Biskut Suji Kristalni antara biskut raya lama yang menjadi kegemaran ramai dan wajib ada bila tibanya lebaran. Rasanya yang lemak-lemak bersusu dan cair dimulut bila dimakan membuatkan ramai yang menggemari rasanya. Warnanya juga cantik. Maka tidak hairanlah kanak-kanak pun tertarik untuk mencubanya. Saudari Nor Haslina Md Nor ada kongsikan resipi Biskut Suji Kristal yang selalu beliau guna. Memang terbaik resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
1.Ayakkan tepung red rose bersama tepung jagung. Ketepikan.
2.Satukan serbuk badam, gula aising dan garam. Gaul sebati.
3.Kemudian masukkan minyak sapi. Gaul lagi hingga sebati dengan menggunakan senduk sahaja.
Ads
4.Kemudian masukkan tepung-tepung yang telah diayak tadi. Uli sehingga sebati. Jika masih lembik, tambah tepung red rose sikit demi sedikit sampai jadi doh yang boleh dibentuk.
5.Bahagikan doh kepada 3 warna. Kemudian bulat-bulatkan sebesar 7@8 gm. Jangan terlalu besar saiznya.
6.Susun biskut dalam dulang dan bakar pada suhu 170C @ ikut suhu ketuhar masing-masing. Ketuhar harus dipanaskan terlebih dahulu dan bakar guna apu atas bawah.
7.Bakar biskut selama 15-20 minit atau sehingga masak.
8.Bila biskut sudah suam, boleh gaul dengan gula kastor dan masukkan ke dalam papercup.
9.Bila biskut sudah betul-betul sejuk, barulah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
10.Satu adunan ini boleh dapat dalam anggaran 100++ biji Biskut Suji Kristal.
Tak lama lagi bulan puasa bakal menjelang. Maka pastinya anda tercari-cari resipi biksut yang boleh dibuat sempena raya nanti. Bagi penggemar tat, selain nanas, bluberi dan sebagainya, cuba lah letak inti coklat. Uihh..padu kemain. Anda pasti suka.
TART MELTING CADBURY
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega atau margerin
4 sudu makan susu pekat
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung kastard
3 1/2 cawan tepung gandum (letak tepung sedikit demi sedikit dan uli sebati. Pastikan doh tidak keras sangat nanti tart akan mudah pecah. )
1 biji kuning telur
BAHAN INTI:
Coklat cadbury bar
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, susu pekat, minyak sapi hingga sebati. Kemudian masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati dan pastikan doh tidak terlalu keras.
2. Masukkan doh dalam acuan dan terapkan atas dulang pembakar.
3. Letak kepingan coklat dan terapkan doh sekali lagi diatasnya. Kemaskan bahagian kiri dan kanan supaya bertangkup.
4. Selain itu, anda boleh juga lipat adunan dan kemaskan.
5. Sapu bancuhan kuning telur dan bakar dalam ketuhar pada suhu 170C selama 20 minit menggunakan api atas bawah.
Biskut Red Velvet Crunchy atau Red Velvet Crunchy Cookies ni adalah salah satu resipi biskut raya yang wajib anda cuba. Jika anda masih tercari-cari, resipi yang satu ni semestinya tidak rugi anda buat. Sangat sedap dan menjadi kegemaran ramai. Berbaloi sangat. Anak-anak suka, orang dewasa pun makan banyak kalau ada biskut ni. Saudari Rozmaliza Omarada kongsikan resipinya. Jom cuba!
1. Satukan semua bahan kecuali tepung, minyak dan susu cair. 2. Mixer bahan tadi sampai jadi putih gebu. 3. Kemudian, baru tuang susu cair dan minyak. Mixer hingga sebati, kemudian baru tuang tepung.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...