Dulu belajar buat bakso dari tukang masak (orang indon) dekat nursery..alhamdulillah,nie kali ke berapa pulah dah buat..hidangan nie nie cukup2 untuk seplastik bihun, dan sekilo mee..Makan panas-panas untuk hidangan berbuka nanti, memang padu.

Kuah Bakso

Bahan A

Bawang puteh 3 labu (kisar)
Halia sepanjang 1 jari(kisar)
Sup bunjut 3
(Tumis semua bahan A)

Bahan B

Lada hitam
(Tumbuk,masukkan dalam kuah)

Bahan C

Bebola dging brand Ramly..(saya potong dua,sebab nak bagi nampak banyak)
Dging(xnak letak xpa)
Keropeh ayam ( kaki, leher,kepak)
(Rebus semua bahan c)

Sambal Kicap

Cili merah
Bawang puteh 2 ulas
Bawang goreng
Kicap
Cuka 2 sudu
Gula dan garam
Tambah air sikit
(Semua kisar)

Cara-cara memasak

Rebus semua bahan C sehingga empuk. Sementara menunggu rebusan empuk, tumis semua bahan A sehingga kekuningan..kemudian masukkan bahan A yang ditumis kedalam air rebusan dan akhir sekali masukkan bahan B..Masukkan garam, gula sesedap rasa..😁😁😁

Credit : Awwabin Ismi