3 sekawan (kayu manis, bunga lawang & buah pelaga) ½ sudu kecil cili kisar/serbuk cili baba’s – beli online di sini 2 sudu besar rempah kari (saya guna rempah kari sendiri, Rempah Kari Cikgu Afy) 1 cawan air masak ½ keping nisse kampung @ gula melaka – beli oline di sini 1 senduk santan Separuh biji nenas | potong dua 1 sudu kecil kerisik – beli online di sini
1. Panaskan minyak. Tumis 3 sekawan. Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biarkan sehingga wangi. Masukkan cili kisar /serbuk cili Baba’s. 2. Selepas itu, masukkan rempah kari. Biarkan sedikit garing. Guna api perlahan sahaja. Barulah masukkan air masak secawan. 3. Tunggu sehingga tumisan pecah minyak. Barulah perasakan untuk peringkat pertama.
4. Masukkan 1/2 keping nisse kampung atau gula melaka. Juga sedikit garam dan serbuk perasa jika perlu. Biarkan rasa sebati. 5. Barulah dimasukkan santan. Masukkan sedikit sahaja air kerana nanti air dari buah nanas akan keluar lagi. 6. Sementara itu, bolehlah sediakan buah nanas. Selepas dibuang kulit dan ‘mata’nya, hiris buah nanas dalam seinci lebih tebal supaya nanas tidak mudah hancur. Tak nak potong dua pun terpulang.
7. Selepas kuah pecah minyak elok, susun nanas tadi ke dalam periuk. Balik-balikkan seketika. Guna api perlahan sahaja. 8. Sesudah nanas mula masak, masukkan kerisik. Juga masukkan tambahan perasa peringkat kedua. 9. Selepas kuah memekat dan cantik, bolehlah ditutup apinya.
Lihat pada bentuk, rupa dan warna pada hasilan Kek Strawberri Milkshake ini memang menggoda mata dan selera. Tetapi setelah mencuba ia memang tidak mengecewakan, jika anda tergoda, cubalah buat sendiri berpandukan pada resipi yang disediakan oleh pemilik IG Spatula Umme, puan Shariah Aminah Syed Abdullah.
KEK STRAWBERRI MILKSHAKE
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega
13/4 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan susu perisa strawberri
1 sudu teh esen vanilla
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung serbaguna
Sedikit hirisan strawberri
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula hingga sebati dan sedikit gebu.
2. Kemudian masukkan telur, pukul sebati.
3. Seterusnya masukkan esen vanila kemudian pukul sebati lagi.
4. Setelah itu masukkan kedua-dua jenis tepung dan diselang-selikan dengan susu.
5. Gaul sebati.
6. Adunan sedia untuk dibakar.
7. Masukkan dalam loyang 8 inci.
8. Bakar suhu 170 selama 30 minit atau sehingga masak.
Resipi Nasi Goreng Ikan Masin perkongsian saudari Har Ryea ni sangat ringkas sahaja namun rasanya sangat sedap dan membuka selera. Biasanya menu begini dibeli di kedai-kedai makan Thailand. Tapi sebenarnya mudah sahaja andai masak sendiri di rumah. Lebih jimat dan tentunya terjamin dari segi kebersihan. Terasa nak cuba resipi ni? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi hijau sampai sedikit layu dan naik bau. 2. Masukkan fishball. Goreng sekejap. 3. Ketepikan bahan-bahan tumis tadi di sisi kuali, goreng ikan masin jeruk. Jangan goreng lama sangat kerana ikan masin jeruk mudah hancur. 4. Pecah-pecahkan sikit ikan masin kemudian masukkan telur. 5. Kecilkan api sedikit untuk biarkan telur masak. Kemudian pecah-pecahkan telur tadi. 6. Masukkan nasi dan gaul rata. 7. Kemudian masukkan sedikit sos ikan dan lada sulah. Kacau rata. 8. Rasa nasi untuk tengok jika perlu tambah garam atau ajinomoto kerana ikan masin sudah memberikan rasa pada nasi. Jika tidak perlu, abaikan. Ubah suai ikut selera masing-masing. 9. Kacau sampai nasi goreng berwap. Nasi Goreng Ikan Masin sedia untuk dinikmati.
Belum ada idea nak masak apa untuk kudapan suami dan anak-anak? Resipi Cucur Megi Udang Halusperkongsian saudari Jaja Noriza ini antara yag boleh dicuba. Rasanya sangat sedap dan boleh bikin ketagih tau! Mudah sahaja cara pembuatannya malah bahan-bahannya boleh diubah mengikut selera masing-masing. Tapi udang tu, jika letak lagi banyak, lagi nikmat rasanya. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa mengikut selera masing-masing. Nak masak untuk minum petag, makan malam, sarapan atau snek ketika menontin tv pun semuanya sesuai. Jom cuba!
CARA MASAK CUCUR MEGI UDANG HALUS YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 2 keping mi segera – celur 10 sudu makan tepung gandum – beli online disini 1 biji bawang besar – dipotong dadu – beli online disini Lobak merah – dihiris halus Daun bawang – dipotong halus Cili merah – hiris Udang kecil secukupnya – lebih banyak lagi sedap 1 biji telur Garam, serbuk kunyit & cukup rasa secukupnya Air secukupnya
NOTA: Untuk campuran bahan, boleh letak apa sahaja bahan yang sesuai terpulang cita rasa masing-masing.
CARA MEMASAK: 1.Satukan bahan-bahan dan campurkan dalam mangkuk yang bersesuaian.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digaul rata dan sebati.
3. Rupa adunan yang telah diadun sebati.
4. Panaskan minyak masak dalam kuali. Ceduk adunan, bulat-bulatkan dan masukkan ke dalam minyak.
5. Goreng cucur hingga kekuningan dan garing supaya teksturnya jadi rangup dan enak.
6. Cucur Megi Udang Halus sedia dihidangkan bersama sos.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...