Sedapnya dapat makan rempeyek rangup ni sambil tengok tv bersama keluarga kan.

Stok kudapan yang rangup. Nak buat pun mudah je, bahan-bahan pun simple dan mudah didapati.

Jom kita buat ikut resipi Samsiah Hj Mat Ali.

 

CARA BUAT REMPEYEK RANGUP

BAHAN-BAHAN:

1 ulas bawang putih* – beli online di sini
1 biji buah keras*
½ sudu besar biji ketumbar* – beli online di sini
½ sudu besar jintan manis* – beli online di sini
½ sudu besar jintan putih* – beli online di sini
2 cawan tepung beras – beli online di sini
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk perasa
1 biji telur
1 sudu besar air kapur
330 ml santan cair – beli online di sini
500 gram minyak masak – beli online di sini
Ikan bilis – beli online di sini
Kacang tanah – beli online di sini

TONTON Makan Di Mana Eps 17: Menu Simple, Harga Baik, Wajib Try… 

IKLAN

TONTON Dapur Rasa Live: Roti Wholemeal Walnut 

CARA BUAT:

1. Tumbuk bahan yang bertanda * sehingga lumat. Ketepikan.
2. Di dalam mangkuk, masukkan tepung beras bersama bahan tumbuk tadi, garam, serbuk perasa, telur, air kapur. Gaulkan.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

3. Masukkan santan cair sedikit demi sedikit. Gaul sehingga sebati.
4. Panaskan minyak. Sambil itu, boleh panaskan acuan rempeyek di dalam minyak selama 5 minit.

IKLAN

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

5. Selepas acuan dah panas, tuang adunan ke dalam acuan (jangan terlalu banyak sangat ye). Letakkan ikan bilis dan kacang tanah.


6. Goreng sehingga keperangan dengan menggunakan api yang sederhana. Siap!

Kredit resipi: Samsiah Hj Mat Ali

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tak Rugi Cuba, Rasa Lemak Manis Kuih Koci Labu Leleh

Resipi Tauhu Begedil Berbaloi Dicuba, Sedap & Mudah 

Resipi Bebola Donut 3 Bahan, Sekejap Saja Habis Makan

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official