Sedapnya Agar Agar Kelapa Muda. Bahan yang digunakan untuk menghasilkan manisan ini tidak banyak tapi bila buat, nah dapat satu loyang. Rasa pun sangat enak lebih-lebih lagi jika dimakan sejuk. Nak cuba? Saudari Jes Thamada kongsikan resipinya. Sangat ringkas. Anda pasti sukakan rasanya. Selamat mencuba!
RESIPI AGAR AGAR KELAPA MUDA MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN: 1 pek serbuk agar agar (10g) – beli online disini 1 biji air kelapa muda 2 biji isi kelapa (untuk isi, guna 2 biji kelapa sebab satu biji tak cukup isinya untuk satu loyang) 1 liter air (termasuk air kelapa tadi) 1/2 cawan gula – beli online disini 1-2 helai daun pandan
Ads
CARA MEMASAK: 1.Sediakan periuk dan masukkan air, gula, daun pandan dan serbuk agar agar. Kacau sehingga air menggelegak dan semua bahan larut sepenuhnya. 2. Masukkan air kelapa dan kacau lagi seketika. Tutup api. 3. Tuang adunan agar-agar ke dalam loyang saiz 22 cm. 4. Akhir sekali masukkan isi kelapa. Biarkan agar agar sejuk dulu barulah dimasukkan ke dalam peti untuk dibekukan. 5. Bila agar-agar sudah beku sepenuhnya, potong mengikut saiz kegemaran dan bolehlah dinikmati.
Siapa di sini, setiap kali beli chezzy wedges tu mesti mintak sos lebih. Fuhh, nikmat sungguh dapat makan kentang tu dengan sos cheese yang melimpah ruah.
Haa, memandangkan kita tak boleh nak ‘dine-in’ di luar, apa kata kita bawa resipi daripada Tyra Manan yang boleh layan sambil tengok drama online.
Jom kita tengok bahan-bahannya.
BAHAN MASHED POTATO
1kg kentang
100gm mentega | dipotong dadu
100ml whipping cream
50ml air (ini bukan untuk rebus kentang tau)
Lada hitam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Rebus kentang sampai betul-betul lembut. Kemudian, campurkan semua bahan, gaul sampai mentega itu cair. Jangan risau! Rasa hidangan ini akan menjadi sedap.
BAHAN AYAM:
Ayam bahagian dada | Potong dadu
Tepung bestari
CARA-CARA :
Bancuh tepung dengan air, kemudian goreng dalam minyak panas.
BAHAN TOPPING:
Jagung rebus
Serbuk cheese (dibancuh dengan air panas)
Mayonis
*Jagung rebus dahulu tapi jangan lama-lama nanti kecut. Kemudian, gaulkan dengan gula dan garam sikit.
CARA NAK LETAK DALAM MANGKUK :
Mula-mula, letak mashed potato, kemudian letak sos cheese dan mayonis. Kacau, kemudian masukkan kentang dan ulang langkah tadi ikut anda inginkan berapa lapisan. Akhir sekali baru letak jagung, ayam goreng dan curahkan sos cheese dengan mayonis. Ok selesai, dah boleh makan!
Sukun Goreng sememang sangat sedap. Kena pula tepung salutan yang rangup, sukun pun dihiris tidak terlalu tebal, dicicah pula dengan Sambal Kicap. Memang kombinasi yang sangat padan! Agak sukar nak jumpa buah sukun segar? Jangan risau, denagn kemodenan teknologi serta kedai alam maya, anda boleh beli buah sukun secara online. Mudah kan? Jom lah cuba resipi Sukun Goreng perkongsian saudari Tuan Adriana Arissa ni. Comfirm puas hati.
CARA BANCUH ADUNAN TEPUNG UNTUK MASAK SUKUN GORENG & SAMBAL KICAP SEDAP
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan ke dalam mangkuk dan masukkan air sedikit demi sedikit. 2. Kacau dan adun sebati hingga dapat tekstur adunan yang sempurna. 3. Hiris buah sukun mengkut ketebalan yang digemari kemudian celupkan ke dalam adunan tepung.
4. Goreng dalam minyak yang panas sehingga tepung menjadi keperangan, rangup dan masak sempurna.
NOTA: Jumlah tepung dan bahan-bahan agak-agak sahaja. Pastikan adunan tidak cair dan juga tidak pekat. Sedang-sedang sahaja.
SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN: 10 biji cili api merah – goreng 5 biji cili besar – goreng 3 ulas bawang putih – goreng Jus limau nipis Kicap manis – beli online disini Kicap pekat – beli online disini Sedikit air untuk mengisar Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan bahan dan goreng bahan-bahan yang perlu digoreng. Toskan. Boleh jika tidak mahu goreng tapi lebih enak jika dimasak sebentar. 2.Kisar kesemua bahan hingga halus. Tambah garam dan gula secukup rasa. 3. Masak semua sambal kicap sehingga mendidih untuk menjadikan ia tahan lebih lama.
Melihat cara Mohd Asri Atan atau dikenali nama glamournya Ashh sho shedap dalam instagramnya berkongsi masakan memang menyelerakan. Ringkas dan terpaut suka untuk mengikuti setiap masakan yang dimuatnaik oleh Ashh ini. Koleksi resipi olehnya boleh beri idea untuk berbuka dan bersahur nanti.
KEPAH MASAK KICAP CILI BERAPI
Bahan-bahan:
2kg kepah segar
Bahan hirisan (A)
9 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
10 hirisan halia
30 biji cili padi
Bahan dikisar (B)
15 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Bahan (C)
Kicap lemak manis
Kicap lemak masin
Kicap pekat pedas
Sos tiram
Bahan (D)
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 cawan air
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan B dahulu sehingga naik bau.
2. Selepas itu baru masukkan bahan A tumis sehingga layu
3. Masukkan bahan C secukupnya.
4. Selepas itu masukkan bahan D secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan kepah yang siap dibasuh dan biarkan sehingga masak lebih kurang 5 hingga 7 minit.
6. Siap untuk dihidang.
SALTED EGG CHICKEN SHO SHEDAP
Bahan A
Isi ayam-dipotong petak
Tepung goreng ayam
Bahan B
Daun kari
Cili padi merah-dipotong bulat
Bawang putih-dipotong dadu
Bahan C
Tepung telur masin sho shedap
Kiub pati ayam setengah kiub
Setengah tin susu cair
5 sudu makan gula
Cara memasak:
1. Isi ayam digaulkan dahulu bersama sebiji telur dan dicelup bersama tepung goreng ayam.
Goreng menggunakan minyak yang panas. Selepas itu ulang langkah ini sehingga isi ayam habis digoreng.
2. Cairkan mentega di atas kuali yang panas selepas itu masukkan bahan-bahan B, biarkan kekuningan warna bertukar dan bau semerbak.
3. Masukkan susu setengah tin,kiub pati ayam dan tepung telur masin sho shedap dan gula.
4. Selepas rasa dah sedap masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul sehingga rata dan siap untuk dihidang.
DAGING BLACK PEPPER.
Bahan-bahan:
Daging lembu -dipotong lawan urat
Kicap manis
Sos tiram
Bahan kisar
5 ulas bawang putih
2 biji bawang merah besar
Bahan hiris
15 biji cili padi
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 inci halia
Bahan tumbuk
Lada hitam
Cara memasak:
1. Tumis bahan-bahan kisar dahulu. Selepas naik bau baru masukkan bahan hirisan dan juga lada hitam yang
telah ditumbuk halus dan kasar.
2. Masukkan daging lembu di dalam kuali,biar reneh sehingga empuk.
3. Selepas daging empuk, masukkan kicap manis dan sos tiram. Jika perlu masukkan garam sedikit.
4. Selepas itu boleh rasa mengikut kesesuaian lidah masing-masing dan siap untuk dihidang.
KETAM MASAK LEMAK PEKAT BERAPI.
Bahan A
1 kg ketam -dibersihkan dibelah dua
500ml santan
Bahan kisar
30 biji cili padi
5 biji bawang putih
2 biji bawang merah besar
Udang kering- setengah gengam
3 inci kunyit
1 inci belacan
3 batang serai- diketuk
Daun kunyit-dihiris halus
Serbuk perasa
Cara memasak:
1. Masukkan bahan-bahan kisar dan serai di dalam periuk sehingga bahan-bahan kisar kering.
Resipi ini tidak menggunakan minyak.
2. Selepas bahan tumisan sudah masak dan kering, masukkan air satu jug biar sehingga air mendidih dan
baru masukkan ketam.
3. Selepas ketam mula berubah warna, masukkan santan dan juga garam serta serbuk perasa.
4. Akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah dihiris cantik, tabur di dalam periuk
biar sehingga tiga minit dan siap untuk dihidang. UDANG SAMBAL BERLADO.
Bahan-bahan:
Udang
Sos tiram
Serai-dititik
Petai
Bahan-bahan kisar:
25 biji cili padi
10 biji bawang merah kecil
7 biji bawang putih
Gula dan garam-secukup rasa
Cara memasak:
1. Tumiskan bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau dan masak.
2. Masukkan sos tiram, gula dan garam secukup rasa.
3. Masukkan udang. Selepas udang bertukar warna kekuningan masukkan petai.
4. Siap untuk dihidang.
DAGING SALAI BERLADO SHO SHEDAP.
Bahan-bahan:
200gm daging salai
Petai
Sos tiram
Sos cili
3 sudu gula
1 sudu teh garam
Bahan kisar:
Cili kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 inci halia
2 inci belacan
Cara memasak:
1. Tumis bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak dan masak.
2. Selepas itu masukkan sos tiram, sos cili dan 3 sudu gula. Jika perlu masukkan garam sesudu kecil.
3. Selepas rasa dah sedap, masukkan daging salai dan gaul sehingga rata bersama kuah
4. Dan terakhir masukkan petai yang telah dihiris nipis.
5. Selepas itu siap untuk dihidang.