Bagi yang suka makan cicah sos cili ala thai boleh buat sendiri dan ikut kepedasan yang di ingini. Bukan setakat sebagai pencicah ia juga boleh guna sebagai bahan perasa dalam masakan.

SOS CILI ALA THAI

BAHAN-BAHAN:

  • 4 biji cili merah
  • 9 biji cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 ½ cawan air 
  • 2 sudu besar cuka
  • 1 biji jus limau nipis
  • 1 cawan gula atau secukup rasa
  • 1 sudu garam atau secukup rasa
  • 2 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu besar tepung jagung + 2 sudu besar air

CARA MEMASAK:

  1. Kisarkan cili merah, cili padi,bawang putih dan air 
  2. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan pula cuka, jus limau nipis, sos ikan, garam dan gula. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Perlahankan api.
  3. Campurkan tepung jagung ke dalam air. Kacau sebati. Masukkan ke dalam periuk. Kacau sehingga sos memekat lebih kurang seminit.
  4. Setelah sejuk, bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.

Kredit resepi: imah rahman