Geng penggemar kuih talam tentu menyukai resipi kali ini. Rasanya ternyata sedap, kenyal pula tu. Resipi kuih talam pandan ini memang mudah, cepat siap dan gerenti menjadi!

Resipi kuih talam pandan confirm menjadi kali ini dikongsi oleh Lia Yob Ibrahim. Menariknya, resipi ini diturunkan daripada mak bondanya, Ku Zainab Abd Talib. Seloroh Lia, orang yang sakit gusi pun boleh menikmatinya. Jom kita buat.

BAHAN-BAHAN:

(Lapisan Bawah)

8 helai daun pandan

3 cawan air

1 kotak kecil santan Kara (guna santan kelapa pun boleh) – Boleh beli online di sini

1 cawan gula pasir

1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini

½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini

Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi

CARA MEMASAK:

Kisar daun pandan dengan air. 

Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi

Kemudian, tapis dan ambil airnya sahaja. Secawan air pandan bikin aroma menawan.

Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi

Isi tepung penuh secawan. Cawan inilah guna sukatan untuk semua bahan.

IKLAN

Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi

Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan kacau.

Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi

Godak semua bahan sehingga semuanya sebati. Sehingga tiada tepung yang berketul-ketul.

Selepas kesemua bahan tersebut larut, tapiskan ke dalam bekas lain untuk buang saki baki tepung yang berketul atau jika ada bendasing dalam adunan.

Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi

Sediakan loyang 10×10 inci. Lapikkan dengan plastik. Sekiranya tak mahu lapik dengan plastik, bolehlah sapu permukaan loyang dengan minyak dahulu.

Panaskan pengukus yang telah berisi air.  

Tuang adunan pandan ke dalam loyang. Kukus di dalam pengukus yang telah pun sedia mendidih airnya selama 20 minit. Api jangan terlalu besar, jangan terlalu kecil. Sederhana sudah memadai.

BAHAN-BAHAN:

IKLAN

(Lapisan Atas)

½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini

1 ½ cawan tepung gandum

1 kotak kecil santan – Boleh beli online di sini

1 sudu kecil  garam atau secukup rasa

3 cawan air

CARA MEMASAK:

Masukkan kesemua bahan, kacau dan tapis siap-siap.

Apabila adunan lapisan bawah telah cukup 20 minit, terus masukkan ke dalam loyang. Tak perlu turunkan kukusan, terus tuang sahaja. Berhati-hati ye.

Kukus lagi selama 20 minit.

IKLAN

Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi

Selesai cukup tempoh 20 minit, buka penutup pengukus. Jika ada air di dalam loyang, mengiringkan supaya senang air itu diceduk dan dibuang.

Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi

Dah siap. Tunggu kuih sedikit sejuk, barulah dipotong.

Adunan ni jadi lembut dan kenyal-kenyal saja. Sedap sangat. Selamat mencuba!

Kredit: Lia Yob Ibrahim

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Resipi Biskut Kelapa Legend Guna Sukatan Cawan

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

Abang Ni Kongsi Tip Mudah Masak Sup Siam & Sambal Kicap Padu

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI