Tutti Frutti Tart Cookies ni memang mudah dibuat. Kalau buat niaga pasti laku keras. Yang penting jangan lokek inti, inti tu yang buat sedap.
Ni resipi dari Mariana Zainal, katanya,“Kalau tak mahu bubuh dalam tart shell, boleh aje bubuh dalam paper cup.” . Tapi sekarang ni kalau tak rajin nak buat tart shell (kulit tart) ni boleh aje beli dah siap.” Tapi kalau min kalau nak puas hati buat sendiri kulit tart tu , boleh buat banyak sikit.
TUTTY FRUTTI TART COOKIES (Resipi Mariana Zainal)
Ads
Bahan kulit tart(Tart Shell) :
290gram tepung gandum
170gram mentega
50gram gula aising
1 bji telur gred c
Sedikit esen vanilla
Bahan inti:
500gm cornflakes(marliana guna yang kecil beli di bakeri)(kalau beli yang biasa ramas sikit2 ja)
1 cawan badam slice(bakar)
1 cawan badam nibs(bakar)
1/2 cawan walnut (bakar) *opsyen takde pun tak apa
1/2 cawan ceri merah
1/2 cawan ceri hijau
3/4 cawan madu
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (semua kekacang bakar sekejap 8-10minit)
CARA PENYEDIAAN: Cara buat kulit tart : 1. Satukan mentega dan gula aising. Kacau hingga sebati, dah sebati masukkan telur dan esen vanilla. Kacau hingga sebati. 2.Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga jadi doh. 3.Simpan doh dlm peti ais selama 1 jam(barulah kulit tart cantik). 4.Teraplah guna acuan,cucuk-cucukkan bahagian dalam/tengahnya sikit.. 5.Bolehlah bakar pada suhu 180*c api atas dan bawah, selama 18-20 minit, dah sejuk baru keluarkan daripada acuan.
Cara buat inti : 1. Panaskan mentega dalam kuali, masukkan gula. 2. Apabila gula dah mencair masukkan madu, masak hingga berbuih ganas. 3. Dah berbuih ganas masukkan cornflakes,badam2,walnut,ceri merah/hijau. Kacau sebati dan tutup api. 4. Masukkan inti dalam shell tart,tak payah penuh sangat. Bakar 5 minit suhu 180* api atas dan bawah. (jika inti masih berbaki boleh masukkan dlm papercup yang kecil dan bakar 5 minit juga) 5. Biarkan sejuk dan masukkan dalam bekas kedap udara.
Buat sambal kalau ada petai lagi membuka selera. Walaupun baunya kurang enak tapi menjadi kegemaran ramai. Buat sambal udang dengan petai ni confirm bertambah nasi.Jom kita masukkan dalam menu hari ni.
SAMBAL PETAI UDANG
BAHAN-BAHAN :
300gm udang | bersihkan
3 papan petai, | ambil isi
1 sudu makan pes asam jawa
1 biji bawang besar, | hiris kasar
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan minyak masak | untuk menumis
BAHAN-BAHAN KISAR:
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar halus hingga nik bau dan pecah minyak.
Masukkan pes asam jawa, kacau rata.
Masukkan petai, gaul dan tambah hirisan bawang besar.
Tambah udang, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
Masak hingga pekat dan cukup rasa.
Sambal petai sediadihidangkan.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Jika tekak Melayu, tak ada stok sambal di rumah memang tidak sah. Rasa tak lengkap je bila makan. Selain sambal belacan, terdapat pelbagai lagi sambal homemade yang mudah dan sedap. Malah cara penyediaannya pun ringkas. Jadi, bolehlah pakat cuba. Cikgu Afy Al Habibi ada kongsikan resipi-resipinya.
Oh ya…Pasti ramai yang ragu-ragu untuk buat stok sambal ini kerana bimbang tidak tahan lama. Cikgu Afy berpesan, ada petua supaya stok sambal yang dibuat tahan lama tanpa kulat atau rosak. Caranya ialah guna sudu kering dan bersih setiap kali mengambil sambal. Beliau sendiri telah amalkan petua ni sekian lama. Memang menjadi. Jadi, cubalah!
KOLEKSI RESIPI STOK SAMBAL HOMEMADE PALING SEDAP
1. SAMBAL BELACAN MENYENGAT
BAHAN A: 2 genggam cili padi merah & cili padi hijau *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong) *1/4 bawang Holland – beli online disini *1 biji tomato saiz kecil *1 ulas bawang putih *2 inci belacan – beli online disini (bahan bertanda (*) dibakar atas pan terlebih dahulu)
BAHAN B: 3 sudu makan cuka – beli online disini 1/2 sudu teh garam – beli online disini 2 sudu makan gula – beli online disini Secubit dua MSG Sedikit air masak (jangan letak banyak. Nanti cair sangat) Garam dan gula secukup rasa
BAHAN C: 1-2 hiris limau nipis
CARA MEMASAK: 1. Masukkan bahan A ke dalam pengisar bersama bahan B. Kisar hingga lumat. 2. Tuang ke dalam bekas dan perah 1-2 hiris jus limau nipis. Sebatikan. 3. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK: 1.Goreng cili padi dan bawang putih seketika. Tujuannya supaya sambal kicap lebih sedap dan tahan lama. Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa digoreng.
2. Setelah layu, masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap lemak manis. Kuantiti kicap adalah menutupi paras bahan tadi.
4. Tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, tambahkan kismis dan bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
CARA SIMPAN IBU SAMBAL KICAP SUPAYA TAHAN LAMA:
Masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.
Kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika perlu.
CARA MEMASAK: 1.Gorengkan bahan-bahan A untuk seketika. Cili perlu digoreng asing dengan bahan-bahan lain. Setelah siap digoreng, sejukkan seketika. 2. Masukkan semua bahan yang digoreng tadi ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untyk melumatkan bahan. Simpan juga 1 genggam bilis goreng untuk ditabur dalam sambal selepas ini. 3. Panaskan kembali minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga sedikit garing. 4. Masukkan lebihan ikan bilis goreng. Biarkan sambal dimasak dengan api perlahan. 5. Perasakan sambal dengan nise @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa. Kuantiti terpulang kepada cita rasa sendiri.
6. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
IKUT TIPS PENYIMPANAN UNTUK TAHAN LAMA:
Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama dan letakkan dalam freezer.
Jika buat stok untuk tempoh 2-3 minggu, memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan di luar peti sejuk.
BAHAN B: 5 biji limau kasturi 2 biji limau nipis – perah jusnya. Asingkan biji 5 tangkai cili padi hijau 5 tangkai cili padi merah
BAHAN C: 1 1/2 gelas air asam jawa.(segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air) 1 sudu makan garam bukit – beli online disini 1/2 sudu makan gula perang – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Belah dua bahan A kecuali belacan. Bakar dalam kuali non-stick. 2. Masukkan ke dalam pengisar bersama bahan B. 3. Tambahkan air asam jawa.Boleh kurangkan jumlahnya mengikut kepekatan sambal yang diingini. 4. Masukkan juga garam bukit dan gula perang. Kemudian kisar selumatnya. 5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
CARA HIDANGAN UNTUK KESEGARAN AIR ASAM YANG BERPANJANGAN
Ambil beberapa sudu makan stok air asam. Masukkan dalam mangkuk.
Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi, nak makan baru letak.
5. SAMBAL JANTAN POWER
BAHAN-BAHAN:
2 genggam cili padi merah 2 sudu makan gula – beli online disini 3/4 sudu kecil garam – kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri. Cuka secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan ke dalam bekas pengisar. 2. Cuka sukatannya adalah hingga paras 1/2 dari sukatan cili dalam blender. Boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka. 3. Kisar semua bahan hingga lumat. Biarkan sambal selama 1-2 hari sebelum dimakan supaya rasanya lebih sedap.
Cuaca sejak kebelakangan ni panas terik. Sedap kalau dapat makan hidangan seperti sup.
Untuk petang ni, boleh cuba mi sup ala Korea daripada Zurina Zulkefli. Menggunakan bahan-bahan yang senang je dan cara memasak pun mudah.
MI SUP ALA KOREA
BAHAN-BAHAN:
1 peket mi lidi halus (saya beli di Mr Dollar, 1 peket boleh hidang untuk 2 orang makan) 3 cawan air 1 kiub pati ikan bilis 1 ulas bawang putih | diketuk – beli online di sini 4 sudu besar kicap cair – beli online di sini Sedikit garam
1. Rebuskan 3 cawan air di dalam periuk sehingga mendidih. 2. Masukkan pati ikan bilis, bawang putih yang diketuk, kicap cair dan sedikit garam. Biarkan sup sebati dan sedia dihidang.
3. Untuk mi, sediakan periuk. Masukkan mi dan isikan air hingga tenggelam. Selesai rebus, toskan dan lalu air. Simpulkan dan letak ke dalam mangkuk makan.
4. Masukkan sup panas ke atas mi. Boleh tambah kimchi radish untuk rasa pedas masam.
5. Tambahan untuk mi ni, hirisan telur dadar, hirisan lobak merah (sangai dulu), dan daun kuchai.
Singgang tumis ikan selar, antara lauk ringkas yang pastinya membuka selera. Selain direbus, masak singgang ada banyak jenis, ramai yang tak tahu ada juga...