Kebiasaannya, bila kita masak sup ayam, pasti akan gunakan perencah sup ataupun sup bunjut.

Tapi menerusi perkongsian resipi daripada Suzana Othman, dia menyediakan sendiri bahan untuk buat sup ayam tanpa menggunakan rempah.

Sebenarnya, nak masak sup ni tak susah mana pun. Jom kita masak sup ayam guna rempah buatan sendiri.

 

SUP AYAM TANPA REMPAH SUP

Masak Sup Ayam Guna Rempah Homemade, Memang Sedap!

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam | potong kecil & direbus empuk. Tak perlu tambah garam
(Kita suka rebus ayam terlebih dulu sebab nak jimatkan masa memasak. Sambil-sambil sediakan bahan untuk menumis, ayam pun dah empuk. Kalau korang nak skip proses ni pun tak apa. Ikut cara masing-masing ya)
1 batang serai | ketuk – beli online di sini
Rempah 4 sekawan
1 genggam bawang goreng
Batang daun sup | racik
Garam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
Minyak untuk menumis

TONTON Kek Batik Milky Cheese Horlick | Dapur Rasa Live

BAHAN KISAR:

2 biji bawang besar –beli online di sini
4 ulas bawang putih – beli online di sini
1 inci halia – beli online di sini

IKLAN

Masak Sup Ayam Guna Rempah Homemade, Memang Sedap!

TONTON Sizzling Yee Mi, Sedap & Mudah

BAHAN KISAR KERING:

1 sudu besar ketumbar biji
½ sudu besar jintan putih – beli online di sini
½ sudu besar jintan manis – beli online di sini
1 sudu kecil lada hitam – beli online di sini
½ sudu kecil lada putih

CARA MASAK:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan rempah 4 sekawan.

Masak Sup Ayam Guna Rempah Homemade, Memang Sedap!
2. Masukkan bahan kisar, tumis hingga garing.

IKLAN

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

Masak Sup Ayam Guna Rempah Homemade, Memang Sedap!
3. Kemudian, masukkan bahan kisar kering. Tumis sebentar.

Masak Sup Ayam Guna Rempah Homemade, Memang Sedap!
4. Masukkan ayam dan air rebusannya. Tambahkan air jika perlu.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Masak Sup Ayam Guna Rempah Homemade, Memang Sedap!
5. Masukkan bawang goreng dan batang daun sup.

Masak Sup Ayam Guna Rempah Homemade, Memang Sedap!
6. Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam. Masak hingga mendidih, tutup api.
7. Sup ayam dah pun siap. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng semasa menghidang.

IKLAN

Masak Sup Ayam Guna Rempah Homemade, Memang Sedap!
8. Enak disaji dengan bubur nasi berlauk, mi, bihun sup atau sedap disaji bersama nasi putih. Selamat mencuba.

Kredit resipi: Suzana Othman

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Resipi Bahulu Cermai Comel & Berwarna, Pasti Anak-Anak Suka

Menu Mudah Sup Telur, Guna Bahan Asas Di Rumah

Mudahnya Nak Buat Resipi Agar-Agar Cadbury, Guna 4 Bahan Je  

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official