Inilah hidangan ringkas tetapi kesedapannya boleh membuatkan kita makan bertambah-tambah. Bagi yang suka pedas boleh letak cili lebih dan kalau mahu simpan lama, ubi kentang boleh digoreng goreng. Memang layan habis! Tak ada lauk lain pun tak apa.

 

BERLADO KENTANG BILIS

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 100gm ikan bilis | digoreng garing
  • 3 biji ubi kentang | dipotong baji dan digoreng
  • 100gm cili merah | dikisar
  • 50gm cili padi merah | dikisar
  • 1 biji bawang besar | dikisar
  • 1 helai limau purut | dikisar
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 sudu makan minyak masak

CARA MEMASAK:

  1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.
  2.  Masukkan garam. Kacau rata.
  3.  Kemudian masukkan ikan bilis dan kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
  4.  Sedia untuk dihidangkan.

 

ANDA JUGA MUNGKIN NAK CUBA MENU LAIN:

Koleksi Resipi Casserole Enak & Mudah Air Tangan Chef Khairi

 

Rahsia Ayam Tandoori Lembut & Sedap. Homemade Tapi Rasa Macam Yang Jual Dekat Kedai.

 

Resipi Ikan Cencaru Bakar Asli Indonesia. Mudah & Memang Sedap!