 cawan gula pasir – beli online disini
5 cawan air
Kelapa parut – ambil bahagian putih sahaja
Sedikit garam garam
CARA MEMASAK:
1. Larutkan gula pasir dan gula merah dengan 2 cawan air. Masak atas api sekejap untuk hancurkan gula. Letak daun pandan untuk aroma. Bila gula telah larut, biarkan sejuk.
2. Dalam bekas berasingan, campurkan tepung gandum, tepung ubi dan air kapur bersama 3 cawan air. Sebatikan.
3. Kemudian masukkan air gula yang dimasak tadi. Kacau sebati dan tapis.
4. Guna adunan ke dalam loyang bersaiz 8×8.
5. Kukus adunan kuih selama 30 – 40 minit.
6. Bila Kuih Kaswi telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
Gaul kelapa parut bersama sedikit garam. Kemudian kukus sekejap supaya kelapa tahan lama dan lambat basi.
Gaulkan potong Kuih Kaswi bersama kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
TIP UNTUK POTONGAN KUIH KASWI YANG CANTIK
Tunggu kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.
Potong guna pisau plastik yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Emm… enaknya menjamah kuih muih lemak dan manis. Terasa puas tatkala menikmatinya. Bila tiba bulan ramadan, kuih-kuih ini antara yang mendapat sambutan ramai dan paling dicari. Jika anda ada masa dan rasa nak buat sendiri, jom cuba resipi yang RASA sediakan ni. Pasti puas hati.
1. CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
Adunan tepung:
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu teh minyak sapi
1/ 2 sudu teh garam
2 cawan air
Sedikit pewarna kuning
Inti:
200gm isi ayam kisar
2 labu bawang besar | dicincang halus
3 ulas bawang putih | dihiris
1 1/2 sudu makan rempah rendang segera
1 sudu teh serbuk kari
50ml air
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan:
20gm bawang goreng
20gm daun sup | dihiris
2 biji cili merah | dihiris halus
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan untuk adunan tepung dan bancuh hingga sebati serta tidak berketul. Ketepikan.
Untuk inti, panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih sehingga berbau wangi.
Kemudian masukkan rempah rendang segera dan kari. Masak sehingga pecah minyak.
Seterusnya masukkan isi ayam kisar, bawang besar dan air secukupnya. Biarkan sehingga masak. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa dengan secukupnya.
Untuk menghasilkan kuih cara, panaskan acuan dan oleskan sedikit minyak.
Tuangkan adunan tepung, sudukan inti diikuti bawang goreng, daun sup dan hirisan cili.
Tutup acuan menggunakan tudung periuk dan tunggu sehingga kuih cara masak.
Ulang langkah sehingga adunan habis. Sedia untuk dinikmati.
Info Chef: Elakkan dari mengisi adunan terlalu banyak ke dalam acuan bagi mengelakkan inti terkeluar.
2. KUIH KASWI
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
375ml air gula melaka
1/2 sudu teh air kapur
1/2 biji kelapa parut
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Bancuh tepung gandum bersama air gula melaka. Kacau sebati hingga adunan tidak berketul.
Masukkan air kapur dan kacau sebati.
Tapis adunan dan tuangkan ke dalam loyang kukus.
Kukus selama 30 minit.
Setelah masak, angkat dan biarkan sejuk.
Potong kuih dan golekkan di dalam kelapa parut yang dicampurkan sedikit garam.
Info Chef: Penggunaan kapur memberi rasa lemak dan menstabilkan rasa kaswi. Elakkan meletakkannya pada kuantiti yang banyak.
3. KOLE KACANG
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung kacang hijau
480gm gula pasir
500ml santan
750ml air
2 keping manisan
CARA MEMASAK:
Satukan santan bersama air dan gula pasir hingga mendidih dan pekat.
Sementara itu, di dalam bekas berasingan, bancuh tepung kacang hijau bersama air hingga menjadi sebati.
Kemudian masukkan ke dalam kuali berisi santan dan kacau dengan api sederhana sehingga pekat dan berkilat.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan sejukkan.
Apabila sejuk, barulah dipotong dan sedia dihidangkan.
Info Chef: Pastikan adunan sentiasa dikacau dengan penggunaan api perlahan sehingga betul-betul pekat dan berkilat.
4. LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN
1 sikat pisang nangka | dilecek
300gm tepung gandum
100gm tepung beras
100gm kelapa parut
100ml santan1 ketul gula Melaka | dicincang halus
Garam secukup rasa
Air untuk mengukus secukupnya
BAHAN PEMBUNGKUS:
Daun pisang untuk membungkus secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan di dalam sebuah bekas dan gaulkan sehingga gula Melaka larut dan semua bahan sebati.
Sediakan daun pisang dan sudu bancuhan di atasnya. Padankan dengan saiz daun dan lipat dengan kemas.
Ulang langkah sehingga bancuhan habis. Kukus selama 25 minit.
Biarkan sejuk dan lepat menjadi pejal. Sedia untuk dihidangkan.
Info Chef: Pastikan adunan tidak terlalu lembik dan boleh gunakan pisang yang lain mengikut kesukaan.
