Pernah cuba Colek Kelantan? Negeri ini memang terkenal dengan pelbagai sajian makanan yang sedap-sedap. Bila tiba bulan Ramadan, lagi meriah. Salah satu hidangan popular bila tiba bulan puasa ialah aneka colek. Colek bermaksud pencicah.
Colek Kelantan ni ada bermacam jenis. Ada colek buah, colek kerang, colek ayam, perut, colek campur dan banyak lagi. Memang sedap! Bagi yang nak cuba, ni ada resipi Colek Air Lada yang memang serbaguna. Boleh buat cicah tauhu, paru goreng, kerang, keropok, makanan bergoreng dan sebagainya.
COLEK AIR LADA HOMEMADE
BAHAN KISAR HANCUR:
6 tangkai cili merah
2 labu bawang putih jeruk saiz kecil
Sedikit air
IKLAN
BAHAN LAIN:
1/2 senduk cuka
1 gelas besar air
1 senduk gula
2 sudu makan gula melaka hancur
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan bijan sangai
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk diikuti cuka dan air.
IKLAN
2. Kemudian perasakan dengan gula, gula melaka dan garam. Kacau sebati. Bahan perasa boleh diubah mengikut citarasa masing-masing. Teruskan masak menggunakan api perlahan.
3. Bila colek mendidih beberapa kali, padamkan api. Biarkan sejuk pada suhu bilik dan barulah dimasukkan bijan. Kacau rata.
IKLAN
4. Siap! Sedia dinikmati bersama aneka hidangan bergoreng, kerang, tauhu, paru dan sebagainya.
Rasa masam manis acar buah memang memantapkan juadah yang dihidang. Campuran buah-buanhan jeruk dengan bawang, sos cili dan rempah kari padulah rasanya. Yang bestnya acar ni menjadi makin sedap bila dah dua tiga hari. Barulah mesra buah dengan ramuan.
Acar ni memang cukup sesuai dengan jamuan kenduri kendara atau untuk meraikan tetamu yang datang ke rumah. Kalau min, suka sangat makan dengan Nasi Minyak atau Beriani. Jom cuba resipi yang dikongsikan dalam FB Resepi Masakan ini.
RESEPI ACAR BUAH (5KG)*
BAHAN- BAHAN :
3 kg buah-buahan jeruk kering berlainan jenis
7 biji jeruk limau
200gm jeruk mangga
1 cawan cili kisar
1 cawan rempah kari ikan
17 ulas bawang putih( sebiji2)
17 ulas bawang kecil( sebiji2)
30 biji cili api
2 inci halia- mayang nipis panjang2
1/2 botol sos cili
1 cawan cuka makan
Gula (ikut rasa masing2)
Garam secukup rasa
3 cawan minyak masak
BAHAN TUMIS
1 sudu besar biji sawi
1/2 sudu besar jintan manis
5 tangkai daun kari – optional
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan hingga naik bau, masukkan cili kisar tadi dan kacau hingga sehingga pecah minyak
2. Kemudian masukan rempah kari ikan yg dibasahkan dgn sedikit air terlebih dahulu ye dan masak lagi selama lebih kurang 30 minit. Api jgn kuat.. Jgn masuk gula dulu ye.. Masukkan sedikit garam, cuka & sos cili..kacau lagi,lama2 sikit ye.
3. Masukkan gula, kacau seketika lagi.
4. Masukkan halia kemudian kacau sehingga sebati.
5. Masukkan buah2 jeruk yang keras terlebih dahulu dan kacau sehingga empuk.
6. Akhir sekali masukan buah2 yang lembut bersama bawang putih, bawang merah & cili api,kacau sehingga sebati.. Perasakan.. Kalau tak cukup manis boleh tambah gula..Tutup api, kalau rasa minyak banyak bertakung, boleh diasingkan minyaknya.
7. Simpan 2-3 malam dulu sehingga mesra kesemua buah dan barulah lebih sedap kalau di makan.
8. Bolehlah di hidang.
Colek cili memang sedap jika di nikmati bersama-sama menu bergoreng seperti keropok, kerang bakar, sotong goreng dan pelbagai lagi. Jika inginkan lebih penambah perisa, pastikan buat colek cili boh ni, gerenti sekejap sahaja licin. Hidang waktu berkumpul bersama keluarga memang sesuai.
