Selain dimakan begitu sahaja, betik juga enak dijadikan puding sebegini. Memang ada ‘class’ dan sangat sedap! Guna betik manis untuk hasil yang memuaskan dan hidangan ini enak dinikmati sejuk.
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji betik ranum
- 50gm mentega
- 60ml susu cair
- 6gm serbuk agar-agar
- 375ml air
- 1 sudu makan tepung kastad
- 1 biji telur
- 100gm gula kastor
- 50gm isi betik masak | dipotong dadu
- 1/2 sudu teh esen vanila
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Kupas betik dan belah dua. Keluarkan biji dan sedikit isinya supaya lubang ditengahnya agak besar untuk diisi adunan puding nanti. Bersihkan dan simpan di dalam peti sejuk.
- Masak air, gula dan serbuk agar-agar hingga mendidih dan larut. Masukkan mentega dan kacau.
- Di dalam bekas lain, satukan telur, susu, esen vanila, tepung kastad serta garam. Kacau hingga sebati.Tapiskan adunan tadi.
- Masukkan adunan telur yang ditapis tadi ke dalam agar-agar yang dimasak. Kacau rata.
- Setelah mendidih, padamkan api dan biarkan sehingga agak suam.
- Masukkan isi betik yang dipotong dadu dan tuangkan adunan puding ke dalam buah betik. Sejukkan sekali lagi sebelum dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Puding Buah Naga, Enak Dinikmati Sejuk-Sejuk
Buah naga, selain dimakan begitu saja atau dijadikan salad buah, enak juga dijadikan puding. Sedap dinikmati ketika sejuk. Rasanya pun boleh disesuaikan sama ada nak manis atau kurang manis. Bahan-bahan pun mudah diperoleh.
Nak tahu cara mudah menghasilkan Puding Buah Naga yang enak? Ikuti resipi perkongsian daripada Ainafiqa Zamina ini. Memang berbaloi-baloi buat sendiri. Elok kejadiannya. Cantik warnanya dan sedap rasanya. Jom kita buat. Cuaca panas begini, enak dimakan sejuk-sejuk.
PUDING BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
1 biji buah naga merah
20gm agar-agar tali – Boleh beli online di sini
Susu sejat/ susu cair – Boleh beli online di sini
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan jika ingin kurang manis)
4 cawan air / 1000ml
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Buah naga dipotong dadu.
Cuci bersih agar-agar tali dan rebus dengan air sehingga larut.
Setelah agar-agar larut, masukkan susu sejat atau susu cair, gula dan garam. Kacau sehingga gula larut.
Kemudian, kecilkan api dan masukkan buah naga yang telah dipotong dadu tadi.
Kacau ‘manja’ sahaja, jangan kasar. Bimbang nanti buah naga akan hancur. Agak-agak buah tersebut dah keluarkan warna, boleh tutupkan api.
Setelah itu, tuangkan ke dalam loyang. Tunggu suam, baru boleh masuk dan sejukkan di dalam peti sejuk.
Selepas 3 jam di dalam peti sejuk, bolehlah dipotong dan sedia untuk dinikmati.
Makan sejuk-sejuk, sedap je lalu di tekak.
Kredit: Ainafiqa Zamina
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
4 Resipi Sarapan Mudah Boleh Masak Guna Air Fryer Je
Bila bab sarapan untuk anak-anak, mestilah kena yang mudah dan sedap. Anak-anak memang teruja nak makan tapi mak-mak kena pandai nak sesuaikan menu yang sesuai.
Jadi, apa kata kita kongsikan 4 resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk makan pagi. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ni.
1. PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Bawang holland | dipotong dadu – beli online di sini
400gm daging cincang | dicuci bersih
1 tin sos carbonara – beli online di sini
1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti)
Sayur campur (optional)
CARA MEMASAK:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi.
2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara.
5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak masa sarapan.
2. ROTI SOSEJ COMEL
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sosej ayam
Kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Potong roti paratha kepada 12 bahagian kecil seperti pizza. Potong sosej menjadi 3 bahagian.
2. Gulung sosej tersebut dengan potongan-potongan kecil roti paratha tadi. Sapu setiap gulungan sosej dengan kuning telur.