5. KUIH LOMPANG
BAHAN-BAHAN:
360gm tepung beras
2 sudu makan tepung ubi
240gm gula
240gm gula merah
1 liter air
2 sudu teh air kapur
1 helai daun pandan | disimpul
BAHAN INTI:
Kelapa parut putih secukupnya
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan | disimpul
CARA MEMASAK:
Di dalam periuk, satukan gula merah, gula pasir dan 500ml air bersama daun pandan. Didihkan sehingga gula larut dengan api kecil. Sejukkan sebentar.
Kemudian satukan tepung beras dan tepung ubi. Tuangkan 500ml air dan air kapur. Gaul rata.
Seterusnya tuangkan air gula tadi. Gaul sehingga sebati. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Kukus selama 10 minit atau sehingga masak sempurna.
Akhir sekali, taburkan kelapa parut yang telah dikukus tadi.
Sedia untuk dimakan.
Info Chef: Kuih Lompang ini mempunyai rasa yang enak dan lemak manis.
6. BENGKANG UBI
BAHAN-BAHAN:
3 cawan ubi kayu parut | diperah airnya
100gm tepung kastad
50gm kelapa parut
1 biji kelapa |diambil santan
300gm gula pasir
2 biji telur | dipukul sedikit
1 sudu teh esen vanila
125ml minyak kelapa
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sederhana.
Kacau adunan sebati hingga kuih bertukar warna dan menjadi pekat.
Griskan sedikit minyak masak di dalam acuan berbentuk empat segi dan tuangkan adunan ke dalamnya.
Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga kuih kelihatan garing.
Info Chef: Gunakan loyang empat segi berukuran 8×8 yang telah digriskan dengan minyak masak di dalamnya.
Kuih “abuk-abuk” antara kuih tradisional melayu lama dan legend yang semakin pupus jika tiada lagi peminat dan pencinta resipi kuih-kuih lama. Bahan yang digunakan sangatlah mudah dan memerlukan modal yang sedikit dan ditambahkan dengan sedikit kerajinan pasti bertambah enak. Selamat mencuba.
Mengapa di panggil dengan panggilan Kuih abuk-abuk, masih tiada jawapan sahih kenapa kuih ini dipanggil dengan nama sebegitu namun ada segelintir pendapat datang daripada orang tua-tua mengatakan ianya menggunakan campuran sagu dan kelapa parut yang menyebabkan apabila kita makan dan ianya akan berterabur seakan-akan menjadi habuk. Ada logiknya bila di fikirkan semula.
RESIPI KUIH ABUK-ABUK LEGEND
BAHAN-BAHAN:
1 cawan sagu biji
3 cawan air biasa
Gula merah ½cawan
5 sudu makan gula putih
½biji kelapa parut
Daun pisang secukupnya | (layurkan atas api)-lap bersih
½ sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rendam sagu dengan air sampai meresap semua..
Dalam 20minit, toskan biar tiada air meleleh ini supaya senang dibungkus dan tidak comot pada bungkusan.
Campur sagu dengan kelapa, garam, gula merah, gula putih gaul rata.
Daun pisang dibuat macam corong dan masukkan 1 sudu sagu, kemudian ratakan.
Masukkan gula ½ sudu makan, jika suka manis boleh tambah gula lagi. Kemudian masukkan 1 sudu sagu lagi kedalam corong.
Bungkus kemas. Siap di kukus selama 30 minit dengan api sederhana.
* Teksturnya lembut dan sagu kelihatan jernih. Jika sukakan sagu yang masih berbiji2 boleh kurangkan air 2 cawan.
Sesiapa yang suka kuih dulu-dulu mesti ingat dan suka kuih lompang, yang berwarna warni, makan dengan kelapa parut. Apa kata kali ini korang cuba pulak buat kuih Lompang Pandan guna sukatan cawan. Bahannya mudah, cara membuat senang dan masak cepat. Paling penting rasa memang terbaik sedapnya ye, rugi kalau korang tak cuba.
.
KUIH LOMPANG PANDAN
BAHAN-BAHAN:
10 helai daun pandan | kisar dengan 3 cawan air
2 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu teh air kapur
1 cawan gula | masak bersama 1 cawan air
Kelapa parut | campur secubit garam dan kukus 5 minit
CARA MEMASAK:
1.Tepung beras, tepung ubi dan air kapur dicampur bersama dalam mangkun besar.
2. Kemduian tuangkan air pandan yang telah dikisar dan ditapis, kacau rata supaya tepung larut dan tidak bergentel.
3. Masukkan pula air gula yang telah dimasak dan disejukkan, kacau rata dan tapis adaunan.
4. Panaskan pengukus, oles acuan dengan minyak.
5. Kukus acuan selama lima minit, baru tuang adunan ke dalam acuan ¾ penuh acuan.
6. Kukus selama 15-20 minit hingga lubang tengah terbentuk.Jangan lupa balut penutut pengukukus supaya air wap tidak terkena pada kuih.
7.Sementara itu, kukus kelapa yang telah dihaul dengan kelapa parut.