Sekali cuba Jeruk Betik tanpa pengawet ni, pasti tak akan beli dah selepas ni. Maklumlah, ia dihasilkan secara homemade dan lebih diyakini. Jeruk buah-buahan terutamanya betik dan mangga memang sedap. Jika dibeli kebanyakannya menggunakan ibu jeruk. Kuranhg bagus untuk kesihatan. Bagi anda yang terasa nak makan, boleh hasilkan sendiri dan cuba resipi perkongsian Chef Asma Nordin ni. Mudah dan sedap. Selamat mencuba!

RESIPI JERUK BETIK HOMEMADE VERSI CHEF ASMA

Tak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef Asma

BAHAN-BAHAN:

  • 3 @ 4 biji betik mangkal (betik yang keras tapi bukan yang dah masak)
  • 3 sudu besar kapur makan beli online disini
  • 1 cawan cuka beli online disini
  • 1 cawan gula pasir kasar
  • 5 sudu teh garam halus
  • 15 biji asam boi putih – beli online disini
  • 20 biji cili padi – ( 10 biji dihiris, 10 biji tak payah hiris. Boleh kurangkan kalau tak suka pedas)

CARA PENYEDIAAN JERUK BETIK:

1. Kupas kulit betik nipis sahaja. Dan potong seperti dalam gambar. Tebal lebih kurang setengah cm. Jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.)

Tak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef AsmaTak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef Asma

Tak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef Asma
2. Rendam buah betik tadi dengan air. Jumlahnya hanya separas buah betik sahaja. Masukkan kapur makan. Ramas kapur makan dalam air hingga hancur. Rendam buah selama 1- 2 jam.

Tak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef AsmaTak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef Asma
3. Selepas direndam selama 1-2 jam, toskan air buah betik tadi hingga kering. Tidak perlu bilas dengan air.

4. Masukkan kepingan betik ke dalam bekas. Satukan dengan cuka, gula, garam, asam boi dan cili padi.

Tak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef AsmaTak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef Asma
5. Pakai sarung tangan, gaul bahan-bahan tadi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dinikmati.

Ads

Tak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef AsmaTak Sangka Semudah Ni! Resipi Jeruk Betik Versi Chef Asma
6. Jeruk betik enak di makan sejuk. Kalau nak simpan di luar peti sejuk pun boleh.

TIP:
1. Wajib rendam kepingan betik menggunakan air kapur supaya betik jadi rangup dan pejal.
2. Semasa menjeruk betik, pastikan tidak menambah air. Cukup sekadar guna cuka dan gula kerana betik akan berair. Jika tambah air, jetruk tidak akan tahan lama dan berbuih.

 

Kredit resipi & foto: Chef Asma Nordin

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Nasi Kerabu Kuning Sedap. Masak Sendiri Baru Puas Makan.

Resipi Rojak Ayam Sedap. Masak Sendiri Puas Hati & Lebih Jimat

Cara Masak Oden Homemade Ala Family Mart. Sedap & Puas Makan

Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis

Resipi Power, Masak Asam Pedas Rebus Stail Orang Utara

Resipi Kerabu Telur Masin Mudah & Sedap. 10 Minit Je Dah Siap.

Adunan Tepung Pisang Goreng Sedap, Rangup & Tak Serap Minyak

Cara Buat Sira Buah Cermai. Resipi Orang Dulu-Dulu Yang Sedap & Wajib Cuba

Ads

5 Resipi Sajian Air Asam Pembuka Selera. Memang Sedap!

Sedap…Begini Cara Buat Coleslaw Sebijik Macam KFC

Cara Mudah Buat Tat Telur Portugis Homemade Yang Sedap

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI