Nak tau macam mana nak buat laksam yang lembut dan tidak melekat pada tudung periuk atau loyang. Korang boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Bukan hanya cara buat laksam je, cara buat kuah yang lemak berkrim tu pun turut disertakan supaya korang boleh bangga dengan hasil laksam air tangan sendiri dalam mood raya PKP ni.
LAKSAM KUAH LEMAK BAHAN-BAHAN: BAHAN LAKSAM:
IKLAN
2 1/2 cawan tepung beras cap teratai 1/2 cawan tepung gandum 3 cawan air panas 2 cawan air sejuk 1/2 sudu teh garam 2 sudu makan minyak masak Tudung periuk atau pizza non stick pan BAHAN KUAH: 1 kg ikan kembung/selayang | rebus sekejap,kisar isi ikan hingga halus 1/2 kg santan pekat 10 ulas bawang merah | tumbuk halus 4 ulas bawang putih | tumbuk halus 1 inci halia | tumbuk halus 1 sudu makan lada hitam | tumbuk halus 2 keping asam gelugor Garam secukup rasa 1 sudu the gula | tambahan sahaja jika suka BAHAN HIRISAN: 1 batang timun | hiris halus memanjang Kacang panjang secukupnya | hiris halus 1 mangkuk tauge yang telah dibersihkan Kubis secukupnya | hiris halus Daun kesum secukupnya | hiris halus Bunga kantan | hiris halus BAHAN TAMBAHAN: Sambal Cili
IKLAN
CARA MEMASAK:
IKLAN
Bancuh semua bahan sebati. Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih.
Masukkan satu senduk atau dua senduk adunan ke dalam tudung periuk atau loyang bulat atau pizza non stick pan dan kukus hingga masak.
Bila permukaan menggelembung maknanya laksam dah masak, angkat dan sejukkan sebelum digulung.
Setelah gulung ketepikan.
Cara masak kuah: Campurkan bahan kisar halus dengan isi ikan yang telah dikisar tadi dalam periuk.
Reneh bersama asam gelugor dan kacau sekali sekala.
Tambahkan santan ke dalamnya bersama garam, lada hitam kisar dan gula jika suka. Jika terlalu pekat tambah sedikit air.
Bila sudah cukup rasa masam, masin dan lemaknya.
Selepas 2-3 minit, tutup api.
Hidangkan bersama, laksam yang telah dipotong, bersama hirisan sayur dan sambal cili
Nota: Bila dah tutup api pun kena selalu kacau hingga wap hilang
Sumber: Fauzi Karim
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Enaknya kalau dapat makan Chicken Chop. Walaupun homemade, tapi kalau kena dengan sos sedap, coleslaw yang berlemak, perghhh…Memang kecur liur dibuatnya. Bagi anda yang nak cuba buat menu ni dekat rumah, resipi perkongsian saudari Che Nim ni boleh dicuba. Mudah, sedap dan tak guna banyak sangat bahan. Memang berbaloi buat untuk makan satu keluarga.
CARA MEMASAK CHICKEN CHOP HOMEMADE YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN CHICKEN CHOP: Kepingan ayam tanpa tulang (ayam chicken chop) Tepung bestari secukupnya – beli online disini Serbuk roti secukupnya – beli online disini Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan ayam. Ayam tu boleh beli yang siap dipotong khas untuk Chicken Chop. 2. Salut ayam dengan tepung bestari kemudian perap selama beberapa jam.
3. Selepas beberapa jam diperap, salut pula ayam tadi dengan campuran tepung bestari dan serbuk roti berwarna oren hingga rata.
4. Panaskan minyak masak dengan banyak dan goreng kepingan ayam tadi hingga garing keemasan. Angkat dan toskan minyaknya. 5. Untuk sos, tumbuk bawang putih dan lada hitam. Tumis bahan tumbuk bersama mentega. 6. Bila sudah naik bau, masukkan sos prego. Tumis sampai mendidih. 7. Tambahkan sedikit air untuk dapatkan kepekatan sos yang anda suka. 8. Akhir sekali masukkan kicap manis dan cukup rasa. Biar mendidih sekali lagi dan tutup api. 9. Untuk menyediakan coleslaw, parut kubis dan lobak merah halus-halus.
10. Tambahkan mayones denagn secukupnya. Gaul rata.
11. Hidangkan bersama Chicken Chop, kentang goreng dan juga sos.
Kuih pau merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan yis, diuli dan dibentuk bulat serta mempunyai inti di dalam.
Pelbagai jenis yang ada seperti daging, isi ayam, coklat, mentega kacang, kacang merah dan banyak lagi.
Namun untuk mendapatkan bentuk pau yang gebu dan tekstur yang lembut, ada petua yang boleh diikut. Sebenarnya, kuantiti air bergantung pada jenis tepung yang digunakan.
Petua dan tip cara buat kuih pau yang dikongsi Zainoor Aliza Ali ini, diharap dapat membantu mereka di luar sana untuk menghasilkan kejadian pau yang terbaik.
3 ½ cawan tepung gandum (guna tepung cap bunga ros) 2 sudu kecil yis 1 sudu kecil baking powder 2 sudu besar gula 2 sudu besar susu pekat ½ sudu kecil garam 4 sudu besar minyak masak 1 cawan air
RESIPI PAU 3
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum 2 peket yis 3 sudu besar gula 3 ++ cawan air (lebih kurang 770ml) 6 sudu besar minyak masak 6 sudu besar susu tepung
RESIPI PAU 4
BAHAN-BAHAN:
1 peket yis (11gm) 1 cawan air 2 sudu besar gula 4 cawan tepung gandum 2 sudu besar susu pekat 2 sudu besar marjerin 1 sudu teh garam 2 sudu besar minyak masak
RESIPI PAU 5
BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar yis (1 peket 11gm)* 2 sudu besar gula* 2 sudu besar susu tepung* ½ cawan air suam* (* bahan bancuhan) 500gm tepung pau 2 sudu besar minyak masak 1 sudu besar shortening 1 sudu besar baking powder 1 cawan air
1. Uli doh sehingga tidak melekat di tangan (20 minit). Rehatkan doh dan tutup rapat selama 45 minit -1 jam. Biarkan adunan kembang. 2. Bila doh dah kembang, ambil sikit adunan dan bentukkan bebola kecil. 3. Kemudian tekan dan ratakan sedikit di bahagian tengah (canai pun boleh tapi jangan nipis sangat) dan masukkan inti. 4. Setelah itu tutup dan letakkan di atas potongan kecil kertas atau daun pisang. 5. Dah boleh susun dalam bekas kukusan. Biarkan sekejap. Bila air dah mendidih, kukuskan pau selama 7 minit. Balut penutup kukusan dengan kain bagi mengelak wap jatuh ke atas pau. 6. Selepas 7 minit buka penutup pau dan kukus tanpa penutup dalam 2 -3 minit dan tutup api. Rehatkan sekejap pau dalam kukusan sebelum dikeluarkan. 7. Untuk mengelakkan pau mengecut, jangan kukus lama sangat.
1 labu bawang besar | dicincang 1 cawan daging cincang 4 biji kentang | dipotong dadu ½ sudu kecil serbuk lada hitam 2 sudu besar serbuk rempah kari Garam
Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan rempah kari. Kacau dan masukkan daging. Biarkan sekejap. Masukkan kentang dan sedikit air. Bila kentang dah empuk, masukkan lada hitam dan garam.
INTI AYAM: (untuk 1kg tepung)
6 ketul ayam | diambil isi & dipotong kecil 10 biji kentang | dikupas kulit & dipotong dadu 2 labu bawang besar | dicincang halus 4 sudu besar cili kering kisar 6 sudu besar rempah kari ayam 1 kiub ayam Garam
1. Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing. 2. Masukkan rempah kari dan daun kari. Masukkan ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan kiub ayam, masak hingga sedikit kering. Perasakan garam.
INTI COKLAT: (untuk 500gm tepung)
1 cawan serbuk koko 1 cawan gula 1 cawan susu segar 1 cawan minyak masak 2 sudu besar tepung jagung
1. Bancuh kesemua bahan. Basak dengan api kecil. Sentiasa kacau hingga jadi pekat, ketulan lembut dan terbit minyak (macam kejadian kole kacang). 2. Angkat dan biarkan sejuk. Sejatkan minyak sebelum diisi inti ke dalam doh.
NOTA:
1. Lepas doh dah kembang (2x ganda) tak boleh dibiarkan terlalu lama. Doh akan bertambah kembang dan bila dikukus, kuih akan mengecut. 2. Masa isikan inti, tarik ke bahagian bawah untuk tutupkan kuih (buat bunjut). Bahagian bawah akan jadi tebal sedikit. Jadi kena cubit keluarkan sedikit doh di bahagian bawah supaya doh masak sekata. 3. Masa mengukus, penutup kukusan kena balut dengan kain untuk elak air menitis pada kuih. 4. Lepas 7 minit kuih dikukus, buka tutup kukusan dan kukus 2-3 minit tanpa penutup kukusan. 5. Ada beberapa sebab pau mengecut bila dah masak: i) Doh terlebih kembang (overproofing). ii) Kukusan kena balut penutupnya. Kalau kukusan buluh tak perlu balut. iii) Terlebih masa mengukus. iv) Lepas masak, terus buka keseluruhan penutup kukusan. Sebenarnya kena buka sikit-sikit dulu. v) Api dapur tak boleh terlalu besar.
Kalau dah tak tahu nak masak apa, lauk Ayam Kicap sering menjadi pilihan orang ramai sebagai lauk untuk dimakan bersama nasi panas. Resipi Ayam Kicap Kering ni memang sedap dimakan walaupun hanya satu lauk tu sahaja yang ada.Kalau tak percaya, boleh cuba dulu resipi Ayam Kicap Kering ni nanti.Gerenti tak menyesal.
AYAM KICAP KERING
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah ros
1 inci halia
3 hingga 4 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
Cara Penyediaan
Potong kasar cili merah, cili hijau, bawang putih, bawang merah, halia dan tumiskan sehingga naik aroma.
Ayam dipotong kecil-kecil supaya cepat masak dan tumiskan.
Bila ayam tampak kuning dan sedikit masak, capai kicap lemak manisdan curahkan atas ayam. Agak-agak sahajalah. Kalau tak suka makan manis, guna kicap lemak masin. Saya gunakan api besar. Sentiasa gaul ayam.
Capai pula sos cili dan sos tomato, masukkan. Selain memberi rasa, sos-sos ini juga membantu pekatkan kicap.
Godek sampai ayam diyakini masak. Kalau tak masin, tambah garam. Ayam ini kita nak dia pekat dan kalau boleh sampai kering. Kuah dia semua nanti lekat pada ayam. Boleh juga letakkan bawang Holland.
Bila dah kering, letaklah apa-apa bahan hiasan. Siap dan boleh dihidang.