3. Masak di dalam air friyer pada suhu 180°C selama 5 minit. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
3. PIZZARIA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sos bolognaisse
Beacon ayam/daging
Lada benggala/nenas
Keju mozarella
CARA MEMASAK:
1. Biarkan roti paratha lembut pada suhu bilik. Sapu rata sos bolognaise.
2. Susun beacon ayam/daging. Tabur lada benggala/nenas. Tabur keju Mozarella.
3. Bakar di dalam air fryer pada suhu 180°C selama 15 minit. Siap.
4. SOSEJ WRAP WITH MEAT/CHICKEN BEACON
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Daun salad
Beacon ayam/daging
Mayonis
Sos cili/tomato
Sosej ayam
CARA MEMASAK:
1. Masak doh di dalam air fryer selama 10 minit pada suhu 180°C.
2. Susun salad, beacon dan sosej di atas roti paratha tadi.
3. Letak sos dan mayonnaise.
4. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
* Selain Roti Paratha Original, korang boleh juga guna Roti Paratha Garlic.
Kredit resipi & foto: Afzal Sukasuki
Kredit resipi & foto: Afzal Sukasuki
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Jom Cuba! 24 Resipi Sambal Pelbagai Jenis Citarasa Orang Malaysia
Asam Pedas Daging Tetel Sedap, Resipi Mudah Boleh Masak Hari-Hari
Resipi Bingka Kelapa Muda, Kuih Tradisi Banjar Paling Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Thai Bread Creamy Chicken. Sangat Sedap & Tak Muak
Sarapan apa ya pagi ni? Ada yang suka makan yang berat seperti nasi lemak dan makanan bergoreng .Kalau yang suka makanan yang ringkas, roti sudah memadai. Namun roti boleh dipelbagaikan cara untuk menambah rasa yang lebih enak seperti resipi ini. Roti berinti sebegini memang tak cukup satu.
THAI BREAD CREAMY CHICKEN
Untuk bun roti:
500 gm tepung high protein/ tepung gandum
75 gm gula halus
1 sudu kecil bread improver
1/2 sudu kecil garam
1 paket yis (11gm)-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar susu tepung
Bahan basah:
1 biji kuning telur + 30gm susu segar+ air sejuk ( jadikan 280gm semuanya )
70 gm marjerin
Inti Thai Bread Creamy Chicken:
1/2 pek isi ayam kisar
1 biji bawang Holland
3 ulas bawang putih
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air
1 sudu besar butter
1 cawan susu segar
2 keping keju
Sedikit cendawan butang
1 biji capsicum hijau dan merah
Lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Breadcrumb-BELI ONLINE DI SINI
1 biji telur (dipukul sedikit untuk sapu pada doh)
Daun salad
Cara memasak:
1.Masukkan tepung dan bahan-bahan kering yang lain ke dalam satu mangkuk besar.
2.Tuangkan bahan basah sedikit demi sedikit .
3.Uli sebati dan masukkan marjerin
4.Uli hingga jadi doh, kalau lembik tambah tepung sikit-sikit.
5.Dah siap perapkan selama 40 minit sehingga doh mengembang .
6.Bila dah kembang, tumbuk-tumbukkan doh supaya angin keluar.
7.Uli lagi dan bentukkan bulat.
8.Perap doh lagi sehingga kembang semula.
9Bila dah kembang, sapukan doh dengan telur
10.Taburkan breadcrumb pada doh.
11.Panaskan minyak dengan api kecil dan goreng hingga masak
Untuk inti:
1.Panaskan butter, tumiskan bawang hingga layu.
2.Masukkan ayam dan lada hitam.
3.Bila ayam dah masak masukkan cendawan butang, capsicum
4.Masukkan susu segar dan keju.
5.Masukkan tepung jagung supaya pekat sedikit dan perasakan dengan garam.
6.Dah mendidih dan masak tutup api.
7.Ambil roti yang dah digoreng, potong tengahnya tapi jangan sampai putus.
8.Letakkan salad dan inti ayam tadi.
9.Letakkan sos cili dan mayonis.
Dah siap selamat mencuba.
Kredit: Hidayati Hana
(sumber resipi dr google)
INGIN MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
Scone Homemade Sedap Macam Di Cameron Highland. Ini Cara Buat Guna 3 Bahan Je
Cara Buat Blueberi Cheese Tart Bajet, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
Resipi Shepard Pie Terlajak Sedap.Cara Masak Step By Step Gerenti Jadi