Ubi kayu boleh diolah menjadi banyak hidangan, dari rebus, buat pengat atau bubur mahupun dijadikan bingka.
Paling ringkas buat ubi kayu goreng, menu ini kalau dimakan panas-panas memang sedap sangat. Tapi nak lagi sedap ubi kayu goreng ini jangan goreng begitu saja.
Tambah sikit bahan ini supaya jadi lebih sedap dan ada rasa pedas-pedas sikit. Inilah yang buat makin enak tak boleh berhenti makan. Ini cara orang kampung buat ubi kayu goreng.
Ads
Cara buat ubi kayu goreng yang sedap
1 kg ubi kayu dipotong dan direbus separuh empuk. Waktu rebus masukkan sekali bawang putih tumbuk, serbuk kunyit dan garam sekali.
2. Bila sudah separuh empuk, tos airnya tapi tinggalkan sedikit supaya ubi lembap-lembap panas.
3. Gaulkan ubi kayu tadi dengan serbuk cili, bawang merah yang ditumbuk dan putih telur yang dipukul dengan garpu. Gaul sebati.
4. Kemudian tambah sedikit tepung gandum. Gaul rata.
Ads
5. Selepas gaul ubi dengan tepung terus goreng waktu ubi masih hangat.
6. Hasilnya ubi kayu goreng akan jadi lebih garing dan sedap. Makan begitu saja pun dah sedap tak perlu cicah gula atau sambal.
Bila sebut lepat, pasti terbayang kuih yang dimasak dalam daun pisang. Ya, itu memang betul. Ada macam-macam jenis lepat. Lepat pisang, lepat ubi dan lepat labu. Salah satunya adalah lepat cendol.
Melalui facebook Rasa Share Resipi, Iedaa Jahaya berkongsi resipi lepat cendol yang nampak sedap. Cara membuatnya pun ringkas. Bolehlah kita cuba nanti ya.
LEPAT CENDOL
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung jagung (BELI DI SINI)
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
Sikit kapur makan
7 sudu besar gula kastor (BELI DI SINI)
Daun pandan (kisar dan ambil airnya)
Garam secukupnya (BELI DI SINI)
1 cawan cendol (cuci dan toskan)
CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua bahan kecuali cendol ke dalam periuk. Masak atas api sederhana. Kacau selalu.
2. Masak sehingga adunan menjadi pekat dan meletup-letup.
3. Masukkan cendol. Kacau perlahan.
4. Layurkan daun pisang atas api sekejap. Ambil sesenduk adunan. Letak atas daun pisang dan bungkus kemas.
5. Buat sehingga adunan habis.
6. Kukus lepat sehingga masak. Tutup api. (BELI PENGUKUS DI SINI)
Satu lagi resipi lama orang Terengganu iaitu Koleh Lemak. Kuih ini ada tiga bahagian iaitu yang pertama koleh lemak, yang kedua sambal ikan dan yang ketiga ialah kuah koleh/sos.
Menerusi perkongsian daripada saudara Muliadi Ramli, cara memasak kolek lemak ini tersangatlah mudah.
Sama-samalah kita simpan resipi kuih orang lama ini. Sangat sayang kalau kuih ini tidak lagi mendapat sambutan.
1.Campurkan tepung beras, santan dan air. Kacau sebati. Kemudian hidupkan api sederhana. Kacau sampai pekat. 2. Masukkan garam, gula dan perasa. Kacau sampai betul-betul pekat. Masukkan dalam loyang hingga sejuk. Ketepikan.
Akok, kuih muih tradisional yang popular Malaysia terutama di pantai timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Lembut kearana Akok adalah kuih yang berasaskan telur dan dibakar menyedapkan lagi rasa.
KUIH AKOK
BAHAN-BAHAN
6 biji telur
1 cawan santan
1 cawan gula merah (gula ni masak dulu bagi cair)
1 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
CARA MEMASAK:
Pukul telur sampai kembang
Bila sudah kembang masukkan santan dan kacau sehingga sebati.
Selepas itu masukkan gula merah dan kacau sebati.
Bila sudah sebati, masukkan tepung gandum dan tepung beras. Kacau laju-laju supaya jangan bagi berketul-ketul. (kalau berketul boleh tapis untuk dapat bancuhan yang halus)
Panaskan dapur dan letakkan sedikit minyak. Selepas itu tuangkan bancuhan ke dalam acuan. Biarkan sampai masak.
Info: Dengan adunan ini anda boleh dapat dalam 21 ketul jika mengikut acuan seperti di atas.