Sempena tak lama lagi kita akan menyambut Ramadan, bolehlah cuba-cuba untuk simpan resipi sos spaghetti frozen.

Senang buat mak-mak sediakan makanan dengan segera jika ada yang tak selera nak makan nasi.

Resipi sos pagetti frozen perkongsian Erni Abu Samah ini, boleh tahan sehingga 2 tahun tanpa perubahan rasa.

6kg dapat buat 5 kali makan. Tinggal tumis daging cincang je nanti baru masukkan sos segera.

 

SOS SPAGHETTI FROZEN

BAHAN-BAHAN:

7kg tomato | merah buang kulit & biji
5 biji bawang besar | dipotong dadu – beli online di sini
15 biji bawang putih | dipecahkan & didadu – beli online di sini
2 sudu besar serbuk origano
2 sudu besar serbuk parsley
2 sudu besar serbuk basil
2 susu besar chili flakes
2 sudu besar lada hitam – beli online di sini
Daun bay
2 tin besar tomato puri
2 tin cendawan hiris (optional – masukkan masa ½ jam terakhir)
Garam (dalam 3-4 sudu besar)
2 sudu besar gula

IKLAN

TONTON Red Velvet Creampuff

TONTON Muffin Coklat Biscoff Lotus | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Panaskan sedikit minyak jagung. Tumis bawang merah dan bawang putih. Jangan garing, hanya cukup layu sahaja.
2. Masukkan tomato yang dikisar halus, tomato puri, garam, gula, lada hitam dan serbuk herba. Kacau-kacau rata.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

IKLAN

3. Guna api kecil sahaja dan masak dalam 2 jam. Atau kurang 2 jam sikit pun okay. Dah siap, tutup api.
4. Sos ini boleh simpan dalam freezer dan tahan 6 bulan. Simpan dalam peket kecil-kecil. Saya biasa boleh simpan 2 tahun kalau masak 2 jam. Rasa lagi sedap.

NOTA:
*Bila nak makan hanya perlu tumis daging cincang, tambah sos di atas, seimbangkan rasa garam atau tambah bebola daging.
*Boleh jadi sos lasagna atau pizza.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

*Tomato kalau tak buang kulit dengan biji pun boleh tapi tak sedap sangat.
*Nak buang kulit kelar x di tomato. Celur dalam air menggelegak sampai nampak kulit terkoyak. Kupas macam pisang tapi jangan celur lama nanti lembik.

Kredit resipi: Erni Abu Samah

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Untuk Peminat Masakan Daging, Boleh Cuba Resipi Kambing Peratal

Resipi Sambal Tumis Cepat Masak & Petua Jadi Lagi Sedap

Masak Sup Ayam Guna Rempah Homemade, Memang Sedap!

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official