Membuat mi sendiri prosesnya sangat mudah. Walaupun ada mi yang segera, kadangkala terasa juga kemalasan untuk membuatnya, kalau disimpan lama mi tak tahan lama dan bahan yang digunakan mesti tidak berkhasiat kerana ada bahan pengawet.

Resipi Mi Bayam ni memang sedap kalau di makan bersama sup atau boleh jer buat me goreng. Selain kesedapannya mi bayam ni juga sangat berkhasiat sebabnya bahan yang digunakan sudah tentu halal dan kandungan tak sama beli di kedai. Mi unik dan menarik dicuba!

Buat sendiri mi bayam gerenti bersih dan sihat. Sesuai untuk anak-anak yang kurang gemar makan sayur.

 

Mi Bayam Homemade! Bebas Bahan Pengawet Dan Tahan Lama.

RESIPI MI BAYAM

BAHAN-BAHAN

  • 1kg tepung gandum
  • 20gm garam
  • 1 biji telur
  • 420ml air sayur bayam
  • Minyak masak

 

CARA MENYEDIAKANNYA:

1. Tepung gandum diayak. Masukkan dalam mangkuk adunan.

2. Di bekas yang lain campurkan air sayur bayam, garam dan telur. Kacau sebati.

Mi Bayam Homemade! Bebas Bahan Pengawet Dan Tahan Lama.

 

IKLAN

3. Selepas itu masukkan air bancuhan sayuran dalam tepung. Sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.

Mi Bayam Homemade! Bebas Bahan Pengawet Dan Tahan Lama.

 

4. Masukkan dalam mesin khas untuk leperkan nipis dan licin.

Mi Bayam Homemade! Bebas Bahan Pengawet Dan Tahan Lama.

 

5. Masukkan pula ke dalam mesin mi.

IKLAN

Mi Bayam Homemade! Bebas Bahan Pengawet Dan Tahan Lama.

 

6. Didihkan air dalam kuali. Boleh masukkan mi bila air mendidih.

7. Bila mi mula timbul, angkat dan toskan.

Mi Bayam Homemade! Bebas Bahan Pengawet Dan Tahan Lama.

 

8. Gaul mi dengan minyak masak supaya tidak melekat.

IKLAN

Mi Bayam Homemade! Bebas Bahan Pengawet Dan Tahan Lama.

INFO:

  1. Kisar bayam dan tapiskan untuk dapatkan air bayam.
  2. Kalau tidak ada mesin me boleh buat cara manual. Canai ikut ketebalan yang diingini dan potong guna pisau.
  3. Simpan mi yang sudah siap dalam peti sejuk (bahagian bawah) dalam bekas kedap udara.

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Niyah Abd Karim

 

ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:

Bihun Goreng Rahsia Arwah Bonda Masak Mesti Ikhlas

Rasa Yang Umphh! Mi Hailam Sedap Setanding Macam Dekat Kedai

Masak Mi Ban Mian Ala Ramen Siap Dalam 15 Minit

Stir Fry Spiral Pasta Padat & Penuh Kasih Sayang

http://www.rasa.my/suka-makan-maggi-goreng-mamak-cuba-resipi-maggi-goreng-kari-cili-api-ni-pula-lagi-padu-beb-2/

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI