Biskut Suji Kristalni antara biskut raya lama yang menjadi kegemaran ramai dan wajib ada bila tibanya lebaran. Rasanya yang lemak-lemak bersusu dan cair dimulut bila dimakan membuatkan ramai yang menggemari rasanya. Warnanya juga cantik. Maka tidak hairanlah kanak-kanak pun tertarik untuk mencubanya. Saudari Nor Haslina Md Nor ada kongsikan resipi Biskut Suji Kristal yang selalu beliau guna. Memang terbaik resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
1.Ayakkan tepung red rose bersama tepung jagung. Ketepikan.
2.Satukan serbuk badam, gula aising dan garam. Gaul sebati.
3.Kemudian masukkan minyak sapi. Gaul lagi hingga sebati dengan menggunakan senduk sahaja.
Ads
4.Kemudian masukkan tepung-tepung yang telah diayak tadi. Uli sehingga sebati. Jika masih lembik, tambah tepung red rose sikit demi sedikit sampai jadi doh yang boleh dibentuk.
5.Bahagikan doh kepada 3 warna. Kemudian bulat-bulatkan sebesar 7@8 gm. Jangan terlalu besar saiznya.
6.Susun biskut dalam dulang dan bakar pada suhu 170C @ ikut suhu ketuhar masing-masing. Ketuhar harus dipanaskan terlebih dahulu dan bakar guna apu atas bawah.
7.Bakar biskut selama 15-20 minit atau sehingga masak.
8.Bila biskut sudah suam, boleh gaul dengan gula kastor dan masukkan ke dalam papercup.
9.Bila biskut sudah betul-betul sejuk, barulah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
10.Satu adunan ini boleh dapat dalam anggaran 100++ biji Biskut Suji Kristal.
Seperti yang dijanjikan chewah, haja nak share resipi cookies yang super duper sedap ni. Nak tahu sedap ke tak korang WAJIB la try.Bahan simple, mudah, Cara buat kalau takde mixer pun takpe. Kita kacau guna senduk kayu je.
BAHAN A
250 gm butter (jenama lurpak)
120-130 gm brown sugar
1 biji kuning telur
2 sudu teh susu segar full cream jenama Dutch lady
1 sudu teh Essen vanilla (imported Essen vanilla lebih wangi)
BAHAN B
300 gm tepung diayak dulu ( haja guna self raising flour) Nak guna tepung gandum pun boleh tapi kena tambah baking powder (serbuk penaik)
BAHAN C
200 gm CHOC CHIP
Cara memasak:
1. Pukul butter yang dah agak lembik( biarkan sekejap suhu bilik) . Pukul butter bersama brown sugar. Kacau adunan sehingga sebati, nampak creamy dan, bertukar warna sedikit. 2. Masukkan telur kuning, esen vanilla dan susu (BAHAN A) Pukul sehingga tiada lagi ketulan gula (sikit2 tu kira halal la). 3. Campurkan BAHAN B (tepung ) ke dalam aduanan tadi. Gaul sehingga sebati. Biar adunan jadi MESRA. 4. Last sekali boleh masukkan semua choc chip. Yumeeeh! Gaul biar sebati semuanya. Senangkan? Ok bab bakar kena kenali oven dulu. Oven jenis built in (my oven) 150 , 30 Minit (ni memang ranggup la) ranggup ye bukan hangit🤣 Kalau oven yang lebih kecil boleh cuba dulu 140 darjah, 30 Minit .Make sure PANASKAN OVEN dulu sebelum Bakar cookies. Katakan nak guna piping beg pun boleh. Rujuk gambar piping beg kat bawah) Lepas tu boleh terus piping atas Loyang. Siap!!! Tunggu sejuk sikit dah boleh makan. Makan ni confirm tak makan sesikit. Nak buat cookies Raya pun boleh.
Kek Gulung memang enak dan mempunyai rupa yang menarik. Malah untuk menyediakannya juga tidaklah sukar seperti yang dibayangkan. Bagi anda yang gemar membuat kek, bolehlah cuba aneka resipi kek gulung ni. Pasti puas hati.
1. KEK GULUNG SUPER LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
4 biji kuning telur
1 biji telur
60gm gula pasir
30gm tepung gandum
75gm mentega – dicairkan
BAHAN INTI:
Jem nanas, strawberi atau buttercream
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 190-200C. Oles loyang bersaiz 20x20cm atau 22x22cm dengan marjerin kemudian alaskan dengan baking paper. Sapu lagi marjerin di keseluruhan kertas. Ketepikan. 2. Pukul telur dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan tepung gandum. Kaup balikkan menggunakan spatula. 3. Masukkan mentega. Adun lagi hingga sebati. 4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas. Bakar dalam ketuhar selama 15 minit ( 8 minit menggunakan api atas & 7 minit menggunakan api bawah) hingga kek masak. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing. Jangan terlebih masak kerana kek akan kering dan mudah patah apabila digulung. Angkat kek dan keluarkan dari loyang. 5. Biar kek sejuk barulah disapukan inti yang bersesuaian. Gulung dengan padat. Kemudian bolehlah dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Sukmawati_rs
2. KEK GULUNG KEJU
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur segar
90gm gula kastor
1 sudu makan ovalette
70gm tepung gandum
10gm tepung jagung
10gm susu tepung
1 sudu teh esen vanilla
125gm mentega – dicairkan & disejukkan
Pewarna ungu secukupnya
BAHAN INTI:
Buttercream secukupnya
Keju Cheddar secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Oles loyang bersaiz 30×30 dengan menggunakan marjerin. Letak baking paper dan oles sekali lagi menggunakan marjerin. Ketepikan. 2. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Kemudian campurkan dengan semua bahan lain kecuali mentega cair. Pukul guna kelajuan tinggi hingga kembang dan adunan menjadi kental. 3. Tambahkan mentega cair. Kaup balikkan menggunakan spatula hingga sebati. 4. Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan permukaannya. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 200C hingga masak, permukaan berkulit kecoklatan dan terasa kering bila disentuh. 5. Keluarkan kek dari loyang dan sejukkan. Sapukan buttercream dan gulung dengan sempurna. Sapukan lagi krim dan parut keju dengan secukupnya hingga rata. 6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit: @ rickeindriani_ordinarykitchen ( sumber) & dicuba oleh @icha.irawan
3. BOLU GULUNG
BAHAN- BAHAN:
4 biji telur
60gm gula kastor
1 sudu teh ovalette
48gm tepung gandum
8gm susu tepung
1 sudu teh esen vanilla
80gm mentega – dicairkan
Sedikit pewarna biru
CARA MEMASAK: 1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Ayak. 2. Dalam bekas bersesuaian, campur semua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang dan kental. 3. Tambahkan mentega cair dan kaup balikkan menggunakan spatula hingga rata. 4. Asingkan sedikit adunan asal dan campurkan pewarna biru dalam adunan adunan asal. 5. Ambil loyang bersaiz 20×20 yang telah dioles dengan marjerin dan baking paper. Tuang adunan warna putih dan bentukkan bulat. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 minit. Keluarkan. 6. Tuang adunan biru diatasnya. Ratakan dan hentak perlahan-lahan supaya tiada gelembung udara. 7. Bakar kek sekali lagi pada suhu 170C selama 15 minit. 8. Angkat dan gulung kek ( tanpa sapu buttercream). Biarkan hingga sejuk. Boleh juga simpan dalam peti sejuk selama 10 minit) 9. Setelah sejuk, buka gulungan kek dan sapukan buttercream. Gulung sekali lagi dan simpan dalam peti sejuk selama 15 minit. 10. Boleh dipoting dan sedia untuk dinikmati.
Kredit: @tintinrayner ( sumber) & dicuba oleh @aniktriwina
4. BASIC JAPANESE ROLL CAKE
BAHAN A ( UNTUK MEMBUAT CORAK):
2 biji putih telur
20gm gula
20gm tepung jagung
20gm tepung gandum
BAHAN B:
6 biji kuning telur
60gm gula
65ml minyak
100ml susu cair
125gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanilla
BAHAN C:
4 biji putih telur
40gm gula
25gm tepung jagung
INTI:
Jem strawberi atau apa-apa inti yang menjadi kegemaran.
CARA MEMASAK: 1. BAHAN A (Corak): Pukul putih telur hingga kembang lalu masukkan gula pasir. Pukul lagi hingga sebati. 2. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Adun sebati. Tambahkan pewarna ikut corak yang anda nak hasilkan. 3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan lukiskan corak yang diingini diatas loyang yang telah dialas dengan baking paper bersaiz 35 x 25cm. Bakar guna api bawah menggunakan suhu 180C selama 4 minit. Angkat. 4. BAHAN B: Pukul kuning telur dan gula sampai putih dan kental lalu masukkan minyak dan susu cair sedikit demi sedikit. Pukul guna lajuan rendah dan masukkan tepung gandum. Adun rata 5. BAHAN C: Pukul putih telur hingga mengembang lalu masukkan gula sedikit demi sedikit. 6. Masukkan tepung jagung. Pukul hingga sebati. 7. Masukkan adunan bahan B ke dalam bahan C. Adun rata. 8. Tuang adunan perlahan-lahan ke dalam loyang yang mengangungi corak yang telah dibakar tadi. Ketuk loyang agar udara keluar. 9. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 20 minit. 10. Isikan inti, gulung pelahan-lahan dan padatkan. Sedia untuk dinikmati. Kredit: Fatmah Bahalwan
5. CHOCOLATE SWISS ROLLS
BAHAN A:
6 biji kuning telur
60gm minyak goreng
1 sudu teh esen vanilla
60ml susu cair
120gm tepung gandum
1 1/2 sudu makan serbuk koko
BAHAN B:
1 sudu teh jus lemon atau cuka
120gm gula pasir
6 biji putih telur
CARA MEMASAK: 1. Satukan bahan-bahan A dan adun sebati sehingga tidak berketul. 2. Seterusnya untuk bahan B, pukul putih telur dan jus lemon hingga berbuih. Kemudian masukkan gula. Pukul hingga kembang dan kental. 3. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam adunan bahan A. Kaup balikkan perlahan-lahan hingga sebati. 4. Ambil loyang dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan dan hentakkan sedikit bagi membuang gelembung udara. 5. Bakar kek dalam ketuhar pada suhu 120C selama 20 minit. Kemudian naikkan suhu 150C dan bakar selama 8 minit. Masa mungkin berubah bergantung pada saiz dan jenis ketuhar. Pastikan juga sebelum dimasukkan, ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu. 6. Keluarkan kek dari ketuhar dan biarkan sebentar di dalam loyang sebelum dikeluarkan. 7. Bila kek telah sejuk, barulah disapu buttercream dan digulung menggunakan baking paper. Biarkan kek selama 20 minit supaya gulungannya melekat sempurna.
Kredit: michael lim (sumber) & dicuba oleh Jessica Putri
Betapa indahnya kalau petang-petang dapat makan sepotong kek bersama secawan kopi. Apatah lagi kalau kek keju kan? Kali ni RASA nak kongsikan resipi Oreo Cheesecake yang senang nak dibuat dan rasanya oulak sangat sedap. Resipi ini dikongsikan oleh Hidayati Hana di facebook RASA Share Resepi.
CARA MEMBUAT
1. Putar cream cheese dengan gula kastor sehingga sebati dan lembut.
2. Masukkan telur dan yogurt
3. Masukkan krim oreo yang diketepikan tadi.
4. Masukkn esen vanila dan garam. Gaul sebati semuanya.
5. Patah-patahkan Oreo atau tumbuk separuh hancur.
6. Masukkan Oreo dalam adunan tadi.
7. Sediakan loyang yang dilapik dengan baking paper.
8. Tuangkan adunan dan letakkan Oreo di atasnya
9. Panaskan oven pada suhu 160 darjah selsius dan bakar selama 40 minit api atas bawah. Suhu oven bergantung pada oven masing-masing)
10. Selepas siap, sejukkan dahulu baru keluarkan dari loyang.