Mi Kari ni antara kegemaran ramai rakyat Malaysia. Resipinya pun ada bermacam jenis. Menerusi perkongsian saudari saudari Mariana Zainal, beliau kongsikan resipi Mi Kari yang sedap dan penuh dengan ramuan enak. Memang berbaloi untuk dicuba. Anak-anak dan suami anda pasti suka.
CARA MASAK MI KARI SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN KUAH MI KARI (KISAR):
- 2 biji bawang besar – beli online disini
- 4 ulas bawang putih – beli online disini
- Halia sebesar ibu jari
- 3 sudu besar (membukit) udang geragau kering – basuh & toskan – beli online disini
- Belacan sebesar ibu jari (tak letak pun tak apa) – beli online disini
BAHAN-BAHAN PES:
- 6 sudu besar (membukit) rempah kari daging – beli online disini
- 1 paket kecil serbuk cili – beli online disini
- 2 sudu besar (membukit) gula – beli online disini
- 1 sudu besar garam
- Sedikit bahan perasa
- 3 tangkai daun kari
- 1 1/2 cawan air
(satukan semua bahan di atas ini hingga jadi pes) - 2 kotak kecil santan – beli online disini
- 1 1/2 keping asam gelugur – beli online disini
- 3 biji kentang – rebus dan kisar
- 1.5 liter air (untuk kuah) – boleh tambah jika kuah pekat
- 1 cawan minyak untuk menumis
- 2 keping kulit kayu manis – beli online disini
- 5 kuntum bunga lawang – beli online disini
- Isi kerang – empunya resipi guna 1kg
- Sedikit ayam – empunya letak 4 ketul bahagian yang bertulang, potong kecil)
- 3 paket bebola ikan
- 1 paket kek ikan
- 8 keping tauhu kering – jangan banyak
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak. Tumis bunga lawang, kayu manis dan bahan kisar hingga agak garing.
2. Masukkan bahan pes. Tumis hingga betul-betul naik minyak.
3. Masukan santan. Biarkan mendidih dan barulah dimasukkan kentang kisar, air dan ayam.
4. Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat.
5. Bila sudah mendidih ganas, masukkan isi kerang dan bahan-bahan lain. Sesuaikan rasa mengikut selera.
6. Tauhu kering letak terakhir sekali supaya kuah tak kering diserap tauhu.
7. Hidangkan kuah Mi Kari bersama bahan-bahan lain.
BAHAN-BAHAN LAIN:
- Mi kuning – celur
- Sawi – celur
- Taugeh – celur
- Cili besar dan cili padi – potong
- Bawang goreng
- Telur rebus
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI