Kuih Permata Zamrud merupakan sejenis kuih tradisional yang dihasilkan menggunakan tepung pulut yang diisi inti kelapa seakan Kuih Koci. Kuih ini memang sangat sedap dan mempunyai rasa lemak-lemak manis. Nak cuba buat untuk minum petang? Resipi perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan ni antara yang terbaik dan mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
BAHAN B (ADUNAN PUTIH): 2 cawan santan – empunya resipi guna Kara. Tambahkan sedikit air agar santan tidak terlalu pekat 1/2 cawan tepung beras – beli online disini 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini 2 sudu makan tepung gandum – beli online disini Garam Daun pandan
BAHAN INTI: 1 cawan kelapa muda parut Gula merah secukupnya – beli online disini Sedikit air Daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan A dan uli hingga sebati. Dohnya seakan doh buah melaka.
2. Untuk bahan B, satukan semua bahan dan tapis. Kemudian masukkan ke dalam kuali bersama daun pandan. Masak guna api perlahan hingga naik wap sahaja anggaran 5 minit.
Ads
3. Bagi membuat inti, cairkan gula merah dan air di dalam kuali bersama daun pandan. Kemudian masukkan kelapa. Gaul sebati hingga air kering. Sejukkan.
4. Sediakan acuan lompang dan sapu minyak.
5. Masukkan inti ke dalam doh. Kemudian bulatkan.
6. Masukkan doh ke dalam acuan lompang dan letak di tengah-tengah. Buat hingga habis adunan.
7. Tuang aduanan B ke dalam acuan.
Ads
8. Kukus Kuih Permata Zamrud selama 10 minit menggunakan api sederhana.
9. Bila masak, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Bila melihatkan topping atas kek yang penuh dengan buah-buahan, memang sangat menyelerakan.
Kena pula makan petang-petang dengan teh panas, sangat mengasyikkan. Nampak mewah namun tak susah membuat.
Ikut sahaja resipi perkongsian daripada saudari Keroroyz Royz ini.
FRUIT PASTRY CAKE
Sumber Azlita Aziz
BAHAN-BAHAN:
210 gm tepung naik sendiri – beli online di sini 150 gm gula kastor – beli online di sini 100 gm mentega (pure butter) 50 gm sour cream / yogurt asli 3 biji telur A 1 sudu teh esen vanila – beli online di sini 1 biji lemon/orange | parut kulitnya sahaja 1/2 sudu teh baking powder – beli online di sini 4-5 biji strawberry | hiris nipis Segenggam blueberry Buah peach dalam tin | dihiris (saya tak guna)
CARA-CARA:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sapukan mentega dan alas loyang 7 x 3 inc. 2. Tepung satukan dengan baking powder dan ayak. Cuci buah-buahan dan toskan.
3. Putar dengan mixer mentega, sour cream dan gula hingga putih dan gebu.
4. Masukkan telur satu persatu dan terus putar. Adunan akan jadi becah atau berbintil-bintil (itu normal). 5. Masukkan vanilla dan kulit lemon/orange dan terus putar.
6. Masukkan tepung dan kaup balik rata. Mix dengan kelajuan slow hingga adunan menjadi pekat lebih kurang 2,3 minit.
7. Tuang dalam loyang. Taburkan buah-buahan atas adunan tadi.
8. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 45 – 1 jam atau ikut ketuhar memasing hingga adunan masak sempurna dan permukaan atasnya golden brown. Masa bakar tu bergantung pada ketuhar. Kalau ketuhar kecil 45 minit dah cukup, cucuk lidi di tengah untuk pastikan kek telah dimasak sempurna. Saya naikkan suhu ke 180C dan bakar selama 6-7 minit untuk perangkan bahagian atas kek.
1. Goreng atau tumis sehingga layu dan naik bau. 2. Kisar bersama minyak tumisan (kisar kasar-kasar je atau nak tumbuk pun boleh, lagi sedap) 3. Masak sekali lagi hingga mendidih dan pecah minyak. Masukkan sedikit air asam jawa dan perasakan gula garam.
Kaki ayam Sup bunjut 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 1 inci halia Garam Daun sup
CARA-CARA:
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan masukkan kaki ayam, air, sup bunjut. 2. Masak hingga kaki ayam empuk dan perasakan garam. Taburkan daun sup.
Sedapnya Char Kuey Teow ni. Kalau dapat makan panas-panas memang puas hati. Kalau beli, sepinggan pun dah harga berapa ringgit. Letak extra udang atau kerang, lagi mahal. Jadi meh cuba masak sendiri guna resipi perkongsian saudari SuiSan Aliezsha. Bahan-bahan simple je tapi rasa sedap macam beli dekat kedai tau. Makan dengan cili jeruk memang padu.
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.