Kuih Permata Zamrud merupakan sejenis kuih tradisional yang dihasilkan menggunakan tepung pulut yang diisi inti kelapa seakan Kuih Koci. Kuih ini memang sangat sedap dan mempunyai rasa lemak-lemak manis. Nak cuba buat untuk minum petang? Resipi perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan ni antara yang terbaik dan mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

CARA MUDAH MEMBUAT KUIH PERMATA ZAMRUD

Resipi Kuih Permata Zamrud Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah

BAHAN A (DOH HIJAU):
1/2 cawan tepung pulut beli online disini
Sedikit pewarna hijau beli online disini
Sedikit air

BAHAN B (ADUNAN PUTIH):
2 cawan santan – empunya resipi guna Kara. Tambahkan sedikit air agar santan tidak terlalu pekat
1/2 cawan tepung beras beli online disini
2 sudu makan tepung jagung beli online disini
2 sudu makan tepung gandum beli online disini
Garam

Daun pandan

BAHAN INTI:
1 cawan kelapa muda parut
Gula merah secukupnya beli online disini
Sedikit air
Daun pandan

CARA MEMASAK:

1. Satukan semua bahan A dan uli hingga sebati. Dohnya seakan doh buah melaka.

Resipi Kuih Permata Zamrud Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah

Resipi Kuih Permata Zamrud Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah

2. Untuk bahan B, satukan semua bahan dan tapis. Kemudian masukkan ke dalam kuali bersama daun pandan. Masak guna api perlahan hingga naik wap sahaja anggaran 5 minit.

Resipi Kuih Permata Zamrud Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah

IKLAN

Resipi Kuih Permata Zamrud Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah

3. Bagi membuat inti, cairkan gula merah dan air di dalam kuali bersama daun pandan. Kemudian masukkan kelapa. Gaul sebati hingga air kering. Sejukkan.

Resipi Kuih Permata Zamrud Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah

4. Sediakan acuan lompang dan sapu minyak.

5. Masukkan inti ke dalam doh. Kemudian bulatkan.

6. Masukkan doh ke dalam acuan lompang dan letak di tengah-tengah. Buat hingga habis adunan.

7. Tuang aduanan B ke dalam acuan.

Resipi Kuih Permata Zamrud Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah

IKLAN

8. Kukus Kuih Permata Zamrud selama 10 minit menggunakan api sederhana.

Resipi Kuih Permata Zamrud Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah

9. Bila masak, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.

Resipi Kuih Permata Zamrud Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah

NOTA: Resepi ini akan dapat 22 biji kuih.

 

Kredit resipi & foto: Nana Sabrina Sarsan

IKLAN

 

Beli disini: [su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/small-kitchen-appliances/khind-12l-baby-porridge-cooker-bp12-20049509?utm_source=rasa&utm_medium=referral&utm_campaign=POC” background=”#e9ef2d” color=”#0d0707″ size=”5″ icon_color=”#0f0707″]Khind 1.2L Baby Porridge Cooker[/su_button]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Maggi Goreng Special Sedap Untuk Makan Malam. Mudah Je Caranya

Petua Buat Cucur Udang Sedap & Tak Serap Minyak Tanpa Guna Baking Powder

Boleh Ikut Resipi Mudah Ini Nak Buat Rempeyek Rangup

Cara Buat Apam Lenggang Sedap. Bahan-Bahan Sukat Guna Cawan Je

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=aEt_c9-AsQo

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI