Buat yang menyukai makanan manis, pasti tidak menolak andai dihidang kek sarang semut atau kek gula hangus . Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal menjadikan ia tidak jemu dimakan. Sekali cuba pasti nak lagi.  Bukan hanya boleh dihidang buat keluarga malah boleh dibawa untuk juadah pemanis mulut bagi acara potluck dan sebagainya. RASA kongsikan resipi buat yang ingin mencubanya.

BAHAN GULA HANGUS:

  • 2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air panas
  • 1/2 cawan mentega

BAHAN KEK:

  • 2 cawan tepung gandum | ayak
  • 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat | ayak bersama tepung
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 5 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla

CARA MEMASAK:

1. Hanguskan gula guna api sederhana perlahan. Setelah gula kelihatan perang, masukkan air panas. Apabila gula dah larut, padamkan api dan masukkan mentega. Biarkan sejuk.

2. Kisar telur selama 10 minit.

IKLAN

3. Dalam bekas berlainan, satukan tepung dan soda bikarbonat. Masukkan telur yang telah dikisar, esen vanila dan susu pekat manis. Kacau sebati.

4. Kemudian masukkan air gula hangus yang telah benar-benar sejuk. Kacau sebati.

5. Griskan loyang dan lapik ‘baking paper’. Tuang adunan.

IKLAN

6. Panaskan ketuhar pada suhu 180C menggunakan api bawah sahaja. Bakar kek selama 1 jam. Kemudian bakar lagi selama 10 minit menggunakan api atas sahaja.

7. Kek ini juga boleh dikukus selama 1 jam atau sehingga masak.

Kredit gambar & resipi: Masturah Anuar via MAHN

IKLAN

Ada yang nak menukar BLENDER baru tak? klik sini untuk tatapan semua .

Red Velvet Oreo Cheesecake Menggoda Selera, Resipi Sedap Nih

Whipping Cream Homemade Segar, Guna Empat Bahan & Ais Aje.

Cara Buat Kek Marble Mudah & Sedap