Belum ada idea nak masak apa untuk kudapan suami dan anak-anak? Resipi Cucur Megi Udang Halus perkongsian saudari Jaja Noriza ini antara yag boleh dicuba. Rasanya sangat sedap dan boleh bikin ketagih tau! Mudah sahaja cara pembuatannya malah bahan-bahannya boleh diubah mengikut selera masing-masing. Tapi udang tu, jika letak lagi banyak, lagi nikmat rasanya. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa mengikut selera masing-masing. Nak masak untuk minum petag, makan malam, sarapan atau snek ketika menontin tv pun semuanya sesuai. Jom cuba!

 

CARA MASAK CUCUR MEGI UDANG HALUS YANG SEDAP & MUDAH

BAHAN-BAHAN:
2 keping mi segera – celur
10 sudu makan tepung gandum beli online disini
1 biji bawang besar – dipotong dadu beli online disini
Lobak merah – dihiris halus
Daun bawang – dipotong halus
Cili merah – hiris
Udang kecil secukupnya – lebih banyak lagi sedap
1 biji telur
Garam, serbuk kunyit & cukup rasa secukupnya
Air secukupnya

 

NOTA: Untuk campuran bahan, boleh letak apa sahaja bahan yang sesuai terpulang cita rasa masing-masing.

CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan-bahan dan campurkan dalam mangkuk yang bersesuaian.


2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digaul rata dan sebati.

IKLAN


3. Rupa adunan yang telah diadun sebati.


4. Panaskan minyak masak dalam kuali. Ceduk adunan, bulat-bulatkan dan masukkan ke dalam minyak.


5. Goreng cucur hingga kekuningan dan garing supaya teksturnya jadi rangup dan enak.


6. Cucur Megi Udang Halus sedia dihidangkan bersama sos.

Kredit resipi & foto: Jaja Noriza

IKLAN

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Ringkas & Sedap, Udang Masak Macam Ni Dah Cukup Buka Selera

Masak Gulai Ikan Sedap Guna Rempah Giling Homemade

IKLAN

Cara Mudah Buat Roti Nan Homemade Gebu Ala Kedai Mamak

Cara Buat Sira Buah Cermai. Resipi Orang Dulu-Dulu Yang Sedap & Wajib Cuba

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official