Makanan bergoreng seperti cucur, keropok, ayam goreng dan sebagainya, memang sedap jika dinikmati bersama sos. Bagi anda yang ada anak-anak yang’hantu’ sos, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade. Maklumlah, bayangkan kalau sebotol sos tu tahan 2-3 hari je. Jenuh juga nak beli kan? Jadi buat sendiri lebih jimat. Selamat mencuba!

SOS CILI THAI HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 6-7 ulas bawang puteh *
  • 5-6 biji cili merah @ cili besar – buang biji dan potong*
  • 5-8 biji cili padi merah*
  • 1/3 cawan air 
  • 3/4 cawan cuka
  • 1 cawan gula – nak kurangkan pun boleh
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan 1/4 cawan air)

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Satukan bahan bertanda (*). Kisar hingga separuh hancur.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.
  3. Kemudian masukkan gula, cuka bersama garam. Masak hingga mendidih. Cuba dan pastikan rasanya seimbang ( manis, masam & masin).
  4. Tambahkan bancuhan air tepung jagung tadi ke dalam sos. Masak hingga pekat dan berkilat. Padamkan api.
  5. Sejukkan sos sebelum dimasukkan ke dalam bekas kering dan bertutup rapat.

IKLAN

Kredit resipi & foto: Hafizah Fiza