RESIPI COLEK CILI BOH
BAHAN-BAHAN DAN CARA MEMASAK:
Sejukkan kuah colek sebelum dihidangkan.
Hidangkan bersama pilihan aneka bahan colek:
– paru goreng
(rebus paru bersama sedikit garam dan asam keping.Kemudian hiris nipis. Goreng sehingga paru rangup)
– Perut lembu
(rebus bersama sedikit garam. Kemudian hiris nipis)
– Keropok lekor
– Keropok keping
– Kerang
(rebus bersama sedikit garam, 2 ulas bawang putih & sebatang serai yang diketuk)
– Popia
– Salad, timun, taugeh celur
Betul-betul kaww!
Tabur colek bersama kacang tumbuk dan bijan yang telah disangai.
Penggunaan kacang membantu menaikkan lagi kesedapannya.
Jika tekak Melayu, tak ada sambal memang tak sah. Rasa tak lengkap je bila makan. Selain sambal belacan, terdapat pelbagai lagi sambal tumbuk yang mudah dan sedap. Malah cara penyediaannya pun ringkas. Jadi, bolehlah pakat cuba.
1. SAMBAL BELIMBING BULUH
BAHAN-BAHAN:
Segenggam ikan bilis
8 biji belimbing buluh
9 biji cili padi merah – boleh ubah jumlah ikut tahan kepedasan masing-masing
3 biji bawang merah
Minyak masak secukupnya
Garam, gula dan perasa secukupnya.
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dan masukkan belimbing buluh, cili padi, bawang merah dan ikan bilis.
2.Goreng semua bahan hingga lembut dan wangi. Angkat dan toskan minyak. 3.Tumbuk semua bahan hingga hancur.
4.Tambahkan gula, garam dan perasa ikut citarasa. Gaul rata.
CARA MEMASAK: 1.Cuci ikan bilis dan toskan. 2.Tumbuk cili padi hingga lumat, masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi hingga bilis hancur kasar. 3.Keluarkan dari lensung batu dan masukkan dalam mangkuk. 4.Perahkan jus limau nipis, masukkan sedikit garam dan tomato yang telah didadu. 5.Gaul rata, dan sedia dihidangkan. 6.Jika terlalu masam boleh tambah sedikit gula untuk mengimbangi rasa.
3. SAMBAL TERASI
BAHAN-BAHAN:
3-4 biji tomato
1cm belacan
3 biji bawang merah – hiris
2 ulas bawang putih – hiris
Cili padi secukupnya – ikut kepedasan yang diingini
Gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak dan goreng tomato, bawang merah, bawang putih, belacan dan cili padi hingga layu.
2.Angkat dan masukkan ke dalam lesung batu. Tumbuk hingga semua bahan lumat.
3.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
CARA MEMASAK: 1. Goreng garing ikan bilis. Angkat dan tos minyak. 2. Tumbuk cili api dan masukkan ikan bilis yang telah digorengkan tadi. 3. Titiskan jus perahan limau kasturi. Gata. Tambah garam jika perlu. 4.Sedia dinikmati bersama nasi panas dan ulam-ulaman.
INFO CHEF: Boleh juga guna ikan bilis mentah tanpa digoreng terlebih dahulu.
CARA MEMASAK: 1.Goreng ikan bilis separuh garing. Angkat dan ketepikan. 2.Dengan minyak yang sama, goreng sekejap cili api, bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan tomato. 3.Kisar kasar semua bahan-bahan goreng tadi bersama belacan. Tambah sedikit minyak menggoreng tadi. 4.Kemudian masukkan dalam kuali, perasakan dengan garam,gula dan asam jawa. Masak sampai pecah minyak. 5.Bila sambal dah sejuk, boleh simpan dalam peti ais.
INFO CHEF: Jika nak bagi sambal tahan lama,jangan masukkan air semasa mengisar.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...