Bagi penggemar durian yang dah tak tahu nak buat apa dengan stok durian yang kat rumah tu, meh pakat buat dua ‘dessert’ berasaskan durian ni. Resipi ni sumbangan dari Eksekutif Chef Suhaifi Idris, Pastry Chef Norazli Amat Hamam dan Chief Baker Zaid Alwi dari Lanjut Beach & Golf Resort, Kuala Rompin Pahang

2 resepi yang patut anda cuba ni ialah Kek Keju Durian dan Puff Krim Durian. Nak buat masa cuti Hari Raya Haji ni dan Hari Kemerdekaan ni pun okay gak.

KEK KEJU DURIAN

BAHAN-BAHAN :

  • 250 gm krim keju
  • 175 gm gula kaster
  • 3 biji kuning telur
  • 200 gm krim putar
  • 40 gm gelatin
  • 100gm isi durian

Bahan lapisan bawah :

  • 200gm biskut Orea hancurd
  • 120gm mentega dicairkan

CARA MEMASAK :
1. Satukan biskut bersama mentega yang dicairkan, gaul rata dan terap dalam acuan kek bersaiz 25 sm.
2. Pukul krim keju bersama gula hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur dan pukul rata dan masukkan pula krim putar dan kemudian gelatin.
4. Akhir sekali masukkan isi buah durian, gaul rata.
5. Tuang dalam acuan dan simpan di dalam peti ais semalaman

KRIM PUFF DURIAN

BAHAN-BAHAN :

Bahan doh :

  • 500 ml air
  • 150 gm mentega
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 350 gm tepung gandum | diayak
  • 7 biji telur

Bahan krim durian :

  • 500 gm krim putar
  • 5 titik pewarna kuning
  • 200 gm isi durian

CARA MEMASAK :

1. Panaskan air,masukkan garam dan mentega. Masak hingga mendidih dan mentega cair
2. Masukkan tepung gaul rata hingga menjadi doh.
3. Pukul guna mesin sehingga suam kemudian masukkan telor sebiji demi sebiji hingga doh licin.
4.Guna piping beg bentukkan di atas dulang pembakar
5. Bakar pada suhu 180°c selama 20 minit. Siap dan ketepikan

Cara masak krim durian:
6. Pukul semua bahan sehingga rata, guna piping bag dan isikan dalam puff tadi.
7. Puff sedia untuk dihidang

Kalau nak makan dah siap terhidang , dua pencuci mulut ini boleh didapati:

Kafe Strada and Anjung Braserrie, Lanjut Beach & Golf Resort, 12 .00 tengahari hingga 10 malam setiap hari.

Komen anda