Siapa peminat kek butter? Kalau korang pernah rasa kek dulu-dulu, kek butter atau kek marjerin, teksturnya lebih kurang. Cuma kek ni lebih lembut.Lembutnya memang tak cukup sepotong. Hidang untuk minum petang pun sedap.

 

Butter Cheese Cake

Bahan-bahan:

5 biji telur
1 sudu besar ovalate
1 cawan gula
3 sudu besar susu tepung
2 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung self rising
125g cream cheese suhu bilik pastikan cheese betul-betul lembut
masuk dalam mangkuk

Cara membuat:

IKLAN

1.Masukkan semua bahan-bahan tadi dalam mangkuk.

2.Kemudian adun guna volume slow dulu dah sebati naik kan medium lepas dah agak gebu masuk 1/4 cawan air masak atau susu segar sikit-sikit sampai habis.

3.Adun dengan kelajuan tinggi sampai gebu.

IKLAN

4.Masukkan butter yang dah dicairkan sukat 1/2 cawan,kacau laju-laju.

5.Siap adunan. 

6.Masuk dalam loyang 8” alas baking paper di bawah.Bakar pada suhu 160-170 masa 40-45minit.

IKLAN

Kredit: Azlina Ina Fans

Terliur Nak Makan Mee Kari? Boleh Cuba Resipi Mee Kari Netup!

Fuh, Sedap Tak Terkata Resipi Kambing Paratal Olahan Bersantan!

Sambal Balado Resipi Asli Dari Indonesia Boleh Tahan Dua Minggu!